Οργή σε Ευρώπη, Μεξικό και Καναδά για τους δασμούς του Τραμπ

Στα πρόθυρα του εμπορικού πολέμου βρίσκονται Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την ενεργοποίηση των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.

Μακρόν: Παράνομοι οι δασμοί

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η απόφαση που πήρε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «παράνομη», «λαθεμένη» και ότι η ΕΕ θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό», γνωστοποίησε το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας–ο οποίος διαβεβαιώνει πως διατηρεί φιλική σχέση με τον αμερικανό ομόλογό του–προέτρεψε επίσης τον Τραμπ να συναινέσει η κυβέρνησή του να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία για να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), προστίθεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, στην οποία δεν δίνεται καμιά διευκρίνιση για την απάντηση του ρεπουμπλικάνου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σολτς: Η ΕΕ θα αντιδράσει σθεναρά

Η απόφαση των ΗΠΑ αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς την Πέμπτη.

«Αυτή δεν είναι μια καλή ημέρα για τις διατλαντικές σχέσεις», έκρινε ο Σολτς καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των ομολόγων του της Ομάδας των Επτά (G7) στο καναδικό θέρετρο Ουίσλερ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. «Αυτή η μονομερής απόφαση είναι λαθεμένη και κατά την άποψή μου παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», συνέχισε ο Σολτς, τονίζοντας τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην τήρηση ενός συστήματος βασισμένου σε κανόνες ως προς τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.

Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θα αντιδράσει «σθεναρά» αλλά «με εχέφρονα τρόπο» και ότι θα υπάρξει συντονισμός ανάμεσα στις χώρες μέλη της και τους εταίρους της.

Ακόμη, ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προσέλθει σε μια συζήτηση για τους δασμούς γενικότερα με τις ΗΠΑ, αλλά μόνον αφού η Ουάσινγκτον εξαιρέσει μόνιμα την Ευρώπη από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.

Αντίποινα από Μεξικό και Καναδά

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε σειρά εμπορικών μέτρων, σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού.

“Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα”, όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργοί Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί “θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε”, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του “καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού” εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, και ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Καμπανάκι από τον Moody’s

Η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Οι δασμοί “θα αυξήσουν το κόστος εισαγωγής για μια σειρά κατασκευαστών, πιθανότατα θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών και μπορεί να προκαλέσουν ανταποδοτικά μέτρα που θα πλήξουν ορισμένους εξαγωγείς” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του Moody’s, Άτσι Σεθ.

koutipandoras.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί