Όλες οι αλλαγές στα capital controls- Πόσο αυξάνεται το όριο ανάληψης

Άνω των 4.000 ευρώ το όριο ανάληψης-3.000 ανά ταξίδι-Διπλασιασμός για αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό-Εντός των επομένων ημερών υπογράφεται η απόφαση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Τον διπλασιασμό σχεδόν της δυνατότητας μηνιαίας ανάληψης από τους τραπεζικούς λογαριασμό σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ ήδη δόθηκε το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.Ειδικότερα:

  1. Αυξάνεται πάνω από τις 4.000 ευρώ και πιθανότατα διπλασιάζεται το ποσόν μηνιαίας ανάληψης από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φυσικών προσώπων.
  2. Διπλασιάζεται το ποσόν που μπορούν να αποστέλλουν στο εξωτερικό τα φυσικά πρόσωπα από τις 2.000 ανά δίμηνο στις 4.000 ανά δίμηνο.
  3. Αυξάνεται στις 3.000 ευρώ η δυνατότητα εξαγωγής μετρητών ανά ταξίδι στο εξωτερικό και για κάθε φυσικό πρόσωπο ( από 2.300 που είναι σήμερα).
  4. Διπλασιάζεται για τις επιχειρήσεις από 20.000 στις 40.000 ευρώ το ποσόν που μπορούν να εξάγουν χωρίς να καταφεύγουν στις ειδικές επιτροπές.

Στην απόφαση πρυτάνευσε η λογική της χαλάρωσης ως προς το εσωτερικό μέτωπο με στόχο τη διευκόλυνση των συναλλαγών και την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά. Αντιθέτως οι αλλαγές είναι πολύ πιο «σφιχτές» ως προς την κίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό απορρίφθηκαν μια σειρά από προτάσεις της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όπως:

  • Να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό να χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια ως new money, δηλαδή τα συγκεκριμένα χρήματα να μην υπόκεινται στους περιορισμούς κεφαλαίων και να μπορούν να επανεξαχθούν. Αυτό ισχύει τώρα μόνο για τους ιδιώτες που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή καταθέτουν μετρητά
  • Να μπορούν να βγάζουν οι επιχειρήσεις τα μερίσματά τους στο εξωτερικό. (απορρίφθηκε)
  • Η μεταφορά θεματοφυλακής για υφιστάμενους πελάτες κατόχους τίτλων (δηλαδή το χαρτοφυλάκιο μετοχών ,ομολόγων και άλλων κινητών αξιών να μπορεί να μεταφέρεται από θεματοφύλακα (τράπεζα ή εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών) σε αντίστοιχο θεματοφύλακα του εξωτερικού (απορρίφθηκε) .

Βάση για τη χαλάρωση των capital controls αποτελεί η νέα αύξηση κατά 866 εκατ. ευρώ των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Απρίλιο φθάνοντας τα 126,9 δισ. ευρώ έναντι 126,01 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο ετήσιος ρυθμός αύξηση των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε 14,9% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τις προσεχείς ημέρες και η ισχύς των νέων μέτρων θα είναι άμεση.

Documentonews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί