Κυριάκος, ο βασιλιάς της γκάφας: Από τους εξωγήινους στον Ρουσσώ και τον χαιρετισμό στις… κούκλες! (βίντεο)

Σε σειρά από γκάφες έχει υποπέσει κατά καιρούς ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε δημόσιες τοποθετήσεις του είτε εντός είτε εκτός Βουλής.

Ρήσεις ανδρών που τις αποδίδει σε άλλα πρόσωπα, η επίσκεψη στην Τουρκία δίχως διαβατήριο, οι ευχές για καλή ευρωπαϊκή πορεία στον ΠΑΟΚ ενώ είχε αποκλειστεί στην Ευρώπη, μέχρι και τους εξωγήινους επικαλέστηκε προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του. Ο πρόεδρος της ΝΔ αποδεικνύει επανειλημμένα ότι τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του είναι επιρρεπείς στις γκάφες.
Τον Οκτώβριο του 2017 κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου ταυτότητας φύλου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσει τη στάση του αυτή επιστράτευσε ακόμη και… εξωγήινους.

«Μπήκα στον κόπο να μιλήσω με έναν ειδικό, κάτι που αμφιβάλλω αν έχετε κάνει εσείς ή ο πρωθυπουργός. Μου διηγήθηκε μια ιστορία για ένα παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. Με το νομοσχέδιό σας αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του στη ζωή» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Η αναφορά του προκάλεσε ποικίλα σχόλια και γέλια στη Βουλή, με τον αρχηγό της ΝΔ να επιμένει ότι πρόκειται για πραγματική ιστορία, σημειώνοντας μάλιστα πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν διαχωρίζει τέτοιες περιπτώσεις που ενδεχομένως να εμφανιστούν ζητώντας αλλαγή ταυτότητας φύλου. Οπως ήταν αναμενόμενο η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη σχολιάστηκε δηκτικά στα social media.

Δείτε επίσης

 

Δεν ήταν η πρώτη φορά που μια αναφορά του κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής προκαλούσε σχόλια και γέλια στο κοινοβούλιο. Τον Ιούλιο του 2016 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε απάντησή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ανέφερε ότι ήταν «πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών από τη χούντα», καθώς και ότι έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην εξορία. Η αναφορά προκάλεσε γέλια στους παριστάμενους βουλευτές και ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς αυτούς αναρωτήθηκε γιατί γελούν. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΝΔ γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1968 και πράγματι την περίοδο εκείνη βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στις 21 Απριλίου 1967. Ωστόσο το να παρουσιάζεται κάποιος ως πολιτικός κρατούμενος όντας βρέφος σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως αντιστασιακός, ενώ στην ουσία σε περιορισμό βρισκόταν η οικογένεια του, απέχει πολύ από την πραγματικότητα του πολιτικού κρατούμενου.

Η διάκριση των εξουσιών κατά… Ρουσσώ

Στις 19 Δεκεμβρίου 2017 κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του και προκειμένου να στηρίξει την επιχειρηματολογία του χρησιμοποίησε μια φράση την οποία απέδωσε στον Ρουσσώ. «Ισως ο Ρουσσώ και η έννοια της διάκρισης των εξουσιών να σας είναι λίγο ξένοι, ξέρετε, όταν κάνετε τέτοιες αναφορές δεν αρκεί να σας τις γράφει κάποιος λογογράφος, πρέπει να τις καταλαβαίνετε κιόλας» ανέφερε σε μια αποστροφή του λόγου του ο πρόεδρος της ΝΔ. Επρόκειτο για μία ακόμη γκάφα του κ. Μητσοτάκη, η οποία μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητη από τον πρωθυπουργό. Λίγο μετά ο Αλέξης Τσίπρας χαμογελώντας τόνισε στον κ. Μητσοτάκη πως αν και ο ίδιος δεν σπούδασε σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού, γνωρίζει ότι ο Ρουσσώ δεν μίλησε για τη διάκριση των εξουσιών (ο Μοντεσκιέ είναι ο «πατέρας»), αλλά για το… κοινωνικό συμβόλαιο.

Ο Αϊνστάιν και το ξεχασμένο διαβατήριο

Δεν ήταν και η μοναδική φορά όμως που ο κ. Μητσοτάκης μπέρδεψε τις ρήσεις σοφών ανδρών παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τα «καλύτερα βιογραφικά της χώρας», όπως είχε αναφέρει η Τατιάνα Στεφανίδου απευθυνόμενη στον ίδιο σε εκπομπή της τον Οκτώβριο του 2015, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Με κάνεις και κοκκινίζω». Ηταν Δεκέμβριος του 2017 όταν στην ολομέλεια της Βουλής διεξαγόταν η σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018. Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, χρησιμοποίησε μια φράση την οποία απέδωσε στον Αλμπερτ Αϊνστάιν.

«Εσείς, κ. Τσακαλώτε, θυμάστε τι είπε ο Αϊνστάιν για τον ορισμό της παράνοιας; Να κάνεις τα ίδια πράγματα και να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ενας προϋπολογισμός λιτότητας, φόρων και αντιαναπτυξιακός. Αδικος και αντιλαϊκός. Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς» είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ. Με τη μόνη διαφορά ότι η φράση δεν ανήκει στον Αϊνστάιν αλλά διατυπώθηκε γραπτώς για πρώτη φορά στο βιβλίο «Sudden death» της Rita Mae Brown.

Εκτός όμως από τις γκάφες με τις ρήσεις ο κ. Μητσοτάκης έχει υποπέσει κατά καιρούς και σε άλλου τύπου γκάφες, όπως για παράδειγμα πρόσφατα στο τελωνείο των Κήπων. Ο πρόεδρος της ΝΔ μετέβαινε σε προγραμματισμένο ταξίδι στην Ιμβρο για να παραστεί σε θυρανοίξια υπό τον πατριάρχη Βαρθολομαίο και αντιπροσωπεία ομογενών από την Αμερική. Οταν όμως έφτασε στο τελωνείο διαπίστωσε ότι δεν είχε μαζί του τα ταξιδιωτικά του έγγραφα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περάσει. Ο ίδιος με μια φωτογραφία που ανέβασε στο Instagram απέδωσε το ξεχασμένο διαβατήριο στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταφέρει να προκαλέσει ακόμη μια φορά αρνητικά σχόλια στα social media με μια φωτογραφία του στην Αλεξανδρούπολη στην οποία εμφανιζόταν να δένει τα κορδόνια του μπροστά σε στρατιωτικό άγημα το οποίο μάλιστα στεκόταν προσοχή.

Στην ιστορία έχει μείνει και η απίστευτη γκάφα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο του 2017 κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ο πρόεδρος της ΝΔ σταμάτησε στο περίπτερο του ΠΑΟΚ, όπου τον υποδέχτηκε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης. Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης καλή ευρωπαϊκή πορεία παρά το γεγονός ότι ο «δικέφαλος του βορρά» είχε αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Ντόρα και ο Ιγκλέσιας

Στις κατά καιρούς γκάφες του κ. Μητσοτάκη εντάσσεται και η απόφασή του πριν από λίγους μήνες να αφήσει εκτός υπουργικών θέσεων, σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ, την Ντόρα Μπακογιάννη, με το επιχείρημα ότι «πρέπει να σπάσει το στερεότυπο ότι η διακυβέρνηση της χώρας είναι οικογενειακή υπόθεση». Κάτι τέτοιο ωστόσο προκάλεσε ανάμεικτα σχόλια στην Πειραιώς, ενώ όντως εγείρει ερωτήματα. Ανεξάρτητα εάν διαφωνεί κανείς ή όχι πολιτικά με την Ντόρα Μπακογιάννη, κανείς δεν αμφισβητεί τις πολιτικές της ικανότητες.

Οι απανωτές γκάφες του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έλειψαν και από τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκαψε την Αθήνα το 2008» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ αναφέρθηκε και στους Podemos και στον Πάμπλο Ιγκλέσιας με αφορμή την αγορά εξοχικού με πισίνα με δάνειο. «Σε αυτές τις εκλογές δεν βλέπω να καλείτε τον Ιγκλέσιας των Podemos. Μάλλον θα είναι απασχολημένος στην πισίνα του και δεν θα έχει χρόνο να σας διαθέσει» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης βέβαια ξεχνά ότι ο Ιγκλέσιας δεν είναι ούτε συνεργάτης ούτε συγγενικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν χρηματοδοτείται από offshore αγνώστου ιδιοκτησίας όπως η εταιρεία της συζύγου του.

Η έκθεση που ξέχασε

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση όμως κατά την ομιλία της Τετάρτης ήταν η παράλειψη της αναφοράς στο μηνιαίο δελτίο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας το οποίο είχε τίτλο «Ελλάδα: δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία για την εποχή μετά το τέλος του προγράμματος»Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη, την οποία είχαν ετοιμάσει συνεργάτες του, υπήρχε σχετική αναφορά. Ο ίδιος όμως δεν ανέφερε το παραμικρό από το βήμα της Βουλής, γεγονός που εγείρει ερωτήματα κατά πόσο το παρέλειψε σκόπιμα ή… το ξέχασε. 

Δάφνη Δημητρίου- Documentonews

 

Δείτε επίσης

Ανατριχιαστική άγνοια αλλά και πρόκληση…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί