Με επιτυχία η εκδήλωση αφιέρωμα στην παιδαγωγό και πεζογράφο Έλλη Αλεξίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-αφιέρωμα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ στη κομμουνίστρια παιδαγωγό και πεζογράφο Έλλη Αλεξίου. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των 100 εκδηλώσεων του Κόμματος που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα σε όλη την Ελλάδα μπροστά στην κορύφωση του μεγάλου εορτασμού για τον έναν αιώνα αγώνων και θυσιών που φεύγει, για τον νέο που ξεκινάει.

Στο χώρο της εκδήλωσης εκτέθηκε αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ντοκουμέντα ενώ ξεχωριστή θέση είχε έκθεση με πρωτότυπα αναγνωστικά που έγραψε ή επιμελήθηκε η ίδια για τις ανάγκες της εκπαίδευσης των ελλήνων προσφυγόπουλων στις Λαϊκές Δημοκρατίες και φυλάσσονται στο αρχείο του Κόμματος καθώς και εκδόσεις άλλων έργων της.

Η εκδήλωση αποτελούνταν από δύο αφηγηματικές ενότητες. Η πρώτη περιελάμβανε την παρουσίαση του βιογραφικού και η δεύτερη την παιδαγωγική και λογοτεχνική ταυτότητα της Έλλης Αλεξίου. Και τις δύο ενότητες πλαισίωναν απαγγελίες αποσπασμάτων από τα έργα της, στα οποία πολύ συχνά η ίδια μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο δήλωνε τις ιδέες και τα βιώματά της.

Η σημασία του έργου και της δράσης της Έλλη Αλεξίου ξεπερνά τα όρια μιας κομμουνίστριας που αφιέρωσε τη ζωή της και το ταλέντο της στον αγώνα για ένα καλύτερο κόσμο. Αναδεικνύει πέρα ως πέρα τη λύση που προτείνει το ΚΚΕ στη σημερινή βαρβαρότητα, τη νέα προοπτική, το σοσιαλισμό, ενάντια σε ένα ξεπερασμένο σύστημα, τον καπιταλισμό, που στον 21ο αιώνα, παρά τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταδικάζει τους εργαζόμενους, τους λαούς να ζουν με τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχειας, των πολέμων.

Το πολύπλευρο έργο της Έλλης Αλεξίου (μυθιστορήματα, διηγήματα, παιδικά βιβλία, θεατρικά έργα, εκπαιδευτικά δοκίμια και ανθολογίες για την ποίηση της Αντίστασης καθώς και η παιδαγωγική της κληρονομιά) παραμένει ζωντανό, παντοτινή παρακαταθήκη των σοσιαλιστικών ιδανικών, που εμπνέει τις νέες γενιές.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί