Οι δύο υπουργοί που το 2008 ζήτησαν την παρέμβαση του στρατού

Την παρέμβαση του στρατού για την αποκατάσταση της τάξης είχαν ζητήσει δυο υπουργοί στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 και ενώ η Αθήνα είχε παραδοθεί στις φλόγες.
Ο τότε υπουργός Εσωτερικών –και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας- Προκόπης Παυλόπουλος, όσο και ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης, είχαν υποβάλλει την παραίτησή τους στον Κώστα Καραμανλή.

«Πρόεδρε, εγώ θα ενεργήσω έτσι που σε πολλούς δικούς μας δεν θα αρέσει. Γι’ αυτό και σου υποβάλλω την παραίτησή μου» είπε ο Πρ. Παυλόπουλος στον τότε πρωθυπουργό.

«Ούτε για αστείο αυτό που λες. Θα μείνεις στη θέση σου» απάντησε ο Κώστας Καραμανλής και ζήτησε, ενώπιον τρίτου προσώπου που παραβρίσκονταν στη συνάντηση, «να αποφύγουμε την αιματοχυσία».

Η συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με την Αθήνα να καίγεται, υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένη. Ο Διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής είχε ήδη προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου πως τα επεισόδια ξεκίνησαν από δεκαεφτά διαφορετικά σημεία, διαφορετικών περιοχών της Αθήνας, γεγονός που κατά τον ίδιο σηματοδοτούσε οργανωμένη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Αλογοσκούφης έθεσαν στο τραπέζι το θέμα της χρησιμοποίησης του στρατού για την αποκατάσταση της τάξης. «Προς Θεού, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο στρατός» ήταν η άμεση παρέμβαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος την άλλη ημέρα, ως υπουργός Άμυνας, πήγε στη Βουλή και απάντησε σε σχετική ερώτηση του τότε Προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν οι ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

«Γαλάζια» στελέχη, που αντέδρασαν στα όσα είπε την Τρίτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την περίοδο του 2008, επισημαίνουν πάντως ότι ούτε η Ντόρα Μπακογιάννη ούτε ο Γιώργος Αλογοσκούφης επέμεναν και πολύ περισσότερο δεν έθεσαν ποτέ δημοσίως θέμα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή μετά την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ούτε άσκησαν καμία κριτική κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Αντιθέτως υπενθυμίζουν με νόημα πως το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσε την σημαία του προεκλογικού αγώνα του Αντώνη Σαμαρά στη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη, με τον πρώην πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει επανειλημμένως ως το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Καραμανλή ότι άφησε αθωράκιστη την Αθήνα τον ματωμένο Δεκέμβρη του 2008.

Του Βασίλη Σκουρή, news247.g

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί