Εποικοδομητικές συναντήσεις Γ. Γ. Βιομηχανίας στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

Διήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο πραγματοποιεί ο ο Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Οικονομίας, κ. Ευστράτιος Ζαφείρης, ο οποίος σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηρακλείου ενημέρωσε ελαιοτριβείς και εκπροσώπους φορέων τουρισμού και αγροδιατροφής για τη νέα ΚΥΑ σχετικά με τη λειτουργία ελαιοτριβείων και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προώθηση των αγροτικών και μεταποιημένων ελληνικών προϊόντων στο χώρο του τουρισμό, αντίστοιχα.

Στην πρώτη συνάντηση, την Πέμπτη 24 Μαΐου, οι ελαιοτριβείς ενημερώθηκαν από τον κ. Ζαφείρη και τους συνεργάτες του για τις αλλαγές που φέρνει η ΚΥΑ, η οποία ισχύει από τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει ως στόχο να δώσει μόνιμη λύση στη νομιμοποίηση και αδειοδότηση των ελαιοτριβείων παρέχοντας τη δυνατότητα τριών διαφορετικών τρόπων διαχείρισης των αποβλήτων. Όπως διευκρινίστηκε, πρόκειται για απόφαση η οποία στοχεύει στην κυκλική οικονομία, την αναβάθμιση του ελαιόλαδου, αλλά και την αξιοποίηση των υποπροϊόντων του ελαιόκαρπου στη λίπανση του εδάφους και στην παραγωγή καλλυντικών και συμπληρωμάτων διατροφής.

Το Επιμελητήριο Ηρακλείου δίνει επί σειρά ετών ιδιαίτερη έμφαση στο ελαιόλαδο και την προώθησή του, γεγονός που οδήγησε και στη δημιουργία του Δικτύου Κρητικού Ελαιόλαδου, τόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Δικτύου, κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος επίσης ανέφερε ότι «τα ελαιοτριβεία είναι βιομηχανίες τροφίμων και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπίζονται».

Στη δεύτερη συνάντηση, σήμερα 25 Μαΐου, ο κ. Ζαφείρης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, δημάρχους, εκπροσώπους των ξενοδόχων, των διευθυντών Ξενοδοχείων και των δικτύων ελαιόλαδου, τυριού και κρασιού για τις δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων  στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα και τη μοναδικότητά τους, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την τοπική κουζίνα.

Ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε επίσης, στο ΠΑΓΚΗΡΤΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟϊΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΔΙΚΤΥΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ, που διοργανώνει για 7 συνεχή χρόνια το Επιμελητήριο Ηρακλείου, στα σημαντικά αποτελέσματά του, αλλά και στη σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση που απέσπασε το 2016 στην Μπρατισλάβα για την  πρωτότυπη ιδέα σύνδεσης της αγροδιατροφής με τον τουρισμό, που φέρνει τους επισκέπτες του νησιού σε επαφή με τα τοπικά προϊόντα μέσω των ξενοδοχείων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί