Δείτε γιατί οι “Φυλές του πάρκου” κατηγορούν το δήμο Ηρακλείου για παραπλάνηση των πολιτών σε σχέση με το πάρκο Γεωργιάδη!

Οι προτάσεις και οι αποφάσεις του δήμου για το πάρκο Γεωργιάδη ουδεμία σχέση έχουν με την υλοποίηση των πραγματικών παρεμβάσεων στον πνεύμονα πρασίνου του Ηρακλείου, καθώς οι αποφάσεις σχετίζονται με το πώς θα γίνει η διαχείριση του πάρκου τα επόμενα χρόνια και όχι πώς θα εκτελεστεί το έργο και πώς θα γίνει ο χώρος.

Αυτό, στην ουσία, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους στη σελίδα τους στο facebook οι Φυλές του Πάρκου, με αφορμή τόσο τις αποφάσεις του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου όσο και τη “φωτορεαλιστική απεικόνιση” που παρουσίασε ο δήμος, κατηγορώντας τον στην πραγματικότητα ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τους πολίτες και να διασφαλίσει τη συναίνεσή τους. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνουν, σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε η διαχειριστική μελέτη, ενώ η μελέτη εφαρμογής, που λέει άλλα πράγματα, είναι αυτή που εκπονήθηκε και κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Δείτε επίσης

Τί αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για το πάρκο Γεωργιάδη (Βίντεο)

Οι εικόνες φωτορεαλιστικής απεικόνισης του πάρκου Γεωργιάδη, που παρουσιάζει ο δήμος Ηρακλείου (φωτο- βίντεο

Μάλιστα οι “Φυλές” προειδοποιούν ότι δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση της μελέτης εφαρμογής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

“Οι Φυλές του Πάρκου δεν έχουν κάτι να χάσουν ή να κερδίσουν, δεν χρωστάνε τίποτα σε κανέναν και διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος σκοπεύει να μετατρέψει το πάρκο Γεωργιάδη σε εργοτάξιο στη βάση της υφιστάμενης Μελέτης Εφαρμογής, θα πρέπει να αναλογιστεί καλά το ηθικό και πολιτικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η επιλογή.
Να ξέρετε κύριε δήμαρχε και κύριε εργολάβε, ότι το αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό σας έργο θα υλοποιηθεί, μόνο εάν περάσετε από πάνω μας και αυτό -πιστέψτε μας- δεν θα είναι καθόλου εύκολο…”

Ολόκληρη η ανακοίνωση

“Τι αποφασίστηκε για το πάρκο Γεωργιάδη;
Στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα 21-5-18 κατατέθηκε η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των προτάσεων της δημόσιας διαβούλευσης για τη Διαχειριστική Μελέτη του πάρκου Γεωργιάδη και υπερψηφίστηκε ομόφωνα.
Τι σημαίνει αυτό;
Όλες οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν με τις παρατηρήσεις της επιτροπής και δέχονται να ενσωματωθούν στη Διαχειριστική Μελέτη.
Τι είναι η Διαχειριστική Μελέτη;
Είναι η μελέτη που περιγράφει το πώς θα διαχειρίζεται ο δήμος το πάρκο για 10 χρόνια μετά την “αναβάθμιση” του.
Η Διαχειριστική Μελέτη έχει σχέση με το έργο που ο δήμος θέλει να εκτελέσει στο πάρκο;
Απολύτως καμία. Η δημοπράτηση του έργου έχει γίνει με βάση τη Μελέτη Εφαρμογής.
Τι είναι η Μελέτη Εφαρμογής;
Είναι η μελέτη που εκπόνησε και κατέθεσε ο δήμος ώστε να εξασφαλίσει χρήματα για το έργο “αναβάθμισης” του πάρκου από το ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση δόθηκε βάσει της Μελέτης Εφαρμογής και αυτή είναι υποχρεωμένος τόσο ο δήμος όσο και ο εργολάβος να εφαρμόσει.
Η γνωμοδότηση που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο θα ενσωματωθεί και στη Μελέτη Εφαρμογής;
Οι μελέτες που εγκρίνονται από το ΕΣΠΑ είναι δεσμευτικές και έχουν πολύ μικρό περιθώριο τροποποιήσεων. Άλλωστε από πλευράς δήμου δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση που να λέει ότι η Μελέτη Εφαρμογής θα αλλάξει, ο όλος διάλογος διεξάγεται γύρω από τη Διαχειριστική Μελέτη.
Είχε νόημα λοιπόν η δημόσια διαβούλευση που έγινε;
Η λογική λέει ότι αν μια τοπική αρχή ενδιαφέρεται για τη γνώμη των πολιτών, τους καλεί σε διάλογο πριν την εκπόνηση της Μελέτης Εφαρμογής ενός έργου που τους αφορά. Ο δήμος Ηρακλείου αφού αποφάσισε μόνος του πώς θα “αναβαθμιστεί” το πάρκο Γεωργιάδη, διοργάνωσε εκ των υστέρων δημόσια διαβούλευση και ζήτησε τη γνώμη πολιτών και φορέων για το πώς θα διαχειριστεί το πάρκο στο μέλλον.
Τα παραπάνω πάνω-κάτω επισημαίνει και το τμήμα ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) σε επιστολή του προς το δήμαρχο. Το ΤΕΕ είναι ο μόνος φορέας που ενώ καλέστηκε και συμμετείχε στη διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης, ξεκαθαρίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης δεν αφορά το έργο καθαυτό.
Αυτό λέμε και εμείς 4 μήνες τώρα: ο δήμος Ηρακλείου προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου διοργανώνοντας μια δημόσια διαβούλευση χωρίς κανένα νόημα, αφήνοντας το πάρκο να ρημάξει για να μας πείσει ότι η “αναβάθμιση” που προτείνει είναι απαραίτητη και επιδεικνύοντας βίντεο και φωτορεαλιστικές απεικονίσεις ενός πάρκου που δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό που θα αντικρίζαμε αν επιτρέπαμε την εκτέλεση του έργου.
Οι Φυλές του Πάρκου δεν έχουν κάτι να χάσουν ή να κερδίσουν, δεν χρωστάνε τίποτα σε κανέναν και διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος σκοπεύει να μετατρέψει το πάρκο Γεωργιάδη σε εργοτάξιο στη βάση της υφιστάμενης Μελέτης Εφαρμογής, θα πρέπει να αναλογιστεί καλά το ηθικό και πολιτικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η επιλογή.
Να ξέρετε κύριε δήμαρχε και κύριε εργολάβε, ότι το αντιπεριβαλλοντικό και αντικοινωνικό σας έργο θα υλοποιηθεί, μόνο εάν περάσετε από πάνω μας και αυτό -πιστέψτε μας- δεν θα είναι καθόλου εύκολο…”
Οι Φυλές του Πάρκου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί