“Δυστυχώς οι καταγγελίες μας για δημοτικούς παράγοντες της Χερσονήσου επιβεβαιώθηκαν”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Κίνηση Χερσονήσου ‘Πολίτες  για την Κοινωνία και το Περιβάλλον’, σχετικά με την καταγγελία που είχε προχωρήσει περίπου πριν ένα μήνα,  για την παραβίαση του σχεδίου πόλης από τον ίδιο το δήμο Χερσονήσου στην περιοχή της Σταλίδας.

Δείτε: Σταλίδα: Πώς ο δήμος παραβιάζει το σχέδιο πόλης!- Καταγγελία για τη “συνεργασία δημοτικών παραγόντων με ξενοδόχο” (φωτο)

Στην ανακοίνωσή της, η δημοτική κίνηση αναφέρει ότι οι καταγγελίες της επιβεβαιώθηκαν μετά το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Πριν από ένα μήνα με δημόσια ανακοίνωσή μας καταγγείλαμε ότι στη Σταλίδα του Δήμου Χερσονήσου εκτελείται έργο κατασκευής δημοτικού δρόμου από ενδιαφερόμενο επιχειρηματία ξενοδόχο κατά το δοκούν, μετά από προφορική  συνεννόηση που είχε με τη Δημοτική Αρχή, χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό το Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυστυχώς οι καταγγελίες μας επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο, και όχι μόνο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρχαν τρία θέματα προς συζήτηση σχετικά με τον επίμαχο δρόμο. Μια αίτηση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής από τον ενδιαφερόμενο ξενοδόχο, μια απόφαση διοικητικής αποβολής του ξενοδόχου από ρυμοτομούμενη και παραχωρημένη, με συμβόλαια από τον ίδιο, έκταση εμβαδού 574 τετραγωνικών μέτρων, αλλά και μια εισήγηση του Αντιδήμαρχου κ. Μεραμβελιωτάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη χορήγηση της άδειας εκτέλεσης του έργου κατασκευής του ως άνω δρόμου, από τον εν λόγω ξενοδόχο, με δικά του μέσα.

Από τις εισηγήσεις των θεμάτων αυτών προκύπτει ότι ο  ξενοδόχος, χωρίς καμμιά έγκριση από αρμόδιο όργανο, προφανώς σε συνενόηση μόνο με τον ΑντιδήμαρχοΤεχνικών Υπηρεσιών, άρχισε να κατασκευάζει τον επίμαχο δρόμο με σχέδια που αυτός συνέταξε και ήταν σύμφωνα με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης που ο ίδιος επεδίωκε. (Απόφαση 22/2018 Ποιότητας Ζωής της 17ης Μαΐου 2018, ΑΔΑ: 62Χ2ΩΗΖ-ΖΛ4). Όπως προκύπτει από την απόφαση αυτή, ο ξενοδόχος  κατασκεύασε τοιχίο στον κοινόχρηστο χώρο, με το οποίο περικλείει μέσα στην ιδιοκτησία του αυθαίρετο και ρυμοτομούμενο κτίριο που λειτουργεί ως εστιατόριο, καθώς επίσης δεν καθαίρεσε το σύνολο της έκτασης που μπορούσε δυτικά της πισίνας του ξενοδοχείου. Οι εκτάσεις αυτές είναι όχι μόνο ρυμοτομούμενες από το σχέδιο πόλης αλλά και παραχωρημένες από τον ξενοδόχο στο Δήμο με αμετάκλητα συμβόλαια.

Μετά τη γνωστοποίηση του θέματος και τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, η Δημοτική Αρχή αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων να απορρίψει την τροποποίηση του σχεδίου πόλης που ζητούσε ο ξενοδόχος και να αποφασίσει τη διοικητική αποβολή του από δημοτική έκταση στην οποία εκτελεί εργασίες, αλλά -και αυτό είναι το τραγικό- να του δώσει την έγκριση για να συνεχίσει να εκτελεί εργασίες με τις οποίες καταπατεί το δημοτικό κοινόχρηστο χώρο.

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή, την παράταξη του κ. Δημάρχου καθώς και την παράταξη της μείζονας αντιπολίτευσης του κ. Σέγκου διότι σε αγαστή συνεργασία και κατά πλειοψηφία αποφάσισαν και ενέκριναν εργασίες που έχουν ήδη εκτελεστεί χωρίς καμία απολύτως αδειοδότηση  και εξακολουθούν να συμφωνούν με τη συνέχιση παράνομων κατά την άποψή μας εργασιών.

Οι εργασίες για τη δημιουργία του δρόμου με τον τρόπο που αυτές γίνονται, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αφού:

  • Γίνονται κατά παράβαση του σχεδίου πόλης. Αντί την κατασκευή 10μετρου δρόμου κατασκευάστηκε (και θα συνεχίσει να κατασκευάζεται) δρόμος κυμαινόμενου πλάτους. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπογραφικό διάγραμμα για την απόφαση διοικητικής αποβολής,  η κατασκευή του τοιχίου από τον ξενοδόχο αφαιρεί από τον 10μετρο δρόμο λωρίδα πλάτους που φτάνει και τα 4,5 μέτρα στο σημείο που υπάρχει στο αυθαίρετο εστιατόριο.
  • Αφήνουν μεγάλο τμήμα δημοτικής περιουσίας στην χρήση του ιδιώτη  και μάλιστα εντός περίφραξης της ιδιοκτησίας του. Η λήψη της απόφασης περί διοικητικής αποβολής, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι αφού η υλοποίησή της είναι αρκετά απρόβλεπτη.
  • Δεν υπάρχει καμία μελέτη για τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί ή θα εκτελεστούν, αφού :

Δεν υπάρχει συνταγμένη πλήρης μελέτη κατασκευής του δρόμου (δεν υπάρχουν τεχνική έκθεση, πλήρη σχέδια, τεύχη μελέτης κλπ)

Δεν υπάρχει μελέτη για τον αγωγό ομβρίων που έχει κατασκευαστεί (υπολογισμοί, σχέδια, μηκοτομές)

Δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία απαιτείται σύμφωνα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση ή έγγραφο απαλλαγής

  • Δεν μπορεί επομένως να δοθεί άδεια εκτέλεσης στον ιδιώτη αφού δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη που να προβλέπει τι θα εκτελέσει και βάση της οποίας θα γίνει η παρακολούθηση από τις υπηρεσίες του δήμου.

Δυστυχώς, η Δημοτική αρχή εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται την έκταση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει με τις ενέργειές της.

Εξακολουθεί να αδιαφορεί όχι μόνο για τη νομιμότητα των ενεργειών της αλλά και για την αναστάτωση που προκαλεί στην περιοχή, τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των πολιτών, αφού ήδη έχουν αναφερθεί ατυχήματα ανθρώπων που αναγκαστικά διέρχονται από το χώρο των εργασιών αυτών.

Η δική μας πρόταση, όπως διατυπώθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι:

  • Με ευθύνη του Δήμου να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η περιοχή. Τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο τις διαθέτει ο Δήμος Χερσονήσου αφού υπάρχουν σε εξέλιξη εργολαβίες ασφαλτοστρώσεων, όπως και εργολαβίες τσιμεντοστρώσεων.
  • Να προχωρήσει σε αναθέσεις χρησιμοποιώντας και τις διαδικασίες για επείγοντα και έκτακτα έργα λόγω της τουριστικής σεζόν, αλλά και να αξιοποιήσει το εργατοτεχνικό προσωπικό και τον εξοπλισμό που διαθέτει.
  • Να προχωρήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στη σύνταξη μελέτης για την άρτια κατασκευή του δρόμου την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.
  • Να προβεί άμεσα στην θωράκιση της περιοχής (σηματοδότηση, έντονη σήμανση επικίνδυνων σημείων κλπ) ώστε να αποτραπεί ή όποια πιθανότητα ατυχήματος σε διερχόμενους και κατοίκους της περιοχής.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί