Αυξάνονται τα κρούσματα σταφυλόκοκκου και στην Κρήτη

Αύξηση παρατηρείται στα κρούσματα σταφυλόκοκκου την τελευταία περίοδο, μια λοίμωξη που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.

Περιστατικά λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο έχουν αντιμετωπιστεί το τελευταίο διάστημα και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κάτι που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο ευνοούνται τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς το δέρμα είναι περισσότερο εκτεθειμένο και μάλιστα σε κοινόχρηστους χώρους.

Εκδορές στο δέρμα, η αυξημένη εφίδρωση, καθώς και το θερμό και υγρό περιβάλλον αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για την εξάπλωση του σταφυλόκοκκου που εισέρχεται στον οργανισμό πιο συχνά μέσω του δέρματος προκαλώντας χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις, αλλά και μέσω της αναπνευστικής οδού.

Όπως εξήγησε η παθολόγος – λοιμωξιολόγος και διευθύντρια της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Ελένη Ιωαννίδου μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση η ανάπτυξη του μικροβίου ευνοείται από το θερμό και υγρό περιβάλλον και μεταφέρεται εύκολα ιδιαίτερα με τα χέρια στα μικρά παιδιά, ενώ η θάλασσα και η άμμος αποτελούν επίσης παράγοντες που ευνοούν τη λοίμωξη.

Όπως επεσήμανε η κα Ιωαννίδου, οι οδηγίες για την αποφυγή λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο κυρίως στα μικρά παιδιά έχουν ως αφετηρία την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, συχνό πλύσιμο των χεριών με αντισηπτικό, κόψιμο των νυχιών, ενώ συστήνεται και το μπάνιο μια φορά την εβδομάδα με αντισηπτικό προκειμένου να απομακρύνονται οι λοιμογόνοι παράγοντες.

Ιδιαίτερη σημασία, θα πρέπει να δίνεται στην αντισηπτική περιποίηση μικροτραυματισμών του δέρματος, αφού είναι εύκολο να επιμολυνθούν και να οδηγήσουν στην εξάπλωση του σταφυλόκοκκου.

goodnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί