Το σχέδιο του πρωθυπουργού για τους εργαζόμενους – Εθνικός στόχος η πάταξη της ανεργίας σε τρία χρόνια

Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές σχεδόν όλων των κυβερνητικών στελεχών τους προηγούμενους μήνες στην προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς εργασίας στη μεταμνημονιακή περίοδο.Το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρονταν στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας και στην προσπάθεια αύξησης του κατώτατου μισθού.

Στον πυρήνα των κυβερνητικών επιδιώξεων στη μεταμνημονιακή εποχή είναι να περάσουμε σε ένα μοντέλο εργασιακής ασφάλειας κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι «η ανάκαμψη της χώρας για μας είναι συνώνυμη με την ανάκαμψη της εργασίας. Τη δημιουργία θέσεων εργασίας και το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και των αξιοπρεπών αμοιβών».

Βάζοντας μάλιστα για πρώτη φορά έναν εθνικό στόχο σε βάθος τριετίας ο κ. Τσίπρας μίλησε για μείωση της ανεργίας στο 5%.

«Περνάμε από το μοντέλο της συντριβής της εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, σε ένα μοντέλο εργασιακής ασφάλειας και αξιοπρέπειας που θα βελτιώνει την παραγωγικότητα και θα δίνει έμφαση στην οικονομία. Πληρώσαμε ακριβά ένα άναρχο παραγωγικό μοντέλο. Η βασική μας αντίληψη για την επόμενη μέρα βασίζεται στην ανάκαμψη της εργασίας. Μας απασχολεί εξίσου η ανάκαμψη των δεικτών με την πτώση της ανεργίας και των αξιοπρεπών αμοιβών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα:

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται. Όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν μια κοινή αφετηρία δικαιωμάτων, για να αναπτύξουν τις ικανότητές τους. Η Ελλάδα στηρίζει και θα στηρίζει την οικονομία της στον εργαζόμενο κόσμο. Η αδήλωτη εργασία, που έχει ήδη περιοριστεί στο 13% από το 19%, θα πάψει να αποτελεί κανόνα».

Φέρνοντας μάλιστα σε αντιπαραβολή τον Κυβερνητικό σχεδιασμό με το πρόγραμμα της ΝΔ ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως για παράδειγμα ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι μια ιδεοληψία της Αριστεράς κι ότι υπάρχει πλεονάζων αριθμός γιατρών στο δημόσιο.

«Για να μην ξεχάσουμε ότι ο Γεωργιάδης όταν ήταν υπουργός δεν ήθελε να του κλέψει τη δόξα η τρόικα για απολύσεις. Αυτές είναι οι αντιλήψεις σας» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την ηγεσία της ΝΔ να απαντήσει σε τρία ερωτήματα:

Αν συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αν συμφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Αν συμφωνεί με το λοκ άουτ

«Άλλωστε πρέπει να σας κάλυψε προχθές στα εργασιακά ένας συμπαθής κατά τα άλλα τηλεσχολιαστής του ΣΚΑΪ που έλεγε ότι εκείνος έλεγε “βάστα ΔΝΤ” δε βάσταξε το ΔΝΤ στα εργασιακά, κέρδισε η κυβέρνηση. Το σχέδιο σας τρία χρόνια ήταν βάστα ΔΝΤ και βάστα Σόιμπλε. Το σχέδιο σας ήταν μνημόνιο και ξεπούλημα. Όσο και να προσπαθείτε να γυρίσετε τη χώρα πίσω αυτή η μαύρη περίοδος κλείνει για τη χώρα» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Documentonews.gr

 

Δείτε επίσης

Αλ. Τσίπρας στη συζήτηση για την οικονομία: Τον Αύγουστο τα μνημόνια θα είναι οριστικά παρελθόν (Βίντεο)

 

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης με το τέλος των μνημονίων- Τί θα γίνει με μισθούς, συντάξεις, ανεργία, επιχειρήσεις, φορολογία (έγγραφο)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί