Οι Ενεργοί Πολίτες για το Δημοτικό Συμβούλιο

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ενεργοί Πολίτες, σχετικά με την τοποθέτησή τους στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου της 21ης Μαΐου. 

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Με κύρια θέματα τις προτάσεις της επιτροπής που κατέληξε μετά τη διαβούλευση για το πάρκο Γεωργιάδη, τη μη αξιοποίηση ενός ακόμη ακινήτου για δημιουργία κοινόχρηστου χώρου και αθλητικών εγκαταστάσεων, τις τεχνικές αλλαγές οι οποίες περιγράφονται στις εργασίες για το έργο που εκτελείται στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης και το διασυνοριακό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου «ECORouTs» που αφορά την υλοποίηση δράσεων για τη δημιουργία περιβαλλοντικά φιλικά διαδρομών εντός τουριστικών περιοχών.

  1. Πάρκο Γεωργιάδη. Παρουσιάστηκε η αξιολόγηση των προτάσεων της διαβούλευσης για την διαχειριστική μελέτη του Πάρκου Γεωργιάδη από την επιστημονική επιτροπή. Το πόρισμα, στο σύνολο του κινείται σε σωστή κατεύθυνση έχει αρχές και στόχους και διατηρεί το δασογενή χαρακτήρα του Πάρκου με την προστασία των δέντρων και της πλούσιας κόμης τους. Το πόρισμα έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Διαφοροποιήθηκε από τις αρχικές σκέψεις και τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, που είχαν προκαλέσει τις γνωστές αντιδράσεις. Κινείται στη λογική και των προτάσεων που είχαμε καταθέσει με την παρέμβαση μας στις 10-2-2018, συμπεριλαμβάνοντας πολλές από αυτές. Η διαδικασία αυτή απέδειξε την ορθότητα της πρότασης μας ότι τόσο η διαβούλευση όσο και η διαχειριστική μελέτη έπρεπε να είχαν προηγηθεί της εργολαβίας και του περιεχομένου της.

Στην χθεσινή συνεδρίαση προτείναμε να γίνει συνεπίβλεψη του έργου και από την δασική υπηρεσία, η επιστημονική επιτροπή να παραμείνει ως επιτροπή παρακολούθησης του έργου, να μην ξεκινήσουν εργασίες της εργολαβίας αν δεν διευκρινιστούν σημείο προς σημείο και να γίνει κατανοητό τι εκτελείται και με ποιο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα με βάση τις αλλαγές να καθοριστεί το οικονομικό αντικείμενο της εργολαβίας. Οι προτάσεις αυτές κατά βάση έγιναν αποδεκτές στην τελική απόφαση του ΔΣ.

  1. Η συζήτηση για τον αποχαρακτηρισμό ακινήτου και η διαδικασία τροποποίησης του σχεδίου πόλης ανέδειξε τις ευθύνες των Δημοτικών Αρχών – διαχρονικά πρώην και νυν – που δεν φρόντιζαν έγκαιρα και μεθοδικά να κατοχυρώνουν το δημόσιο χώρο με έργα και παρεμβάσεις να τον αποδίδουν στην πόλη και στους πολίτες. Τα κατατεθειμένα έγγραφα αποδεικνύουν την ύπαρξη εναλλακτικής λύσης που και η σημερινή αρχή την παρέκαμψε. Αποδεικνύετε έτσι το αληθινό των προθέσεων τους.
  2. Η συζήτηση για το διασυνοριακό πρόγραμμα ECORouTs, έφερε πάλι στην επιφάνεια τις δύο πολιτικές, που συγκρούονται στον Δήμο μας. Από τη μία πλευρά η πρόταση μας για Δημοτική συγκοινωνία και από την άλλη αυτή της Δημοτικής Αρχής, που εφαρμόζει την εξυπηρέτηση ιδιωτών (ΚΤΕΛ) ουσιαστικά χρηματοδοτώντας το. Υπενθυμίσαμε ότι το 2019 τελειώνουν οι αποκλειστικότητες που παρέχονται στα ΚΤΕΛ για την εκμετάλλευση των Δημόσιων Συγκοινωνιών και είναι απαραίτητο να βρει τις Δημοτικές Αρχές έτοιμες για την αλλαγή φιλοσοφίας και την υλοποίηση ενός διαφορετικού μοντέλου τοπικής συγκοινωνίας, όπου ο Δήμος θα πρέπει να έχει ενεργό ρόλο. Οι Ενεργοί Πολίτες στο αμέσως προσεχές διάστημα θα καταθέσουν πρόταση για αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
  3. Τέλος συζητήθηκε και ο 2ος Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας Εργασιών (ΑΠΕ) του έργου της ανάπλασης της Δικαιοσύνης – Ίδης, όπου ο τρόπος σύνταξης και υπολογισμού των νέων τιμών, η αλλαγή εργασιών και οι υπερβολικές αυξήσεις ποσοτήτων σε κάποιες εργασίες, χωρίς ουσιαστικές δικαιολογίες μας οδήγησαν στην καταψήφιση του συγκεκριμένου ΑΠΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί