Επειδή στην Κρήτη κάποιοι πιστεύουν ότι κάνουν χρυσά αυγά…

Η συζήτηση για τις υποψηφιότητες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει ήδη ξεκινήσει, με ένα δεδομένο, ειδικά για την Κρήτη: τα σενάρια υποψηφιοτήτων για τους ίδιους και τους ίδιους, που επί δεκαετίες μετακινούνται από τη μια θέση, της κεντρικής πολιτικής σκηνής ή της αυτοδιοίκησης, και πηγαίνουν στην άλλη, έχοντας πάντα ένα προσοδοφόρο δημόσιο επάγγελμα, με την κομματική επιλογή και ασφαλώς με την ψήφο του λαού. Φυσικά όπως ξέρουμε καλά ότι ψηφίζει για δεκαετίες αυτός ο λαός, με τις υποσχέσεις, τα ρουσφέτια, τις συναλλαγές, τα διλήμματα και την πλύση από καλοπληρωμένα μέσα, ένας λαός που σε μεγάλο ποσοστό και με τις ιδιοτελείς επιλογές του έχει τη δική του ευθύνη για όσα συμβαίνουν στον τόπο.

Με τη νέα πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα, πλέον οι “εκλεκτοί” από πράσινοι φρουροί, θέλουν πλέον να μετατραπούν είτε σε γαλάζιους είτε, κυρίως, σε “αριστερούς”…

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο νυν περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Από τα 62 χρόνια της ζωής του, σχεδόν τα μισά τα πέρασε σε κάποιο δημόσιο αξίωμα, με κομματική επιλογή. Δήμαρχος Αρχανών από το 1990 μέχρι το 2004, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2004 μέχρι το 2009 ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από το 2009 βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου που μας έβαλε στα μνημόνια, από το 2010 περιφερειάρχης Κρήτης. Ταυτόχρονα, βέβαια, κατείχε  παράλληλες διοικητικές θέσεις σε οργανισμούς.

Αυτή την ώρα είναι μάλλον ο πιο παλιός στην Κρήτη σε δημόσιο αξίωμα, με 28 χρόνια παρουσίας (29 μέχρι το τέλος της θητείας του το 2019). Και βέβαια θέλει να ανανεώσει την παρουσία του, με μια ακόμα θητεία στην περιφέρεια. Κι αφού το ΠΑΣΟκ πλέον είναι πολύ αδύναμο και η μισή περιφερειακή ομάδα ετοιμάζεται για άλλους δρόμους, μια κοιτάζει προς ΣΥΡΙΖΑ και μια προς ΝΔ (όπως έκανε και το 2014), για στήριξη. Μάλλον το τελευταίο θα του “κάτσει”.

(Α, κι επειδή στο βιογραφικό του ο κ. Αρναουτάκης δηλώνει “Έλληνας οικονομολόγος”, καλό θα είναι να μας ενημερώσει πού και πότε σπούδασε και έγινε “οικονομολόγος”, κι αν αυτή την ιδιότητα τη διακινεί επειδή, ως δήμαρχος Αρχανών παραχώρησε στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο χώρους στο παλιό δημοτικό σχολείο για να κάνει τα μαθήματά του… Και έγινε… τιμής ένεκεν “πτυχιούχος”! Όχι για άλλο λόγο δηλαδή, αλλά επειδή δεν είναι σωστό να διακινούνται μη πραγματικότητες… Δεν είναι υποτιμητικό να λέει ότι ήταν εργαζόμενος σε φαρμακείο κι αυτό είναι το επάγγελμά του…)

Τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και τις υποδομές της Κρήτης, τα ξέρουμε. Κι ας μην τα θέσουμε τώρα. Δηλαδή, μην βάλουμε άλλα θέματα αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

Δεν είναι όμως το μοναδικό παράδειγμα.

Ο νυν βουλευτής του “Ποταμιού”, Σπύρος Δανέλλης, που φέρεται να διεκδικεί μια υποψηφιότητα στο δήμο Ηρακλείου με τη στήριξη είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, έχει μια ανάλογη πορεία. Βουλευτής του Συνασπισμού από το 1996 ως το 2000, με προηγούμενη θητεία ως δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου (1990-94)  και αντιπρόεδρος στην (τότε) κοινότητα Λιμένα Χερσονήσου. Όταν το 2000 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί έγινε άνθρωπος του “εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ” του Κώστα Σημίτη και αντιπρόεδρος του “Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας”, που είχαν ιδρύσει άνθρωποι του τότε πρωθυπουργού.

Από το 2003 μέχρι το 2009 ήταν δήμαρχος Χερσονήσου, με τη στήριξη, τουλάχιστον σε μια θητεία, της ΝΔ.

Από το 2009 μέχρι το 2014 ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν και αποχώρησε από το κόμμα. Και από το 2015 βουλευτής του “Ποταμιού”, μέσω του οποίου επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, που πλέον ονομάζεται Κίνημα Αλλαγής” και με το οποίο διαφωνεί σε θέματα πολιτικών συμμαχιών!

Φυσικά οι Σταύρος Αρναουτάκης και Σπύρος Δανέλλης δεν είναι τα μοναδικά – αλλά τα πλέον χαρακτηριστικά και εν ενεργεία- παραδείγματα από το είδος των πολιτικών που ενδημεί σε μεγάλο βαθμό στην Κρήτη. Δηλαδή, εκείνων που πιστεύουν ότι κάνουν χρυσά αυγά και είναι απαραίτητοι σε όλες τις καταστάσεις, με όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολίτες…

Candiot

Δείτε επίσης

Οι… βαρόνοι, οι βαρονίες και οι μπέηδες της Κρήτης!- Τα μηνύματα του Α. Τσίπρα προς… «προσκολλιόμενους σωτήρες» (εικόνες)!

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί