Πορεία διαμαρτυρίας για την άμεση απελευθέρωση των μεταναστών που κρατούνται στη ΓΑΔΗ

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες, μέσω της οποίας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε πορεία διαμαρτυρίας το Σάββατο 19/5, στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια, για την άμεση απελευθέρωση των μεταναστών που κρατούνται από τις 7 Μάη στη ΓΑΔΗ, μετά από διάσωση του λιμενικού στους Καλούς Λιμένες.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Την Δευτέρα 7/5 το βράδυ έφτασαν από τους Καλούς Λιμένες, μετά από διάσωση του λιμενικού, 53 πρόσφυγες στην αίθουσα των λιμενεργατών στο λιμάνι Ηρακλείου, ανάμεσά τους 2 παιδιά, 2 γυναίκες και 4 ανήλικα ασυνόδευτα. Η διαδικασία ταυτοποίησής τους στη Γ.Α.Δ.Η. ξεκίνησε άμεσα. Μέσα σε λίγες ώρες το θέμα είχε λήξει, προφανώς για να μην δημιουργηθούν οι εντάσεις κι οι εντυπώσεις του Σεπτέμβρη 2017, όταν κανένας «αρμόδιος» φορέας ποτέ δεν απάντησε στο ερώτημα τι θα γίνουν οι άνθρωποι των δυο καραβιών που ήθελαν, στην πλειοψηφία τους, να αιτηθούν άσυλο στην Κρήτη, αντ’αυτού όμως μεταφέρθηκαν στο hot spot της Κω με χειροπέδες σαν εγκληματίες!

Όσοι και όσες ήμασταν στην αίθουσα των λιμενεργατών την Τρίτη 8/5, αντιληφθήκαμε τα εξής: κάποιες από τις «ανακρίσεις» αντρών της αστυνομίας (με πολιτικά, όχι υπηρεσιακά ρούχα) διεξήχθησαν σε παρακείμενο κτίριο εγκαταλειμμένο, βρώμικο, χωρίς μεταφραστή και δικηγόρο. Στις ερωτήσεις μας για την παρουσία δικηγόρου και διερμηνέα, στην απορία μας γιατί σε ένα ερειπωμένο κτίριο που θυμίζει ταινία θρίλερ, οι αστυνομικοί απάντησαν με χλεύη και ειρωνεία. Την ίδια συμπεριφορά έδειξαν κάποια μέλη του Λιμενικού Σώματος, άντρες και γυναίκες, απέναντι στους αλληλέγγυους/ες που βρίσκονταν στο χώρο, δίνοντας διαταγές επιτακτικά για το άδειασμα της αίθουσας από τα είδη πρώτης ανάγκης, όταν οι τελευταίοι πρόσφυγες αφέθηκαν ελεύθεροι. Πήραν μάλιστα μαζί τους φεύγοντας αντισηπτικά από το χώρο.

Οι μισοί πρόσφυγες της καραβιάς επέστρεψαν στη Γ.Α.Δ.Η, όπου κρατούνται, λόγω έλλειψης υπηρεσιακών σημειωμάτων ή ληγμένων χαρτιών, μαζί με τα ασυνόδευτα ανήλικα. Ένα από αυτά έχει συνέντευξη Β’ βαθμού για άσυλο τον Ιούνη, δηλαδή σε λίγες μέρες, και σε επίσκεψή μας, μίλησε για ξυλοδαρμό του στα κρατητήρια. Αυτό μάλλον εννοεί η ελληνική κυβέρνηση όταν μιλά για safe zone για τα ασυνόδευτα ανήλικα μέσα στις φυλακές…

Έχουν όλοι  υπογράψει την σύλληψη και τη διοικητική τους κράτηση, χωρίς παρουσία μεταφραστή, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να πιστεύουν πως υπέγραψαν αίτηση ασύλου! Η κράτησή τους μπορεί να διαρκέσει μήνες στα κρατητήρια της Γ.Α.Δ.Η, χωρίς είδη υγιεινής, χωρίς πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα, χωρίς προαυλισμό, με άθλιο φαγητό (κοτόπουλο, ρύζι, πατάτες). Το έργο το έχουμε ξαναδεί…

Οι άλλοι μισοί της καραβιάς αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το απόγευμα της Τρίτης, έβγαλαν με τη βοήθεια των αλληλέγγυων ομαδικό εισιτήριο για Πειραιά και έφυγαν, όχι χωρίς προβλήματα ωστόσο, αφού 5 λεπτά πριν την αναχώρηση του πλοίου της Blue Star, η ασφάλεια του πλοίου θεώρησε «ύποπτο» το υπηρεσιακό σημείωμα του ενός πρόσφυγα (πιο μελαμψού από τους φίλους του) και παραλίγο ο άνθρωπος να μείνει εδώ. Το γιατί η ιδιωτική ασφάλεια ενός πλοίου, που θυμίζει «πόρτα» παραλιακού κλαμπ, δεν αποδέχεται υπηρεσιακά σημειώματα, τσεκαρισμένα μάλιστα από την ίδια την ΕΛ.ΑΣ. την ίδια μέρα, είναι μια απορία που ευκόλως απαντάται στη σύγχρονη ρατσιστική ελληνική πραγματικότητα.

Την ίδια περίοδο διεξάγεται στην Αθήνα η δίκη των οχτώ μεταναστών από τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, που το μόνο τους έγκλημα ήταν το ότι δεν είχαν χαρτιά. Ένα χρόνο πριν, οι οχτώ ζήτησαν να μάθουν γιατί κρατούνται και για πόσο ακόμα. Η απάντηση των αρχών ήταν να τους ξυλοφορτώσουν και να σχηματιστεί εναντίον τους δικογραφία. Μάλιστα οι αστυνομικοί, ερωτώμενοι στη δίκη για τα σπασμένα κεφάλια των μεταναστών, χρησιμοποίησαν το κλασσικό επιχείρημα πως οι μετανάστες αυτοτραυματίστηκαν…η δίκη εν τέλη αναβλήθηκε για τις 25/5.

Από την Κρήτη στην Αθήνα κι από κει στη Μυτιλήνη, άλλη μια στημένη δίκη κατά μεταναστών που κρατούνταν σε άθλιες συνθήκες. Πρόσφυγες στη Μόρια πραγματοποίησαν ειρηνική διαμαρτυρία για την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου τους το καλοκαίρι του 2017. Η διαμαρτυρία έληξε με τα ΜΑΤ να δέρνουν και να πετάνε χημικά στον κόσμο και ώρες αργότερα συνελήφθησαν στο σωρό πρόσφυγες που δεν ήταν καν παρόντες στη διαμαρτυρία! Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 35, από τους οποίους οι 3 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι 32 κρίθηκαν ένοχοι για “πρόκληση σωματικής βλάβης σε 11 αστυνομικούς” παρά τις καταθέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού στο δικαστήριο που ανέφεραν πως μόνο ένας αστυνομικός πήγε στο νοσοκομείο, και αυτός για προληπτικούς λόγους! Η συνολική ποινή των 32 προσφύγων: 26 μήνες με τριετή αναστολή.

Καλούμε σε πορεία διαμαρτυρίας, Σάββατο 19/5, 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια

Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε και να το διεκδικούμε:

Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

Ελεύθερη μετακίνηση εντός κι εκτός χώρας, σύνορα ανοιχτά

Ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καμία απέλαση πρόσφυγα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί