«Η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις»

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σε σχέση με τα όσα αναφέρονται σε σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ υπογράμμισε πως “έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί”».

«Ως εκ τούτου, η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό», τονίζει η ανακοίνωση  και διευκρινίζει ότι:

«1. το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.

2. η υλοποίηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

Τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς θα ενημερώσει αύριο ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί αύριο Σάββατο 19 Μαΐου στις 09:30, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.«Απαραίτητη προϋπόθεση η συνταγματική αναθεώρηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς»

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ – ΝΑΤΟ)».

  • «Η νέα πρόταση της ΠΓΔΜ για το όνομα»

Αλ. Τσίπρας: Ψάχνουμε λύσεις, χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές

«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σόφια χθες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων, στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

«Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί. Είναι μια δύσκολη διαδικασία εξετάζουμε βήμα προ βήμα όλες τις λεπτομέρειες, αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για στη συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί