Αυτό είναι το νέο όνομα που θέλουν τα Σκόπια, σύμφωνα με μέσα της ΠΓΔΜ

Μια νέα πρόταση έκπληξη για το όνομα της ΠΓΔΜ φέρεται να έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα μάλιστα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών πρόκειται για πρόταση εκτός των πέντε που είχε προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς και φαίνεται να καλύπτει τους όρους της Αθήνας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται και για την οριστική πρόταση, καθώς θα χρειαστεί περισσότερη επεξεργασία αλλά και εσωτερική πολιτική διαβούλευση στο εσωτερικό και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη newsbeast,  «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» (Ilindenska Republika Makedonija) φέρεται να είναι το νέο όνομα που συζητήθηκε στη Σόφια.

Σύμφωνα με το σκοπιανό μέσο a1on.mk, «Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας» είναι το όνομα που φέρεται να έβαλε στο τραπέζι ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και έχει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης της χώρας για erga omnes, δηλαδή έναντι όλων.

Επικρατέστερα ονόματα παραμένουν το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας».

Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Στο νέο όνομα που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι αναφέρεται και το MIA, το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα ενημερώσει τον πρόεδρο Ιβανόφ και τους πολιτικούς αρχηγούς για το νέο όνομα», με την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση πάντως ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει, μέχρι στιγμής, τις πληροφορίες ότι το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι το “Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας”».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί