Η Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων για τους πλειστηριασμούς καντινών: “Απλά μαθήματα πελατειακής πρακτικής”

Ανακοίνωση εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Αυτοδιοίκησης Χανίων σχετικά  τους πλειστηριασμούς καντινών.

Αναλυτικά, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της προηγούμενης ανακοίνωσής μας που μιλούσε για τη σημασία που έχει οι δημότες να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο Δημοτικό Συμβούλιο ιδίοις όμμασι, διότι πολλά συμβαίνουν… για αυτούς χωρίς αυτούς, και έλαβαν χώρα νέα σκανδαλώδη γεγονότα. Το θέμα πήρε δημοσιότητα και σχολιάστηκε σε ορισμένους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και αυτό είναι θετικό.

Στις 26 του Μάρτη, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Χανίων διενέργησε πλειστηριασμούς για τις επτά καντίνες που διαθέτει σε διάφορες παραλίες. Παρουσία της αστυνομίας φυσικά, όπως συνηθίζεται. Στις τέσσερις καντίνες υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος που προφανώς επιλέχθηκε. Κακό για το συμφέρον των δημοτών, καλό για τον ιδιώτη, αφού το τίμημα που πληρώνει είναι χαμηλό. Τίθεται, βέβαια, το ερώτημα γιατί δεν παρουσιάστηκαν και άλλοι υποψήφιοι για τις καντίνες αυτές. Έχει απάντηση η δημοτική αρχή; Πότε επιτέλους θα ασκηθεί επαρκής πίεση ώστε να νομοθετηθεί η δυνατότητα να γίνεται ηλεκτρονικά ο πλειστηριασμός, όπως πρόσφατα έγινε για τα ομπρελοκαθίσματα;

Εν συνεχεία, στις υπόλοιπες δύο καντίνες υπήρξε ενδιαφέρον περισσότερων υποψηφίων, με αποτέλεσμα να ανέβει αρκετά το ποσόν της τιμής τους. Το -φαινομενικά- παράδοξο είναι πως ένας από τους δύο πλειοδοτούντες ιδιώτες προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να ακυρώσει την απόφαση που τον όριζε πλειοδότη! Η Αποκεντρωμένη αποφάσισε ότι η διαδικασία για τις δύο καντίνες είναι άκυρη, διότι στα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν δεν είχε προσκομιστεί μία βεβαίωση του Επιμελητηρίου, το οποίο σε σχετικό ερώτημα της Οικονομικής Επιτροπής απάντησε ότι δεν απαιτείται τέτοιο έγγραφο. Δηλαδή η μία υπηρεσία απαιτεί να υπάρχει ένα δικαιολογητικό από μία άλλη που δεν το εκδίδει!

Εν τω μεταξύ, ο χρόνος ροκανίζεται και ενώ δεν έχει καταλήξει ο πλειστηριασμός, εφόσον εν τω μεταξύ ακυρώθηκε, οι δύο εν λόγω καντίνες λειτουργούν εδώ και καιρό παράνομα, και μάλιστα χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση απέναντι στο Δήμο. Δηλαδή οι ιδιώτες, ενώ είχαν παραδώσει τα κλειδιά, άνοιξαν με αντικλείδια μόνοι τους τις καντίνες που είναι περιουσία των δημοτών χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Το μείζον αυτό θέμα ήρθε προς συζήτηση ως εκτός ημερήσιας διάταξης στο ΔΣ της 16ης Μάη, ώστε να γίνει το νόμιμο και αυτονόητο: Να αποφασίσουμε τη διοικητική αποβολή αυτών που καταχρηστικά και αυθαίρετα καταπάτησαν και εκμεταλλεύονται τις καντίνες του Δήμου Χανίων, όσο πιο άμεσα γίνεται χωρίς ούτε μία μέρα καθυστέρηση. Να που όμως το νόμιμο και αυτονόητο δεν ενδιαφέρει αρκετούς αιρετούς στο ΔΣ. Διότι υπήρξαν αρκετοί διαπαραταξιακά σύμβουλοι που αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα προβάλλοντας αστείες προφάσεις που τους εκθέτουν έτι περαιτέρω. Σαν να λέμε πως καταγγέλλει κάποιος ότι παραβίασαν την πόρτα του προς ενοικίαση μαγαζιού σου και το λειτουργούν εδώ και καιρό κανονικά, και, αντί να τρέξεις, εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα επειδή δεν έχεις ενημέρωση! Σύμβουλοι που άσκησαν δημοτική εξουσία και σύμβουλοι που την ασκούν τώρα (αρκετοί από αυτούς εντελώς τυχαία απουσίαζαν) ενώθηκαν ενάντια στο συμφέρον των δημοτών για να υπερασπιστούν το συμφέρον κάποιων ιδιωτών. Αυτή η πρακτική έχει όνομα, λέγεται πελατειακή ή ημετεροκρατία ή παραγοντισμός. Και δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που επιστρατεύεται αυτή η πρακτική με συνένωση διαπαραταξιακών συμβούλων για να προασπίσουν το υπέρτατο συμφέρον των «πελατών» τους. Γι’ αυτούς ο πελάτης έχει πάντα δίκιο και οι πολίτες είναι πάντα τα κορόιδα που θα πληρώσουν τις παρανομίες των λίγων. Είναι τυχαίο άραγε που είναι οι ίδιοι που κόπτονται μήπως σπάσει ο παραμορφωτικός καθρέφτης του παρόντος εκλογικού συστήματος; Ξέρουν καλά ότι η δύναμη των πολιτών είναι οι εκλογές.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί