Άλλα 14,5 εκατομμύρια ευρώ στο δήμο Ηρακλείου για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του συριζα, Σωκράτης Βαρδάκης, αναφορικά με την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί είναι εκείνοι που ανακάλυψαν ότι η λειψυδρία είναι μείζον ζήτημα. Μάλιστα μέσα από κομματικές ημερίδες προσπαθούν να αναδείξουν το πρόβλημα, ισχυριζόμενοι ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Είναι οι ίδιοι που αλλού άφηναν ημιτελή αρδευτικά έργα, αλλού έκαναν φράγματα χωρίς δίκτυα και σε κάθε περίπτωση δεν είχαν δημιουργήσει καμία υποδομή, αλλά ούτε και είχαν προνοήσει για την αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται σήμερα τεράστια προσπάθεια, για την αντιμετώπισή τους. Κάτω από δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, σήμερα καλούμαστε να βρούμε λύσεις και να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα μείζονος σημασίας.

Η Κυβέρνηση αυτή βάζει συγκεκριμένους στόχους με άμεσες παρεμβάσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα.

 

  1. 180 εκατομμύρια ευρώ, το αμέσως επόμενο διάστημα για εγγειοβελτιωτικά έργα, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  2. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, διαμορφώθηκε το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Βασικό στοιχείο του είναι η δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) για τη χρηματοδότηση των έργων. Τα δάνεια θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαρύνουν τους δήμους.

Με τις νέες Προσκλήσεις, ενεργοποιείται συνολική χρηματοδότηση ύψους 580 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο υλοποίησης των δύο ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», από τα συνολικά 740 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για το 2018 και τα 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας. Οι προσκλήσεις που προηγήθηκαν και υλοποιούνται στο πλαίσιο του «ΦιλόΔημος ΙΙ», αφορούν στην προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την κατασκευή Παιδικών Χαρών.

Τα δύο συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία αποτελούν έμπρακτη αποτύπωση της πολιτικής της κυβέρνησης για τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τους περιορισμούς των δημοσιονομικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, δίνουν έμφαση σε στοχευμένα έργα υποδομών, με μεγάλη κοινωνική απόδοση και αναπτυξιακή προοπτική για τους δήμους.

Συγκεκριμένα ως προς την «Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης», η Πρόσκληση «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», ύψους 200 εκατ. ευρώ, ανταποκρίνεται στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας να παρέχουν επαρκή ποσότητα και καλή ποιότητα νερού στους δημότες. Χρηματοδοτούνται, μεταξύ άλλων, αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων, προμήθειες εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη μείωση των διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού νερού, αφαλατώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.

  1. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης Αλέξης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κορκολής ενημέρωσαν τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό Βασίλη και τον Αντιδήμαρχο κ. Ρασούλη Γιάννη ότι εκτός από τα εκτελούμενα έργα 6 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης, θα δοθούν άλλα 14,5 εκατομμύρια ευρώ άμεσα στο δήμο Ηρακλείου. Έτσι εξασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότηση της αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου της πόλης μέσω ειδικής πρόσκλησης στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».

 

Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα, μια σημαντική εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα η αντικατάσταση του συνόλου του δικτύου ύδρευσης και έτσι να δοθεί οριστικά λύση στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα του δήμου Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί