Ο Κυριάκος θέλει λιτότητα!- ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει να επαναφέρει τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδήγησε σε κοινωνικά συντρίμμια

“Είναι ντροπή ότι το αναπτυξιακό σχέδιο θα το ξαναγράψουν στις Βρυξέλλες”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και προσθέτει ότι τον δεσμεύουν μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «…Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Γι’ αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγματευτώ… Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Γιατί να είμαι δεσμευμένος σε ένα σχέδιο που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;»

Ο Κ. Μητσοτάκης προτάσσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και σημειώνει ότι «πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως οι μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση, οι στοχευμένοι έλεγχοι στη φοροδιαφυγή, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων».

Για τις παρούσες και μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Σοσιαλδημοκρατία και να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας που θα έχει τεράστια προβλήματα όταν βρεθεί εκτός». Εκτιμά ότι αν ο Α. Τσίπρας είχε «ξεφορτωθεί τον κ. Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015 θα είχε θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ… Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ». Όσο για το δικό του κόμμα σημειώνει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι την επομένη των εκλογών να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές γιατί σε μία σειρά ζητήματα πολιτειακά και πολιτικά θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις.

Εκτιμά ότι δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ, ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Για τα περί ίδρυσης κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, λέει ότι πρόκειται «για γραφικές ιστορίες που ακούω και δεν δίνω σημασία», ενώ και για το Ποτάμι αναφέρει ότι «αν υπήρχε λόγος ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της ΝΔ λέει ότι «είμαι ο πρώτος αρχηγός που δεν διέγραψε τον βασικό του αντίπαλο», και προσθέτει ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση πίνοντας καφέδες στην πλατεία Κολωνακίου και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το παιχνίδι». Επιμένει πάντως ότι θα προχωρήσει την ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και στελέχη και σημειώνει ότι από το Μητρώο Στελεχών -που από την πρώτη στιγμή πολεμήθηκε-, έχουν μέχρι στιγμής αξιολογηθεί πάνω από 2000 στελέχη.

Δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι τορπίλισε κάθε δυνατότητα συνεννόησης «υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ωφέλιμου διαλόγου σε όποιον διαφωνεί μαζί του… Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού φροντίζει να κρατά ζωντανή τη χειρότερη μορφή του αυριανισμού».

Για τα σενάρια κατάτμησης της Β΄ Αθηνών ο Κ. Μητσοτάκης καταθέτει την δική του πρόταση πακέτο που περιλαμβάνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. «Ας έλθει τώρα στη Βουλή να τα ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές», λέει απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα. Διευκρινίζει ότι η πρόταση της ΝΔ αφορά τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα μπορούν να προσέλθουν στις πρεσβείες και στα προξενεία και θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

«Τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδήγησε σε κοινωνικά συντρίμμια θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης»

Τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που οδήγησε σε κοινωνικά συντρίμμια θέλει να επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιο του για τη συνέντευξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Το Βήμα», ενώ σημειώνει πως «έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια».

«Το οξύμωρο θα ήταν ο ο κ. Μητσοτάκης να “δεσμεύεται” από το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο που έχει στο επίκεντρο τη δίκαιη ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς. Είδαμε πού οδήγησε τη χώρα το δικό του σχέδιο και ποιοι πλήρωσαν τα σπασμένα, τα κοινωνικά συντρίμμια μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Όσον αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, είναι προφανής για μια ακόμα φορά η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη που με όσα λέει περί συστημικής διαφθοράς προσπαθεί να συγκαλύψει τις πολιτικές, και όχι μόνο, ευθύνες αυτών που την εξέθρεψαν.

Τουλάχιστον, όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει μάθει από τα λάθη του και πλέον, έστω και δειλά, αναγνωρίζει ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια. Δεν το λες και λίγο για έναν πολιτικό αρχηγό που έχει συνδέσει την πολιτική του με την ακατάσχετη καταστροφολογία».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί