Μικρότερη Bundestag επιθυμεί ο Σόιμπλε

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο, με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών, επιδιώκει ο πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Γερμανός πολιτικός υποστηρίζει ότι η κοινή γνώμη δεν μπορεί να δέχεται επ’ αόριστον την αποτυχία των πολιτικών κομμάτων να τροποποιήσουν τον εκλογικό νόμο.

Η σημερινή Βουλή, η οποία εκλέγεται με ένα αντιπροσωπευτικό αλλά περίπλοκο σύστημα, αριθμεί 709 βουλευτές -έναντι 598 που είχαν εκλεγεί το 2013- αποτελώντας την πλέον πολυάριθμη μετά την επανένωση της χώρας.

Σ’ αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Σόιμπλε απορρίπτει την πρόταση για επιμήκυνση της νομοθετικής περιόδου από τέσσερα σε πέντε χρόνια, ενώ ασκεί κριτική στο γερμανικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο έχει -κατά την γνώμη του- εξελιχθεί σε υπερβολικά φεντεραλιστικό, με πολλές εξουσίες να έχουν μεταβιβαστεί στα κρατίδια.

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει, ακόμη, ότι βλέπει την είσοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στην Βουλή ως ευκαιρία για περισσότερη δημοκρατία. «Είναι καλό και όχι κακό το γεγονός ότι όλοι αμφισβητούμαστε εκ νέου», τονίζει και επισημαίνει ότι το γεγονός ότι η κυβερνητική πλειοψηφία του «μεγάλου» συνασπισμού δεν είναι πλέον τόσο ευρεία όσο κατά το παρελθόν κάνει τα πάντα «πιο συναρπαστικά».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί