Κυπελλούχος Ελλάδος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Ο ΠΑΟΚ… κράτησε το Κύπελλο στον Λευκό Πύργο! Ήταν καλύτερος σε όλο το ματς και παρά το γεγονός ότι έπεσε πάνω στον καταπληκτικό Μπάρκα (έπιασε πέναλτι του Πρίγιοβιτς) πήρε άξια το τρόπαιο με το 2-0 επί της ΑΕΚ. Βιεϊρίνα και Πέλκας τα γκολ του θριάμβου.

Βασικός ο Μάνταλος!

Ο Μανόλο Χιμένεθ έκανε την έκπληξη και επέλεξε τον Πέτρο Μάνταλο στο αρχικό σχήμα της ΑΕΚ παρά το γεγονός πως ο αρχηγός της «Ένωσης» μόλις επέστρεψε από σοβαρό τραυματισμό και δεν είχε παιχνίδια στα πόδια του! Στον αντίποδα, στον πάγκο παρέμεινε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος.

Ο Ισπανός τεχνικός ξεκίνησε τον τελικό με τον Μπάρκα κάτω από τα δοκάρια. Τσιγκρίνσκι και Βράνιες οι δύο στόπερ. Χουλτ αριστερό μπακ, Μπακάκης δεξί. Γαλανόπουλος και Σιμόες οι δύο αμυντικοί μέσοι. Αριστερό εξτρέμ ο Μάνταλος, επιτελικός ο Λιβαϊα, δεξί «φτερό» ο Μπακασέτας και ο Αραούχο στην κορυφή του 4-2-3-1.

«Ενδεκαδάτοι» Μπίσεσβαρ και Κάνιας

Στην αντίπερα όχθη, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν άλλαξε το αγαπημένο του και… κλασσικό για τον ΠΑΟΚ 4-2-3-1, προτιμώντας τον Κάνιας στον άξονα και τον περυσινό σκόρερ Μπίσεσβαρ για την μία θέση στα εξτρέμ.

Ο Πασχαλάκης υπερασπίστηκε την εστία των «ασπρόμαυρων». Στα δεξιά της άμυνας ο Μάτος, στα αριστερά ο Βιερίνια και το δίδυμο στο κέντρο των μετόπισθεν ο Βαρέλα με τον Κρέσπο. Κάνιας και Μαουρίτσιο οι δύο κεντρικοί μέσοι. Πέλκας σε ελεύθερο ρόλο, στα «φτερά» Μπίσεσβαρ και Κάμπος και «φουνταριστός» ο Πρίγιοβιτς.

Ρολά ο… Μπάρκας!

Ο ΠΑΟΚ ήταν καθολικά ανώτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου, οι παίκτες του Λουτσέσκου ήταν εκείνοι που και καλύτερα την μπάλα κυκλοφορούσαν, και μεγαλύτερη συγκέντρωση είχαν, και τις περισσότερες προσωπικές μονομαχίες έπαιρναν, και τις δεύτερες μπάλες και τις μεγάλες ευκαιρίες έφτιαξαν για να πάρουν κεφάλι στο σκορ! Κάτι που δεν έγινε ποτέ. Γιατί;

Γιατί η ΑΕΚ που παρουσιάστηκε ξεκάθαρα απροετοίμαστη τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο(πολλά εύκολα λάθη στο αμυντικό της τρίτο, καμία ηρεμία στην ανάπτυξη, νωχελικότητα, μοναδική καλή στιγμή το σουτ του Αραούχο στο 11′) είχε την ευτυχία να διαθέτει τον Βασίλη Μπάρκα σε ένα τρομερό βράδυ, στο πιο σπουδαίο της καριέρας του!

Ο νεαρός πορτιέρο είπε «όχι» στο τετ-α-τετ με τον Μπίσεσβαρ(18′), στο 23′ απόκρουσε την εκτέλεση πέναλτι του Πρίγιοβιτς μετά την παράβαση του… αγνώριστου και αρνητικού Μπακάκη πάνω στον Ολλανδό εξτρέμ ενώ δώδεκα λεπτά αργότερα έσωσε την εστία του σε νέο τετ-α-τετ, αυτή την φορά με τον Κάμπος! Τρομερά πράγματα από τον Έλληνα άσο…

Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε μέχρι το 35′, τα έκανε όλα σωστά πάνω στο χορτάρι εκτός από την ουσία. Το γκολ.

Η ΑΕΚ ισορρόπησε στο τελευταίο δεκάλεπτο, γύρισε την μπάλα με μεγαλύτερη ηρεμία αλλά δεν μπόρεσε να δημιουργήσει επικίνδυνες κατάστασεις, καθώς οι Λιβάϊα, Μπακασέτας και Μάνταλος ήταν εκτός παιχνιδιού.

Τι είναι αυτό ρε; Κούπα στον ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ συνέχισε και στο δεύτερο ημίχρονο να είναι καλύτερος, να δείχνει πως το θέλει περισσότερο και κυρίως πως έχει τον τρόπο να το πάρει. Η ομάδα του Λουτσέσκου έφτασε κοντά στο γκολ στο 51′ αλλά μετά το τραγικό λάθος του Χουλτ, ο Μπάρκας έπιασε το τετ-α-τετ με τον Πρίγιοβιτς. Δέκα λεπτά πιο μετά και πάλι η ομάδα της Θεσσαλονίκης με κόντρα για σεμινάριο έφτασε κοντά στο γκολ, όμως το σουτ του Πέλκα πέρασε άουτ!

Η λύση τελικά ήρθε από τον άνθρωπο που έφτιαξε το σλογκαν της ποδοσφαιρικής χρονιάς! Ο Αντελίνιο Βιερίνια με μια εκτέλεση φάουλ «τι είναι αυτό ρε», νίκησε τον πορτιέρο της ΑΕΚ και έφερε το τρόπαιο πολύ κοντά στην ομάδα του…

Αμέσως μετά το γκολ ο Χιμένεθ έβαλε στο παιχνίδι τον Λάζαρο, στο 73′ τον Γιακουμάκη αλλά η ΑΕΚ δεν είχε τρόπο να απειλεί συστηματικά την πολύ καλά οργανωμένη άμυνα του ΠΑΟΚ. Στην μοναδική μεγάλη στιγμή των «κιτρινόμαυρων» ο Αραούχο πλάσαρε άουτ(89′), η ΑΕΚ είχε βγει όλη μπροστά και στο κενό γήπεδο ο ΠΑΟΚ «κλείδωσε» το τρόπαιο στο 92′!

Ο Πρίγιοβιτς έφτιαξε, ο Πέλκας σκόραρε και το 2-0 ήταν το τελικό αποτέλεσμα ενός τελικού που είχε ξεκάθαρο αφεντικό από την αρχή μέχρι το τέλος, κι αυτός ήταν ο ΠΑΟΚ!

MAN OF THE MATCH: Αντελίνο Βιερίνια! Ο Πορτογάλος αρχηγός του ΠΑΟΚ άνοιξε τον δρόμο προς την κούπα και σε πολύ μεγάλο βαθμό έκρινε την αναμέτρηση! Στο 65′ εκτέλεσε άψογα το φάουλ, νίκησε τον μέχρι εκείνο το σημείο «κέρβερο» Μπάρκα και άνοιξε το σκορ! Πολύ καλός ανασταλτικά, βοήθησε και δημιουργικά από τα αριστερά. Ηγετική εμφάνιση!

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Βασίλης Μπάρκας. Τι άλλο να έκανε ο άνθρωπος; Ο πορτιέρο της ΑΕΚ έπαιζε σχεδόν… μόνος του τον ΠΑΟΚ! Είχε 6-7 καθοριστικές επεμβάσεις, κράτησε την «Ένωση» στο κόλπο μέχρι το φινάλε του τελικού και στα δύο γκολ που δέχθηκε δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη.

Από τον ΠΑΟΚ και παρά τις ευκαιρίες που έχασε, ο Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς έφτιαξε το δεύτερο γκολ, κέρδισε το φάουλ στο πρώτο και ταλαιπώρησε πάρα πολύ την άμυνα της ΑΕΚ.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Πέτρος Μάνταλος. Δεν δικαίωσε τον Μανόλο Χιμένεθ για μία επιλογή που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Εμφανώς ανέτοιμος για ένα τόσο μεγάλο και απαιτητικό παιχνίδι, δεν βοήθησε καθόλου την ΑΕΚ και ήταν σκιά του καλού του εαυτού.

Η ΓΚΑΦΑ: Θα μπορούσε να είναι το τραγικό λάθος του Χουλτ στις αρχές του δευτέρου μέρους που βγάζει τετ-α-τετ τον Πρίγιοβιτς. Θα μπορούσε να είναι το λάθος στην μεσαία γραμμή της ΑΕΚ που οδηγεί στο φάουλ που ανοίγει το σκορ ο ΠΑΟΚ.

Η φάση, όμως, που θα μπορούσε να γράψει διαφορετικά την ιστορία του τελικού είναι στο 89′. Ο Αραούχο μετά την σέντρα του Γκάλο, μόνος του μέσα στην περιοχή και με την μπάλα ιδανικά στρωμένη στο δεξί, πλάσαρε άουτ.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Ο Φερνάντες Γκορμπαλάν έκανε μία πολύ καλή διαιτησία στον τελικό του Κυπέλλου. Ο Ισπανός ρέφερι κράτησε το ματς, μοίρασε το καρπούζι στην μέση και σφύριζε ότι έβλεπε. Παράλληλα επιβεβαίωσε απόλυτα ότι είναι… καρτάκιας! Ορθή η υπόδειξη πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ,  σωστά αποβάλλει τον Μαουρίτσιο με απευθείας κόκκινη για το πολύ σκληρό μαρκάρισμα στον Αραούχο. Αποβάλλει στην ίδια φάση και τον Βράνιες με δεύτερη κίτρινη αν και το ριπλέι δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Βόσνιος έχει εμπλακεί σε… τσαμπουκάδες. Στο φινάλε δείχνει τα αποδυτήρια και στον Βαρέλα. Χωρίς λάθη οι επόπτες του.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος και από την στιγμή που κατάφερε να νικήσει τον μέχρι το 65′ ανίκητο Μπάρκα με την φαουλάρα του Βιερίνια, το Κύπελλο πήρε τον δρόμο προς την Θεσσαλονίκη. Η ΑΕΚ φάνηκε να έχει αδειάσει από την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στο κλίμα της αναμέτρησης και έχασε την ευκαιρία να κάνει το νταμπλ.
Ο «δικέφαλος του βορρά» άξια κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδος…

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (52’ Γκάλο), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μάνταλος (67’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Αραούχο.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Λέο Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια (82’ Μαλεζάς), Κάνιας, Μαουρίσιο, Τζάλμα Κάμπος (51’ Μακ), Πέλκας, Μπίσεσβαρ (74’ Σάχοφ), Πρίγιοβιτς.

Η στιγμή του πρώτου γκολ:

Το δεύτερο γκολ:

gazzetta.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί