Δικαιοσύνη αλά καρτ: Το δικαστήριο έκανε… δόσεις στον Μαντέλη ώστε να μην μπει φυλακή για τις μίζες!

Το είδαμε κι αυτό… Εξαγορά ποινής σε… δόσεις για να μην πάει φυλακή ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης. Και για να μην ξεχνιόμαστε, το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος ο πρώην υπουργός είναι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα), ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δηλαδή.

Δείτε: Γλίτωσε τη φυλακή ο Μαντέλης για τα «μαύρα» της Siemens

Δεν φτάνει λοιπόν που η ποινή του για την …χορηγία από τα μαύρα ταμεία της Siemens έπεσε στο Εφετείο στα πέντε χρόνια, οι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημα του να πληρώσει την εξαγορά της σε δόσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει η ελευθερία του.

«Ζω με 1100 ευρώ το μήνα σύνταξη εγώ και η οικογένεια μου», είπε ο Τ. Μαντέλης ζητώντας από το δικαστήριο και το ποσόν της εξαγοράς της ποινής του να μπει σε δόσεις και επιπλέον να είναι και όσο το δυνατόν χαμηλότερο το χρηματικό ποσόν που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος ο πρώην υπουργός είναι αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα), ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δηλαδή, που αφορά στα 450.000 μάρκα που είχε λάβει ως «δώρο» από τη Siemens για να εγκρίνει ως υπουργός Μεταφορών τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ το 1998.

Το δωράκι που ο Μαντέλης είχε πει ότι ήταν “χορηγία” για τα έξοδα του κατά την προεκλογική περίοδο είχε κατατεθεί σε δυο δόσεις, μια το 1998 και η άλλη το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξε σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη , ο οποίος είχε ανοιχθεί με την κωδική ονομασία “Α. Ρόκος”.

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Στα πέντε χρόνια λοιπόν έριξε το Εφετείο την πρωτόδικη ποινή των οκτώ ετών που είχε επιβληθεί στον Τάσο Μαντέλη για τις… χορηγίες από την Siemens.

Η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, δηλαδή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πληρώσει για να αφεθεί ελεύθερος ποσό που φτάνει τις 140.000 ευρώ.

Μετά από αίτημα του οι δικαστές του έκαναν και …δόσεις .Του χορήγησαν τη δυνατότητα πληρωμής των 140.000 ευρώ σε 32 μηνιαίες δόσεις ενώ επιδίκασαν 30.000 ευρώ, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα , ποσό περίπου 230.000 ευρώ του Τάσου Μαντέλη που είχε δεσμευτεί μόλις ξεσκεπάστηκε η υπόθεση, οι δικαστες αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο όπως ζήτησε ο ο πρώην Υπουργός.

ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Από τη φυλακή ωστόσο δεν γλίτωσε το άλλοτε μεγαλοστέλεχος της Siemens Ελλάς και «δωροδότης» του κ. Μαντέλη, Ηλίας Γεωργίου. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Η συνήγορος του 80χρονου, όπως είπε, θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής.

Το δικαστήριο καταδίκασε και τον συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μαντά σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί