Έγγραφο φωτιά: Αποκλείεται το δείγμα DNA να ταυτίζεται με της Ηριάννας

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό έγγραφο προσκόμισε χθες στη δίκη ο συνήγορος της Ηριάννας. Πρόκειται για μια έκθεση που χαρακτηρίζει τη διαδικασία ως «απαράδεκτη», καταλήγοντας  στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα το δείγμα DNA να ταυτίζεται με της Ηριάννας».

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι την έκθεση αυτή υπογράφει ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., δρα Νικόλαος Ταΐρης.

«Η δρ Μεθενίτη μεροληπτεί υπέρ της ενοχοποίησης υπόπτου. Εισάγει πρωτόγνωρη τακτική που δεν υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα. Αυτή η πρακτική είναι επικίνδυνη, κατακριτέα, ξένη σε κάθε δικαστικό κανόνα…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Η Αριστέα Μεθενίτη διευθύντρια του εργαστηρίου ανάλυσης DNA της ΔΕΕ της ΕΛ.ΑΣ που ήταν παρούσα καθώς εξετάστηκε, χθες, από το δικαστήριο, είπε στο σημείο αυτό: «τα λέει αφού είχε φύγει. Είναι πρώην».

Η ίδια όταν ανέβηκε στο βήμα ρωτήθηκε από την έδρα για το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου εξέτασης DNA. «Είναι 100% ή έχει αβεβαιότητα;», ήταν η ακριβής ερώτηση με τη μάρτυρα να απαντά ότι «ανάγεται σε στατιστικές πιθανότητες».

Η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι δεν ήταν παρούσα σε κανένα χρονικό σημείο της περισυλλογής και εξέτασης του γενετικού υλικού, αλλά υπέγραφε τις πραγματολογικές εκθέσεις. Επίσης, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, επιβεβαίωσε ότι το εργαστήριο της αστυνομίας την περίοδο που έγινε η έρευνα (2011-2012), δεν ήταν πιστοποιημένο, ούτε μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου εγκληματολογικών εργαστηρίων.

Σε γενικές γραμμές φάνηκε πως υπήρξαν σοβαρά χρονικά κενά και ελλείψεις στην συλλογή, μεταφορά και φύλαξη του γενετικού υλικού. Μάλιστα η δικηγόρος, Μαρίνα Νταλιάνη ανέφερε: «η μάρτυρας είπε ότι δεν έχει ιδέα αν έγινε επιμόλυνση των στοιχείων ή πού βρίσκονταν επί δύο ημέρες. Με αυτά τα δεδομένα, καθίσταται προφανές χωρίς αμφιβολία ότι δεν μπορούμε να προχωρούμε σε αξιολόγηση των δειγμάτων που σε τόσο αδιευκρίνιστες συνθήκες ελήφθησαν».

Τέλος στο δικαστήριο χθες κατέθεσε και ο σύντροφος της 29χρονης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος. Ο μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις της Έδρας και επανέλαβε τη θέση του ότι αυτό που συμβαίνει με τη σύντροφό του και τον φίλο του είναι κόντρα στην κοινή λογική, χαρακτηρίζοντας την όλη δικαστική περιπέτεια των δύο ως «καφκική κατάσταση» εξαιτίας της οποίας υπάρχει τόσο μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου. «Ο κόσμος καταλαβαίνει τον παραλογισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι επόμενες δικάσιμοι ορίστηκαν στις 24 Μαΐου και 28 Ιουνίου.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί