Παυλόπουλος σε Κάρολο: Ευελπιστούμε στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ορόσημο στις σχέσεις της Ελλάδας και της Βρετανίας μπορεί να αποτελέσει η πρώτη επίσημη επίσκεψη μέλους της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας στην Αθήνα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκηπα της Ουαλλίας Κάρολο.

Τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Βρετανία θα πετύχουν πολλά με τη συνεργασία τους στα θέματα της ασφάλειας και της μετανάστευσης εξέφρασε, από την πλευρά του, ο πρίγκηπας Κάρολος. Νωρίτερα έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρ. Παυλόπουλο, όπου τονίστηκαν οι κοινοί αγώνες Ελλάδας – Βρετανίας ενώ έγινε λόγος για «αλυσίδα φιλίας» ανάμεσα στις δυο χώρες.

Κατά τη συνομιλία του με τον πρίγκηπα Κάρολο, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα επισκεφθεί τη Βρετανία έπειτα από πρόσκληση της Τ. Μέι. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη θα γίνει στα τέλη Ιουνίου και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επαφές με επιχειρηματίες. Στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα της οικονομίας και οι περιφερειακές εξελίξεις. Το Κυπριακό και οι εξελίξεις με την Τουρκία θα απασχολήσουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τις επαφές ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και την Τ. Μέι.

Μήνυμα Παυλόπουλου

«Eυελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα τελικώς θα ευοδωθεί» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνησή του στο δείπνο προς τιμήν του πρίγκηπα της Ουαλλίας και της δούκισσας της Κορνουάλης στο προεδρικό μέγαρο.

Επικαλούμενος τη μακρά παράδοση που διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο στη διδασκαλία και στην έρευνα των κλασικών σπουδών και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη διμερή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί στον τομέα αυτόν, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε: «Ακριβώς αυτή η παράδοση, σε συνδυασμό με τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν, η οποία μας κάνει να ευελπιστούμε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, για την αποκατάσταση της ενότητας αυτού του υπέρλαμπρου λίκνου του πολιτισμού μας, τελικώς θα ευοδωθεί».

Το πρόγραμμα του πριγκηπικού ζεύγους

Ο πρίγκηπας της Ουαλλίας, συνοδευόμενος από τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ, έφτασαν στην Αθήνα χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Το πριγκηπικό ζεύγος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ενώ το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο.

Σήμερα στις 11.30 θα επισκεφθούν το συμμαχικό στρατιωτικό κοιμητήριο, όπου ο πρίγκηπας Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι, και στη συνέχεια θα μεταβούν στον Πειραιά και την ακταιωρό της βρετανικής συνοριακής δύναμης HMC Valiant, που συνεργάζεται με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, ενώ έπειτα θα επισκεφθεί το θωρηκτό – καταδρομικό Γ. Αβέρωφ και την Τριήρη Ολυμπιάς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παράλληλα στις 12.30 η δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφθεί τη Μονή Καισαριανής, όπου θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές. Αύριο ο πρίγκηπας της Ουαλλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα μεταβούν στην Κρήτη.

Στο Μουσείο Μπενάκη

Την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Μουσείο Μπενάκη από την Μπ. Μπαζιάνα είχε η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα. Η σύντροφος του πρωθυπουργού επισκέφθηκε την έκθεση του μουσείου με τα αντιπροσωπευτικά έργα όλων των εποχών της ελληνικής ιστορίας και τέχνης, από την προϊστορική εποχή μέχρι τους σύγχρονους καιρούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί