Κόλαση στη Μέση Ανατολή: Ιρανικές ρουκέτες κατά Ισραηλινών που αντεπιτέθηκαν

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων στόχων στη Συρία, ανταποδίδοντας μια ομοβροντία ρουκετών εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν, ανέφερε το ισραηλινό επιτελείο σε ανακοίνωσή του που διένειμε σε ΜΜΕ της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας οι οποίες άνοιξαν πυρ εναντίον αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία σε αντίποινα για τις νυχτερινές εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον θέσεών του στα Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν.

«Πλήξαμε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία, δεν πρέπει να ξεχνούν την παροιμία που λέει, αν πέσει πάνω μας βροχή, η καταιγίδα θα πέσει πάνω σε εσάς», τόνισε ο Λίμπερμαν στην ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια ενός συνεδρίου για την ασφάλεια.

«Ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, καμία από τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Συρία δεν έπεσε σε ισραηλινό έδαφος, αλλά είτε κοντά είτε αναχαιτίστηκαν από την ισραηλινή αεράμυνα.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο ταξίαρχος Τζόναθαν Κόρνικους, δήλωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο ταξίαρχος Κόρνικους κατηγόρησε τον ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, τον επικεφαλής των δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης που επιχειρούν στο εξωτερικό, ότι ενορχήστρωσε την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους σε δημοσιογράφους.

Παρότι η επιχείρηση που έγινε τη νύχτα στη Συρία ήταν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι οι δεκάδες προηγούμενες, ο στρατός του Ισραήλ διαβεβαίωσε ότι δεν είναι σκοπός του η στρατιωτική «κλιμάκωση» με το Ιράν.

Μακρόν ζητά αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μ. Ανατολή

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι το Ιράν εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας επίθεση με ρουκέτες από τη Συρία σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση και ότι ο ισραηλινός στρατός απάντησε στα πυρά ρίχνοντας δικούς του πυραύλους.
“Ο πρόεδρος ενημερώνεται τακτικά. Ζητεί αποκλιμάκωση της κατάστασης”, αναφέρει το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωσή του.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα συζητήσει για τη Μέση Ανατολή σε συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ αργότερα σήμερα στο Άαχεν στη Γερμανία , διευκρινίζει επίσης η γαλλική προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Οι πρόσφατες αυτές εντάσεις σημειώνονται μετά την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε όσον αφορά την πυρηνική συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι αποσύρονται από αυτήν οι ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο γερμανικό έντυπο Der Spiegel, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολέμου σε παρόμοια περίσταση.
Αν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την συμφωνία “αυτό σημαίνει ότι ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος”, σημείωσε ο Μακρόν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός έπληξε σχεδόν το σύνολο των ιρανικών υποδομών στη Συρία σε αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θέσεις στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Η Ρωσία καλεί Ισραήλ και Ιράν σε αποκλιμάκωση της έντασης

Η Ρωσία εξέφρασε την «ανησυχία» της για την αυξανόμενη στρατιωτική ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν σχετικά με τη Συρία και απήθυνε έκκληση στα δύο μέρη για αποκλιμάκωση και «αυτοσυγκράτηση» μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών υποδομών στη Συρία, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Είναι πολύ ανησυχητικό. Πρέπει να γίνει δουλειά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων (…) Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέρη και τα καλούμε όλα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εξάλλου ο Σεργκέι Ριαμπκόφ, επίσης υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η Μόσχα είναι σταθερά προσηλωμένη στη συνέχιση της εμβάθυνσης των σχέσεών της με το Ιράν, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να επιβάλουν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Μόσχα: Καταρρίφθηκαν πάνω από τους μισούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από Ισραήλ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως η Συρία κατέρριψε περισσότερους από τους μισούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της στη διάρκεια της νύκτας από το Ισραήλ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Οι ιρανικές δυνάμεις στη Συρία εξαπέλυσαν νωρίς σήμερα το πρωί επίθεση με ρουκέτες εναντίον βάσεων του ισραηλινού στρατού στα Υψώματα του Γκολάν, ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο απάντησε με πλήγματα που ήταν από τις σφοδρότερα που έχει πραγματοποιήσει εναντίον της Συρίας από το 2011 που άρχισε η σύγκρουση στη χώρα αυτή.

Η ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της προηγούμενης νύκτας από τη Συρία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Μετά τον πρώτο ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Μπάαθ, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από την Κουνέιτρα και τη νοτιοδυτική επαρχία της Δαμασκού εναντίον του Γκολάν”, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση δεν διευκρίνισε ποιος εκτόξευσε τις ρουκέτες ούτε ποιοι ήταν οι στόχοι. Ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για περίπου είκοσι ρουκέτες, τις οποίες εκτόξευσε, σύμφωνα με τους ίδιους, η ιρανική δύναμη αλ Κοντς.

Υψηλόβαθμος Σύρος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία, υπογραμμίζοντας όμως ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που άνοιξε πυρ πρώτο.

«Το Ισραήλ ξεκίνησε και διεύρυνε την επίθεσή του και η απάντηση ήταν περισσότεροι από 50 πύραυλοι εδάφους- εδάφους εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν», εξήγησε.

Το Βήμα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί