Αμερικανοί γιατροί «καλλιέργησαν» αυτί σε χέρι στρατιώτη και της το μεταμόσχευσαν

Επιτυχή μεταμόσχευση ενός νέου αυτιού πραγματοποίησαν πλαστικοί χειρουργοί του αμερικανικού στρατού στο William Beaumont Army Medical Center, σε μια στρατιώτη που είχε χάσει το αριστερό της αυτί σε ατύχημα. Οι γιατροί πήραν χόνδρο από τα πλευρά της και έπλασαν το νέο αυτί στο σύνολό του εξαρχής- και στη συνέχεια το τοποθέτησαν χειρουργικά στον πήχη της, κάτω από το δέρμα, προκειμένου να μεγαλώσει.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στον αμερικανικό στρατό. «Σκοπός είναι, όταν τελειώσει με όλο αυτό, να είναι εμφανισιακά εντάξει, να έχει αίσθηση, και σε πέντε χρόνια αν κάποιος δεν ξέρει, να μην το προσέχει» είπε σχετικά ο αντισυνταγματάρχης Όουεν Τζόνσον, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής του WBAMC.

Η όλη διαδικασία χρειάστηκε έναν χρόνο για τη στρατιώτη Σαμίκα Μπουρέιτζ, η οποία έχασε το αυτί της το 2016, ενώ επέστρεφε στη βάση της στο Τέξας μετά από επίσκεψη σε συγγενείς της.

«Το μπροστινό λάστιχο έσκασε, το αυτοκίνητο βγήκε εκτός δρόμου και πάτησα φρένο» λέει, προσθέτοντας πως στη συνέχεια το όχημα ανετράπη επανειλημμένα, με αποτέλεσμα να πεταχτεί εκτός του η οκτώ μηνών έγκυος ξαδέρφη της, που ήταν μαζί της- η οποία υπέστη ελαφρά μόνο τραύματα. Ωστόσο η- 19χρονη τότε- Μπουρέιτζ τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και τη σπονδυλική στήλη, ενώ έχασε πλήρως το αριστερό αυτί.

Όσον αφορά στην «καλλιέργεια» του αυτιού, στην αρχή δεν ήθελε να το κάνει, αλλά «το σκέφτηκα λίγο και κατέληξα στο συμπέρασμα πως θα ήταν καλό. Μπορούσα να συνεχίσω με το προσθετικό…αλλά ήθελα πραγματικό αυτί» είπε η 21χρονη πλέος στρατιώτης.

Όπως υπογραμμίζει ο Τζόνσον, η τεχνική που ακολουθήθηκε επέτρεψε τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στο αυτί, ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα έχει κανονική αίσθηση σε αυτό. «Θα έχει νέες αρτηρίες, νέες φλέβες και ακόμα και νέο νεύρο, οπότε θα μπορεί να το νιώθει» είπε σχετικά.

Όσον αφορά στην ακοή της, λειτουργεί κανονικά: «Δεν έχασα την ακοή, και ο Τζόνσον άνοιξε ξανά το κανάλι» σημείωσε σχετικά η ίδια, η οποία έχει μπροστά της ακόμα δύο εγχειρήσεις.

HuffPost Greece

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί