Το “φακέλωμα” της Novartis: Τί αναφέρει η απόρρητη έκθεσή της για Ξανθό – Πολάκη και πρώην διοικητή του ΠΑΓΝΗ- Την Παρασκευή στη βουλή το πόρισμα

Την Παρασκευή 18 Μαΐου ορίστηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση επί του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και για λόγους μη παραγραφής ο φάκελος της υπόθεσης θα επιστραφεί στην τακτική δικαιοσύνη.

«Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνύει το συνολικό σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης και το ειδικό σκάνδαλο της Novartis», σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξάλλου ανέφεραν οι ίδιες πηγές, «στο πόρισμα θα υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση με εμπεριστατωμένο τρόπο, της αναρμοδιότητας της Βουλής να δικάσει την υπόθεση, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να κριθούν από την τακτική δικαιοσύνη και η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους χωρίς τους ευνοϊκούς χρόνους παραγραφής για τα πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως κριθούν ένοχοι».

«Η σκευωρία έχει αποκαλυφθεί, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, το σχέδιο έχει ήδη καταρρεύσει και αποκαλύψει το απεχθές πρόσωπο της συκοφαντίας, της συνωμοσίας και της σπίλωσης που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ, μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS στη δική τους πορισματική έκθεση.

Αντίθετη με το πόρισμα της πλειοψηφίας, δηλώνει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Στο πόρισμά της κατηγορεί την πλειοψηφία ότι «η σπουδή με την οποία κατέληξε στη δήθεν αναρμοδιότητα εντείνει την εικόνα της σκευωρίας και των κατασκευασμένων κατηγοριών εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, εφόσον η πλειοψηφία αρνήθηκε εξαρχής να επιληφθεί ακόμα και της προδικασίας, ώστε αν τελικά οδηγείτο στη διάγνωση της αναρμοδιότητας να είχε ελέγξει πρώτα την εγκυρότητα των καταθέσεων των αποκαλούμενων “ανωνύμων” μαρτύρων, οι οποίοι κατηγορούνται από όλα ανεξαιρέτως τα αναφερόμενα πρόσωπα για απόλυτα ψευδείς, συκοφαντικές και δικονομικά άκυρες μαρτυρικές καταθέσεις». Σημειώνει δε ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των μελών της Επιτροπής βρίσκει απολύτως αντίθετη τη Δημοκρατική Συμπαράταξη από συνταγματικής, ποινικής και πολιτικής πλευράς.

Το “φακέλωμα” 

Την ίδια ώρα και ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσω της εκπομπής Checkpoint της τηλεόρασης του Alpha, επανέρχεται στο προσκήνιο η απόρρητη έκθεση της Novartis που συντάχθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου «αντιμετώπισης της κρίσης» της εταιρείας που γνώριζε πως θα ξεσπάσει το σκάνδαλο στη χώρα μας, πολλούς μήνες πριν αυτό συμβεί. Η Novartis είχε αναθέσει σε στελέχη της, την χαρτογράφηση όλων των σημαντικών προσώπων του δημόσιου βίου, βαθμολογώντας τα μάλιστα για την επιρροή που έχουν αλλά και για το αν χρειάζεται να τα προσεγγίζει η εταιρεία.

Μεταξύ αυτών ο βρίσκονται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές από όλα τα κόμματα, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, δικαστικοί λειτουργοί και άνθρωποι από το χώρο της υγείας.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί  το γεγονός ότι ο πολυεθνικός φαρμακευτικός κολοσσός καταγράφει σε άλλη ενότητα της έκθεσης τους «παίκτες – κλειδιά» στην δημόσια συζήτηση για την υπόθεση Novartis. Σε τρεις σελίδες, η εταιρεία αναλύει όλα τα πρόσωπα τα οποία με ξεχωριστές ιδιότητες εμπλέκονται στην αποκάλυψη στοιχείων για την εταιρεία αλλά και στον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε μετά τις πρώτες αποκαλύψεις.

Στην έκθεση, με τίτλο «Στρατηγική δημοσίων σχέσεων» καταγράφονται ως παίκτες – κλειδιά, υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Κώστας Βαξεβάνης, ο πρώην διοικητής του ΠΑΓΝη και καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης και ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Δείτε επίσης:

Η Novartis “φακέλωνε” πολιτικούς!- Ο εχθρός Πολάκης και οι αναφορές σε 2 ακόμα πρόσωπα στην Κρήτη- Ο πιθανοί σύμμαχοι Μητσοτάκης και άλλοι (έγγραφα)

Το σκάνδαλο Novartis και ο επί χρόνια διοικητής του ΠΑΓΝΗ, άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας της ΝΔ

Η σύμβουλος, ο μπατζανάκης, οι φακές και οι… προσλήψεις!- Ο συντάκτης που είχε αποκαλέσει “σκύλο” τον Πολάκη και το χρήμα που έπαιρνε από τη Novartis (βίντεο)

Πρώτος στη λίστα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Για τον Π. Πολάκη αναφέρεται ότι «δείχνει να έχει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας καθώς μια διαρροή που πιθανότατα ξεκίνησε από το γραφείο του προκαλεί επιπλέον ονόματα βασικών ενδιαφερόμενων και επανέφερε στο προσκήνιο και άλλες υποθέσεις».

Ακολουθεί ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και η εφημερίδα Documento. «Η εφημερίδα είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την σημερινή κυβέρνηση και οι υποθέσεις που χειρίζεται ως μέσο προωθούν την συγκεκριμένη ατζέντα» αναφέρεται στα έγγραφα.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης βρίσκεται επίσης ανάμεσα στο ονόματα των ανθρώπων που έχουν επιλέξει τα στελέχη της Novartis. Τον χαρακτηρίζουν μάλιστα ως «εμπλεκόμενο» και τονίζουν ότι από δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πρόσωπα που διαμόρφωναν τις τιμές των φαρμάκων ενώ είχε και στενές σχέσεις με την Novartis.

Για την υπουργό διοικητικής ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη αναφέρεται ότι έχει δημοσίως τοποθετηθεί για την υπόθεση. «Σε μία πρόσφατη συνέντευξη η κ. Γεροβασίλη υπονόησε ότι πρακτικές όπως αυτές της Novartis έβλαψαν σοβαρά την οικονομία του κράτους».

Αναλυτική περιγραφή γίνεται για τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. «Φαίνεται να στέκεται σε πραγματικά γεγονότα όμως οι δηλώσεις του στα ΜΜΕ περιέχουν αναφορές ότι ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχει δει η χώρα, συγκρίνοντας την υπόθεση Novartis με την Siemens».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου η οποία «ερευνά την υπόθεση και συμμετείχε σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης σχολιάζοντας την». Για την Γ. Παπαδάκου τονίζεται ότι έχει στενή σχέση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. «Η Γιάννα Παπαδάκου φαίνεται να ηγείται του ρεπορτάζ για την Novartis και είναι αυτή που εμφανίζει νέα στοιχεία για την υπόθεση από τη δικαστική οπτική γωνία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια εντοπίζεται το όνομα του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, τον οποίο οι συντάκτες της έκθεσης χαρακτηρίζουν τη φωνή της λογικής σε σύγκριση με τον Π. Πολάκη, ο οποίος έχει πιο επιθετική ρητορική. «Ο κ. Ξανθός σε μία συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και ότι έχει ζητηθεί από τους φορείς του συστήματος υγείας να  παράσχουν στοιχεία».

Ηλίας Γιανόγλου: «Ο πρόεδρος του ΕΟΦ εμφανίστηκε ουδέτερος σε συνέντευξη του στην Αυγή στις 29/1/ 2017. Μίλησε για αδιαφανείς διαδικασίες που επέτρεψαν  συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα νομικό πλαίσιο που θα προστατεύσει το σύστημα Υγείας».

Από την αντιπολίτευση συμπεριλαμβάνεται το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη. «Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας την περίοδο 2013-2014 “φωτογραφίζεται” από το περιεχόμενο δηλώσεων σχετικών με την υπόθεση ως φερόμενος εμπλεκόμενος πολιτικός». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν στα «κόκκινα ονόματα», δηλαδή στα πρόσωπα με τα οποία τα στελέχη της Novartis θα πρέπει στο εξής να αποφεύγουν κάθε επαφή καθώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πως η εν λόγω έκθεση έχει συνταχθεί τον Φεβρουάριο του 2017, πολλούς μήνες πριν δηλαδή αποκαλυφθεί το σκάνδαλο στην Ελλάδα και ενώ οι αμερικανικές αρχές συγκέντρωναν τα στοιχεία της υπόθεσης. Δίπλα στο κοκκινισµένο όνοµα του αντιπροέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Αδωνη Γεωργιάδη, άσχετα µε τη βαθµολογία του, υπάρχει η ένδειξη «Καµία επαφή – Αναφέρεται συγκεκριµένα ως φερόµενος εµπλεκόµενος».

Ακολουθεί ο Δημήτρης Λιντζέρης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ. «Ο κ. Λιντζέρης βρέθηκε υπο τον έλεγχο του ΣΔΟΕ τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την υπόθεση Novartis. Ο κ. Λιντζέρης ήταν προσωπική πρόταση του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του προέδρου του ΕΟΦ το 2013».

Για την Ένωση Γιατρών Αχαϊας γράφει: « Με δήλωση της, η Ένωση κάλεσε το Υπουργείο να αποκαλύψει τα ονόματα όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι η υπόθεση χρησιμοποιείται για προεκλογικούς σκοπούς από τοπικούς φορείς υγείας. Αυτός ο σύνδεσμος θα ερευνηθεί περαιτέρω και θα επανέλθουμε με προσθήκη των περιοχών που μπορεί στο επόμενο διάστημα να έχουν εκλογές».

Τελευταίος στη λίστα των προσώπων που χαρακτηρίζονται από τους συντάκτες της έκθεσης ως «παίκτες – κλειδιά» βρίσκεται ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης. «Είναι ο δικηγόρος που έχουν διορίσει οι δύο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Τα μέσα ενημέρωσης τον εμφανίζουν να έχει σημαντικό ρόλο. Η χαρτογράφηση του προφίλ του εκκρεμεί» αναφέρεται για τον Π. Σαράκη.

 

tvxs

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί