Και το «Όσκαρ Τουρισμού» πάει… στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κέρδισε το επονομαζόμενο «Όσκαρ Τουρισμού» από το Διεθνές Κέντρο για την Προβολή και Ανάπτυξη της βιομηχανίας του Τουρισμού και της Eστίασης SACEN International και αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, για το 2018.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΤ, η επιτροπή επιλέγει τους νικητές στις κατηγορίες: τουριστικός προορισμός, επαγγελματικός τουρισμός, πολιτιστικός προορισμός, τουριστικό πρακτορείο, γαστρονομικός τουρισμός, καλύτερη επιχείρηση στο χώρο της εστίασης, προσωπικότητα του έτους για τον Τουρισμό στην Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για τον σκοπό αυτό επισκέπτεται όλους τους αξιολογούμενους προορισμούς και επιχειρήσεις στις 18 χώρες που συμμετέχουν και συγκεκριμένα: Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία , Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Κροατία, ΠΓΔΜ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Τυνησία, Μάλτα, Κύπρο, Ελλάδα και φυσικά την Σερβία.

Δεύτερη στον κόσμο με 519 «γαλάζιες σημαίες»

Ενώ άλλη μια διάκριση για τον τουρισμό και τη χώρα μας είναι η δεύτερη θέση που κατέκτησε παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 άλλες χώρες, σε ό,τι αφορά την ποιότητα θαλάσσιων υδάτων και την προσφορά υπηρεσιών στους λουόμενους, με 519 βραβευμένες ακτές, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».

Φέτος, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβευμένων ακτών, ενώ στη χώρα μας, πρώτος αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 89 σημαίες.

Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλον τον κόσμο.

Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, η ανακήρυξη αυτή αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί