Γαλλία: Σάλος μετά το θάνατο 22χρονης επειδή δεν την πίστεψε η υπηρεσία πρώτων βοηθειών

Ο θάνατος μιας νεαρής γυναίκας ηλικίας 22 ετών, η οποία έγινε αντικείμενο χλευασμού από τους υπεύθυνους των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, που επιπλέον αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην έκκλησή της για βοήθεια, προκάλεσε σάλο στη Γαλλία, όπου οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση, ενώ το προσωπικό των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών καταγγέλλει την έλλειψη μέσων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ναομί Μουσενγκά, μητέρα ενός κοριτσιού 18 μηνών, ήταν μόνη στο σπίτι της όταν την έπιασαν έντονοι πόνοι στην κοιλιά. Αναζητώντας βοήθεια η γυναίκα πήρε τηλέφωνο την υπηρεσία πρώτων βοηθειών (Samu).

Όπως αποκαλύπτεται από την τρίλεπτη καταγεγραμμένη κλήση της, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή της οικογένειάς της και δημοσιεύτηκε από ενημερωτικό ιστότοπο πρόσφατα, η φωνή της μόλις που ακούγεται.

«Εάν δεν μου πείτε τί συμβαίνει, θα σας το κλείσω!» την προειδοποιεί η τηλεφωνήτρια.

«Πονάω στην κοιλιά, πονάω παντού… Θα πεθάνω…» λέει με δυσκολία.

«Θα πεθάνετε, σίγουρα μια ημέρα όπως όλος ο κόσμος» της απαντάει η τηλεφωνήτρια της Samu.

Η ίδια θα πει στην 22χρονη να τηλεφωνήσει σε έναν γιατρό και της δίνει τον αριθμό μιας άλλης υπηρεσίας, των SOS Médecins.

«Βοηθήστε με, είμαι πολύ άρρωστη» επαναλαμβάνει η Μουσενγκά.

«Δεν μπορώ να σας βοηθήσω, δεν γνωρίζω τι έχετε…Δεν μπορώ να το κάνω για εσάς» ακούγεται να λέει η τηλεφωνήτρια.

Στην απομαγνητοφώνηση της ηχογραφημένης κλήσης ακούγεται και ο διάλογος μεταξύ της τηλεφωνήτριας και ενός άλλου μέλους του προσωπικού που κοροϊδεύουν την άτυχη γυναίκα.

Έπειτα από αρκετές ώρες, η υπηρεσία πρώτων βοηθειών θα κινητοποιηθεί, αφού έχει προηγηθεί νέο τηλεφώνημα από τη νεαρή κοπέλα. Ωστόσο θα είναι αργά: αφού διακομίστηκε στο νοσοκομείο η ασθενής, που είχε υποστεί έμφραγμα, θα αφήσει την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο του Στρασβούργου, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την εισαγωγή της στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Αφού η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας από τα δημοσιεύματα του Τύπου, η εισαγγελία του Στρασβούργου ξεκίνησε έρευνα σήμερα με την κατηγορία της «άρνησης βοήθειας σε πρόσωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο» και η τηλεφωνήτρια του Samu τέθηκε σε αργία.

Σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής με ημερομηνία 3ης Ιανουαρίου, η Ναομί Μουσενγκά απεβίωσε από «πολυοργανική ανεπάρκεια έπειτα από αιμορραγικό σοκ».

«Διερωτόμαστε πώς ένα ανθρώπινο ον μπορεί να κάνει αυτού του είδους τις ερωτήσεις σε έναν ετοιμοθάνατο άνθρωπο» είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3 η Λουάνζ Μουσενγκά, η αδελφή του θύματος, η οποία γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει μήνυση.

«Βαθιά αγανακτισμένη από τις συνθήκες του θανάτου» η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν επιβεβαίωσε στην οικογένεια του θύματος «την απόλυτη συμπαράστασή της» ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα στην Επιθεώρηση Κοινωνικών Υποθέσεων «για αυτές τις σοβαρές δυσλειτουργίες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί