Με τρεις ακόμα εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, συνεχίζονται οι δράσεις προώθησης της τσάντας πολλαπλών χρήσεων του ΕΣΔΑΚ

Μετά την επιτυχημένη δράση για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, ο Ε.Σ.Δ.Α.Κ. σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, συνεχίζει τις εκδηλώσεις στα Δημοτικά Διαμερίσματα με στόχο να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους συμπολίτες μας.

Ειδικότερα, τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα πραγματοποιηθούν ανάλογες ανοιχτές εκδηλώσεις στην πλ. Αγίου Νικολάου στην Ν. Αλικαρνασσό, στην πλ. Αγίας Βαρβάρας στα Καμίνια και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στον Αγ. Ιωάννη. Όλες οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά δρώμενα, ενημέρωση από τα στελέχη του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, καθώς και διανομή της τσάντας πολλαπλών χρήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί ανάλογες δράσεις στους Δήμους των Π.Ε. Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ τη Δευτέρα 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε και η κεντρική εκδήλωση στο Ηράκλειο, στη Λότζια, με τη συνεργασία και της Περιφέρειας Κρήτης. Στην εκδήλωση αυτή, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμμετείχε πλήθος κόσμου και διανεμήθηκαν περισσότερες από 1000 τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Το παρών στη δράση έδωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, Αντιδήμαρχοι και στελέχη της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, φορέων και συλλόγων, καθώς και μαθητές από το 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και το Ευρωπαϊκό Σχολείο που παρουσίασαν περιβαλλοντικά δρώμενα.

Στην εκδήλωση αυτή, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε: «Οι πλαστικές σακούλες είναι επιζήμιες για το περιβάλλον και αυτό το γνωρίζουμε πλέον όλοι. Αποτελούν μια κακή συνήθεια που πρέπει να κόψουμε!  Για αυτό ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει εκδηλώσεις όπως η σημερινή που στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των δημοτών. Οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων που προσφέρει ο ΕΣΔΑΚ αποτελούν μια ιδανική εναλλακτική λύση, η οποία μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη μείωση της χρήσης των πλαστικών.  Χαιρετίζουμε την προσπάθεια αυτή και προτρέπουμε τους αρμοδίους να την επεκτείνουν, ώστε να προμηθευτούν τις οικολογικές τσάντες όσο το δυνατόν περισσότεροι δημότες».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες – κάτι που απαιτεί επιμονή και υπομονή – και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και Αντιδήμαρχος Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, η Λότζια δεν μας αφυπνίζει μόνο την ιστορική μνήμη. Ενεργοποιεί και τη μνήμη του μέλλοντος. Με το βλέμμα στραμμένο σ’ αυτό, μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη στο παρελθόν. Μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας ό,τι προσβάλλει την ανθρώπινη υπόστασή μας. Ό,τι αντιστρατεύεται την ποιότητα της ζωής μας. Το παρελθόν είναι χρήσιμο για να ξεχωρίσουμε το αξιόλογο από το ευτελές. Το σταθερό και ουσιαστικό από το πρόσκαιρο και το εφήμερο. Το ποιοτικό από το ευκαιριακό.

Την υπευθυνότητα από την αμεριμνησία. Το εύκολο από το απαιτητικό. Τις πραγματικές ανάγκες από την ασύδοτη κατανάλωση.

 Να, λοιπόν, γιατί επιλέξαμε αυτό τον χώρο, για τον οποίο αισθανόμαστε ιδιαίτερη υπερηφάνεια ως Ηρακλειώτες, συνδέοντας το με την πρωτοβουλία μας να γίνουμε πρεσβευτές-σταυροφόροι για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ποιότητα ζωής.

Με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη μπορούμε να κάνουμε πολλά. Το κυριότερο, μπορούμε με τα μικρά να αλλάξουμε τα μεγάλα.

Οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν.

Η καμπάνια που ξεκίνησε εδώ και λίγους μήνες «Προστατεύουμε το περιβάλλον, γυρίζουμε την πλάτη στην πλαστική σακούλα, κάνουμε πράξη τον πολιτισμό του καταναλωτή», αναδεικνύει τη ζωτική σημασία να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να ενεργοποιηθούμε.

 

Κυρίες και κύριοι,

Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τις βιώνουμε όλοι. Εξ ου και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε. Πρωτίστως οφείλουμε να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και κατ’ επέκταση, καταναλωτική συνείδηση. Ούτε πολυτέλεια είναι ούτε δευτερεύον ζήτημα.

Αντιθέτως, συνιστά καίρια προτεραιότητα. Η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής καθιστούν μονόδρομο την κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Αργήσαμε να καταλάβουμε ή δεν συνειδητοποιήσαμε εγκαίρως την καταστροφή που προκαλεί στο φυσικό περιβάλλον – χερσαίο και θαλάσσιο. Οι πλαστικές σακούλες μολύνουν το περιβάλλον  για περισσότερα από 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα δύο απορρίμματα στο βυθό των ελληνικών θαλασσών είναι πλαστικές σακούλες. Ενώ τουλάχιστον 1.000.000 πουλιά και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πλαστικά και άλλα σκουπίδια.

Η Ελλάδα κλήθηκε να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι από τον Ιανουάριο του 2018  η λεπτή πλαστική σακούλα χρεώνεται από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα με περιβαλλοντικό τέλος 0,30€. 

Η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην αποτροπή της χρήσης της. Στόχος είναι να μειωθεί στις 90 ανά άτομο έως τα τέλη του 2019 και στις 40 έως τα τέλη του 2025.

 

Στη χώρα μας, πριν από την εφαρμογή το Νόμου για την αποφυγή της πλαστικής σακούλας, αντιστοιχούσε η μεγαλύτερη χρήση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 270 ανά κάτοικο μόνο από το σουπερμάρκετ.

Τον Ιανουάριο του 2018, που εφαρμόστηκε το μέτρο καταγράφηκε:

  • Μείωση στη χρησιμοποίηση της πλαστικής σακούλας σε ποσοστό 75%-80% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2017.
  • Αύξηση στις πωλήσεις τσαντών πολλαπλών χρήσεων άνω του 5.000%. Πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά επιλέγουν αυτή τη λύση για τις αγορές τους.

 

Έτσι οφείλουμε να συνεχίσουμε για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πλαστική σακούλα.

 

Κυρίες και κύριοι, ο ΕΣΔΑΚ με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου, Ρεθύμνης Λασιθίου έχουν συγχρονίσει τα βήματά τους για την προστασία του περιβάλλοντος, για την ποιότητα της ζωής μας. Επιλογή μας είναι να πάμε μπροστά, αφήνοντας πίσω πρακτικές και συνήθειες που αποβαίνουν εις βάρος μας. Αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους μαζί με τους πολίτες, μαζί με τους καταναλωτές, για να προσδώσουμε στην ανθρώπινη ύπαρξή μας ποιότητα και ουσιαστική υπόσταση.

Αφήνουμε πίσω μας την πλαστική σακούλα. Γιατί είμαστε ευαίσθητοι πολίτες. Γιατί έχουμε υγιή καταναλωτική συνείδηση, γιατί σκεφτόμαστε το αύριο, το δικό μας, των παιδιών μας, του πλανήτη.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης δεν εστιάζουν μόνο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών. Έχουν και πρακτικό αντίκρισμα. Διαθέτουμε στους καταναλωτές τσάντες πολλαπλών χρήσεων από ανακυκλωμένο πλαστικό, όμορφες εύχρηστες και ανθεκτικές. Γυρίζουμε την πλάτη μας στην πλαστική σακούλα!

Είμαστε ευαίσθητοι πολίτες με υγιή καταναλωτική συνείδηση!».

Αξίζει να αναφερθεί ότι τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης και διανομής της τσάντας πολλαπλών χρήσεων και στους Δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί