Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ – Σε αμηχανία όλος ο πλανήτης

Η αντίδραση του Ιράν

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι η απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «είναι παράνομη, παράτυπη και υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες».

Το Ιράν θα παραμείνει στην πυρηνική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στα στελέχη της πυρηνικής βιομηχανίας της χώρας να είναι έτοιμα να συνεχίσουν την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας χωρίς κανέναν περιορισμό, εφόσον χρειαστεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση του Ντ.Τραμπ «ιστορική εμπειρία» για την Τεχεράνη κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι ουδέποτε τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ιστορικό υπονόμευσης των διεθνών συνθηκών» πρόσθεσε ο Χ.Ροχανί χαρακτηρίζοντας «ψυχολογικό πόλεμο» την απόφαση Τραμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να ξεκινήσει συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα εντός των επόμενων εβδομάδων διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

«Θαρραλέα και σωστή» η απόφαση των ΗΠΑ, τονίζει ο Νετανιάχου

“Θαρραλέα” και “σωστή” χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το Ισραήλ “εκτιμά βαθιά” την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης “συνταγή για την καταστροφή” τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη. Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Την ίδια ώρα που ο στρατός του Ισραήλ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό εξεδίδοντας διαταγή στις τοπικές αρχές των υψιπέδων του Γκολάν, να «ξεκλειδώσουν και να ετοιμάσουν καταφύγια» καθώς εντόπισε «ασυνήθιστη δραστηριότητα των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία».

Στην ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι τα αμυντικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων (IDF) βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για μια επίθεση.

ΕΕ και Ιράν  «θα τηρήσουν» τη συμφωνία που απέρριψε ο Τραμπ

Τη λύπη της ΕΕ για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, εξέφρασε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η συμφωνία είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου, τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντα για την ασφάλειά της και να προστατεύσει τις επενδύσεις της. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία», τόνισε η Μογκερίνι, συμπληρώνοντας ότι έχει αποτέλεσμα και διαβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα.

«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», πρόσθεσε η Μογκερίνι και τόνισε ότι «μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Εντονη απογοήτευση

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «την έντονη απογοήτευσή του» σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Δεν υπάρχουν – και δεν μπορεί να υπάρξουν – λόγοι για τη διάλυση του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, ΚΟΣΔ (JCPOA). Το σχέδιο έδειξε πλήρως την αποδοτικότητά του», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Οι ΗΠΑ υπονομεύουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο τονίζει ότι είναι ανοιχτό σε περαιτέρω συνεργασία με τους άλλους εταίρους της συμφωνίας με το Ιράν και να συνεχίσει ενεργά να αναπτύσσει τις διμερείς σχέσεις με την Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει την απόφαση

Η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την εκ νέου επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τεεράνης.

«Το Ιράν χρησιμοποίησε οικονομικά οφέλη από την άρση των κυρώσεων για να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για την αποσταθεροποίηση της περιοχής, ιδιαίτερα με την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και τη στήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Al Arabiya.

Η Τουρκία θα συνεχίσει κανονικά το εμπόριο με το Ιράν «χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν»

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ιράν, όσο είναι δυνατόν, και δεν θα είναι υπόλογη σε κανέναν» δήλωσε απόψε ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπκτσί, λίγα λεπτά αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναφορά των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

“Από εδώ και στο εξής θα εμπορευόμαστε με το Ιράν, εντός του δυνατού πλαισίου, μέχρι τέλους και δεν θα δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν για αυτό” είπε ο Ζεϊμπεκτσί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

ΟΗΕ: «Βαθιά ανησυχία» από την απόφαση

Την τήρηση των δεσμεύσεών τους, ζήτησε από τους εναπομείναντες εταίρους της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA), ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Επιπλέον, ο κ.  Γκουτέρες εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του από την απόφαση Τραμπ.

«Είναι απαραίτητο ότι όλες οι ανησυχίες που αφορούν την εφαρμογή του σχεδίου να αντιμετωπιστούν μέσα από τους μηχανισμούς που εγκαθιδρύθηκαν με την JCPOA. Ζητήματα που δεν σχετίζονται άμεσα με την JCPOA θα πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς προκατάληψη για τη διατήρηση της συμφωνίας και των επιτευγμάτων αυτής», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί