Γάλλοι διανοούμενοι θέλουν να αλλάξουν το Κοράνι -Έξαλλος ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε δριμύτατα σήμερα τις περίπου 300 προσωπικότητες της Γαλλίας που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα ένα ηχηρό μανιφέστο «εναντίον του νέου αντισημιτισμού» και ζητούσαν κυρίως να ακυρωθούν αποσπάσματα του Κορανίου.

«Κατ’ αρχάς, ποιοι είστε εσείς που επιτίθεστε σ’ αυτό που είναι για εμάς ιερό;» δήλωσε ο ισλαμοσυντηρητικός τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω κείμενο «αχρείο».

Στο μανιφέστο που δημοσιεύθηκε στις 22 Απριλίου από την εφημερίδα Le Parisien, 300 υπογράφοντες, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και τρεις πρώην πρωθυπουργοί, καταγγέλλουν έναν «νέο αντισημιτισμό» στη Γαλλία που χαρακτηρίζεται, σύμφωνα μ’ αυτούς, από την «ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση».

Ζητούν κυρίως «οι στίχοι του Κορανίου που καλούν για τον φόνο και την τιμωρία των εβραίων, των χριστιανών και των απίστων να χαρακτηριστούν άκυροι από τις θεολογικές αρχές (…)».

Το κείμενο αυτό, το οποίο φέρει επίσης τις υπογραφές καλλιτεχνών, διανουμένων και θρησκευτικών προσωπικοτήτων, προκάλεσε έντονη πολεμική στη Γαλλία και την αγανάκτηση πολλών μουσουλμάνων.

Οι τούρκοι ηγέτες, οι οποίοι διεξάγουν προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα, έχουν πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις επιθέσεις εναντίον των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν αυτό το μανιφέστο.

«Είναι οι ηλίθιοι, οι βάρβαροι (…) του 21ου αιώνα. Είναι η δυτική εκδοχή του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος)», έγραψε χθες στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Αναρωτιέμαι: οι υπογράφοντες αυτό το μανιφέστο έχουν διαβάσει τα δικά τους (ιερά) κείμενα;», είπε ο Ερντογάν. «Αν τα είχαν διαβάσει, θα ήθελαν χωρίς αμφιβολία να απαγορεύσουν την Καινή Διαθήκη», πρόσθεσε υπονοώντας ότι περιέχει αντισημιτικά αποσπάσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί