Tσακαλώτος: Πιθανή επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μέλλον

“Το καλύτερο νέο από το Eurogroup είναι ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να τελειώσουν όλα στις 21 Ιουνίου” τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο Κόκκινο. Όπως είπε όσο πιο γρήγορα εξελιχθούν τα πράγματα τόσο καλύτερα, υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε ότι ελπίζει να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Παραδέχτηκε ότι στο θέμα του χρέους υπάρχουν ακόμα διαφωνίες καθώς μεταξύ άλλων «ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι νέος».

Το αναπτυξιακό σχέδιο έχει πράγματα που θέλουμε να κάνουμε (συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός, κοινωνικές δράσεις) ενώ παράλληλα γνωστοποιεί στις αγορές και στους δανειστές τι θέλουμε να κάνουμε ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Εχουμε εντοπίσει και μεταρρυθμίσεις που αφορούν το οικονομικό κλίμα, όπως οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, η γραφειοκρατία. «Είμαστε ανοικτοί στις επενδύσεις μέσα από κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας στη δήλωση για τις «τρεις-τέσσερις επισκέψεις μετά το πρόγραμμα» δήλωσε ότι εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, να μην καταστροφολογούμε, ούτε να ωραιοποιούμε. Έχω πει και το έχω ακούσει και από τον Αλέξη (σ.σ. Τσίπρα) ότι δεν θα υπάρξει μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρξει καμία επιτήρηση». Υπάρχει τρομερή διαστρέβλωση, όταν λέω τέσσερις «επισκέψεις» και αυτοί λένε τέσσερις «αξιολογήσεις». Δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα. Θέλουν μια επιτήρηση, σε εμάς μπορεί να είναι λίγο πιο αυξημένη από τις άλλες χώρες που πέρασαν πρόγραμμα».

Όπως είπε, η διαφορά είναι ότι στο πρόγραμμα υπάρχει επιτήρηση «στόχων και μέσων». Μετά το πρόγραμμα θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις αλλά όχι πολύ μεγάλο λόγο στο πώς θα φτάνουμε το στόχο για τα πλεονάσματα. Οι στόχοι είναι δεδομένοι, αλλά θα έχουμε λόγο στα μέσα, είπε αν και άφησε παράθυρο ότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ως προς τα πλεονάσματα.

Αναφορικά με τα υψηλά πλεονάσματα είπε ότι θα πρέπει να δούμε τη λύση στο χρέος, την μεταμνημονιακή εποχή και «που θα κάτσει η ατζέντα Μακρόν» που υποστηρίζει ότι έχει δοθεί στην ΕΕ πολύ μεγάλη έμφαση στη λιτότητα. Αναφορικά με το θέμα του χρέους θύμισε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν αποδώσει πολύ. Είναι σημαντικό ότι μετέτρεψαν κυμαινόμενα επιτόκια σε σταθερά και μάλιστα χαμηλά.

Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σημείωσε ότι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ αλλά και την επιμήκυνση των δανείων που πήραμε από την Ευρώπη. Υπάρχει και ο «γαλλικός μηχανισμός» (που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) που προβλέπει ότι η επιμήκυνση θα μεγαλώνει αν δεν υπάρχει καλή ανάπτυξη. Η διαφωνία αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό το μηχανισμό οι γερμανοί τον θέλουν υπό όρους. Εμείς και όλοι οι άλλοι εκτιμούμε ότι αυτό είναι ενάντια στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθεί σήμα ασφάλειας στις αγορές. Να μην εξαρτάται από το τι θα πιστεύει εκείνη τη δεδομένη στιγμή ένας γερμανός υπουργός Οικονομιών.

«Το ΔΝΤ λέει ότι αν μπουν όροι δεν θα το λάβει υπόψη», δήλωσε. Αυτό που θα πάρουμε στο χρέος θα μετατρέψει τη χώρα από μια υπερχρεωμένη χώρα που είναι μόνη της σε μια χώρα σαν την Ιταλία, την Πορτογαλία, σημείωσε. Για τις εκλογές τόνισε: Είμαι υπέρ του όσο πιο αργά, τόσο καλύτερα. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ μας. Η ενισχυμένη παρακολούθηση θα είναι πολύ λιγότερο δραματική και θα φανεί στην πράξη. «Ο μόνος φόβος μου είπε να αλλάξει η ΝΔ αρχηγό. Αυτό θα ήταν ένας λόγος να πας νωρίτερα σε εκλογές», σχολίασε.

Απαντώντας σε δημοσιεύματα που τον φέρουν σε κόντρα με τον πρωθυπουργό υποστήριξε ότι «είναι το αγαπημένο σπορ». Συζητάμε σε πάρα πολύ καλό κλίμα για τη διαπραγμάτευση, είναι μια συλλογική διαπραγματευτική ομάδα που παίρνει τις αποφάσεις, δεν βλέπω μεγάλες αντιφάσεις. «Προφανώς υπάρχουν διαφορές σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος περιμένει κάτι διαφορετικό. Εχει διαψεύσει 40 φορές το γραφείο του πρωθυπουργού, έχω διαψεύσει 40 φορές εγώ, τι άλλο μπορεί να κάνεις;»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί