Οι λιγότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 40 ετών στην Κρήτη- Τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν τη δραματική κατάσταση (χάρτες)

Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 40ετίας από πλευράς βροχοπτώσεων ήταν η φετινή για την Κρήτη! Το ύψος των βροχοπτώσεων ήταν στο 50% του μέσου όρου όλων των προηγούμενων υδρολογικών ετών!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι τον Μάρτιο του 2ο18 στην Κρήτη έπεσαν 3,8 δισεκατομμύρια κυβικά βροχής, ενώ ακόμα και την πιο ξηρή χρονιά της 40ετίας (Σεπτέμβριος 1989- Αύγουστος 1990), οι βροχές είχαν φτάσει τα 4,1 δισ. κυβικά μέτρα!

Το πρόβλημα εμφανίζεται σε όλη την Κρήτη, αλλά με ιδιαίτερη ένταση στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, όπου οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες. Στα Χανιά το φαινόμενο ήταν λιγότερο έντονο.

Για να διαπιστώσει κανείς ακόμα πιο ξεκάθαρα το πρόβλημα, αρκεί να σημειωθεί ότι, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διεύθυνσης Υδάτων Κρήτης, ο ετήσιος μέσος όρος των βροχοπτώσεων στα τελευταία 40 χρόνια ήταν στα 7,6 δισεκατομμύρια κυβικά, διπλάσιος από τον φετινό χειμώνα!

Μάλιστα στο χαρακτηρισμένο ως πιο υγρό έτος που ήταν το 2002 (από Σεπτέμβριο)- 2003 (μέχρι Αύγουστο) οι βροχές έφτασαν στα 12 δισ. κυβικά.

Να σημειώσουμε ότι ως υδρολογικό έτος θεωρείται η περίοδος από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο και η φετινή χρονιά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς απομένει να δούμε αν θα υπάρξουν βροχές μέχρι και τον Αύγουστο.

Δείτε τους χάρτες της διεύθυνσης Υδάτων

Οι φετινές (Σεπτέμβριος 2017- Μάρτιος 2018) βροχοπτώσεις

Ο μέσος όρων των ετήσιων βροχοπτώσεων τα τελευταία 40 χρόνια

Η μέχρι τώρα πιο ξηρή χρονιά ήταν το 1989-1990

Η πιο υγρή χρονιά του 2002-2003

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί