Χερσόνησος: Οι προτάσεις για την ανομβρία από την παράταξη Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον

Τις προτάσεις της για την ανομβρία καταθέτει η δημοτική παράταξη “Πολίτες για την Κοινωνία και το Περιβάλλον” του δήμου Χερσονήσου, ζητώντας παράλληλα την άμεση συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ανακοίνωση

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα φέτος η περιοχή μας, όπως και ολόκληρη η Κρήτη, μαστίζεται από παρατεταμένη ανομβρία. Καθημερινά βλέπομε έντονα τα σημάδια της λειψυδρίας (άδεια φράγματα, ξηρασία, φαινόμενα ερημοποίησης), ενώ από τα μέσα ενημέρωσης ενημερωνόμαστε, για συσκέψεις αρμοδίων φορέων και για τη λήψη μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο Δήμο Χερσονήσου δυστυχώς δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα. Η Δημοτική Κίνηση   “ΠΟΛΙΤΕΣ για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” έχει ζητήσει τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την οποία και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης συμφωνούν, αλλά δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν ανταποκρίνεται. Αρκείται στις διαβεβαιώσεις του κ. Δημάρχου σύμφωνα με τις οποίες δε θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα και δε θα απαιτηθεί η λήψη μέτρων. Βολεύεται με τις τετριμμένες οδηγίες της ΔΕΥΑ Χερσονήσου προς τους καταναλωτές όπως π.χ. πότισμα των λουλουδιών με ποτιστήρι ή χρήση καζανακίων διπλής ροής καθώς και σε έναν “σχεδιασμό” διακοπών ύδρευσης στις παροχές των κοτετσιών…, αν και όταν χρειαστεί, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.

Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να προσδιορίσει άμεσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Εκεί, όλοι μας, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση, θα καταθέσομε τις απόψεις μας και θα συμβάλομε με τις προτάσεις μας στην καλύτερη αντιμετώπιση του θέματος. Ζητούμε την πραγματοποίηση συζήτησης, όπου ξεφεύγοντας από τις τετριμμένες οδηγίες προς τους δημότες για την εξοικονόμηση νερού, θα προβληματιστούμε και για άλλες, ενδεχομένως ουσιαστικότερες ενέργειες που μπορούν να γίνουν.

Συμβάλλοντας ως Δημοτική Κίνηση, στην κατεύθυνση της αναζήτησης αυτών των ουσιαστικών μέτρων και ενεργειών, έχομε να προτείνομε μέτρα και δράσεις που εστιάζονται στην άμεση αντιμετώπιση των προβλήματος, αλλά στοχεύουν και στην μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των θεμάτων χρήσης νερού.

Ενδεικτικά, στις ενέργειες που κατά τη γνώμη μας είναι απαραίτητο να γίνουν, περιλαμβάνονται:

  • Άμεση αντικατάσταση τμημάτων των δικτύων που παρουσιάζουν συχνά βλάβες και προβλήματα ή άλλων εγκαταστάσεων που δε λειτουργούν σωστά (π.χ. δεξαμενές που ξεχειλίζουν).
  • Αντικατάσταση εξωτερικών δικτύων τροφοδοτικών αγωγών που παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες (π.χ. αγωγοί μεταφοράς νερού από μακρινές περιοχές).
  • Προληπτική συντήρηση εγκαταστάσεων ώστε να μικρύνει η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων.
  • Αναδιάταξη σχεδίων διαχείρισης, ώστε να μεταφέρεται νερό από μια περιοχή στην άλλη, με στόχο την ισότιμη τροφοδοσία όλων των περιοχών.
  • Ετοιμότητα τεχνικού προσωπικού για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων (π.χ. σπάσιμο και διαρροές δικτύων τα σαββατοκύριακα και τις αργίες).
  • Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για κοινές προσπάθειες και υποβοήθηση στη λύση προβλημάτων.
  • Οικονομικά κίνητρα προς τους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιούν μεθόδους που εξοικονομούν ποσότητες νερού (π.χ. πότισμα στάγδην στην άρδευση).
  • Συνεργασία με εκπροσώπους μεγάλων καταναλωτών για συντονισμό και λήψη μέτρων από όλους (π.χ. Ξενοδόχοι, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Καλλιεργητών και κυρίως των υδροβόρων καλλιεργειών).
  • Συνεργασία με άλλους φορείς για το συντονισμένο έλεγχο όλων των πηγών υδροληψίας και για όλους τους χρήστες. Έρευνα για τις άδειες χρήσης που διαθέτουν και εντοπισμός των παράνομων χρήσεων (παράνομες γεωτρήσεις).
  • Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων των βιολογικών καθαρισμών (πχ στην άρδευση) .
  • Εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης δικτύων για εντοπισμό απωλειών.
  • Διάνοιξη νέων γεωτρήσεων.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να προγραμματίσει άμεσα συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση προτείνομε να προσκληθούν και εκπρόσωποι κοινωνικών και άλλων φορέων της περιοχής αλλά και εκπρόσωποι μεγάλων καταναλωτών (π.χ. Ένωση Ξενοδόχων, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, εκπρόσωποι ομάδων γεωργών με ιδιόκτητες γεωτρήσεις)  προκειμένου και αυτοί να διατυπώσουν τις απόψεις τους και τις ενδεχόμενες προτάσεις τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί