Αποστόλου: Παρά την κρίση ο πρωτογενής τομέας κρατήθηκε ενεργός και ζωντανός

Τα πρόσφατα στοιχεία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια αποδεικνύουν πως παρά την κρίση, ο πρωτογενής τομέας κρατήθηκε ενεργός και ζωντανός, και η κυβέρνηση παρά τα προβλήματα πάλεψε γι αυτό το σκοπό, και πως οι προτεραιότητες που έδωσε, σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς έχουν προσδώσει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τομέα». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στο 4ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist  που πραγματοποιείται στη Λάρισα.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τις οποίες προετοιμάζεται η κυβέρνηση, αφορά την «άριστη αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ», σημειώνοντας πως «για τον λόγο αυτό στηρίζουμε τις απόψεις για να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ». Επίσης, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως η πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων «θα δημιουργήσει μεγάλες περιπέτειες», ενώ σχετικά με την προσπάθεια ορισμένων κρατών μελών της Ε.Ε για να υπάρξει μικρού βαθμού συγχρηματοδότηση των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς πόρους, ο κ. υπουργός τόνισε ότι «δεν συμφωνούμε» με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός είπε ότι μια από τις προκλήσεις της κυβέρνησης σχετίζεται με την υπηρέτηση του στρατηγικού σχεδίου στον αγροτικό χώρο και συγκεκριμένα με την «διασφάλιση επάρκειας σε βασικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, την αύξηση της συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τροφίμων σε διεθνές επίπεδο μέσω της προστιθέμενης αξίας, την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και την αύξηση της απασχόλησης με την είσοδο νέων αγροτών και την παραγωγική, κοινωνική, πολιτισμική και πληθυσμιακή επανατοποθέτηση της υπαίθρου».

Όπως είπε ο υπουργός οι στόχοι της κυβέρνησης υπηρετούνται με το βασικό εργαλείο της πλήρους αξιοποίησης των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει πρόγραμμα που θα αναμοχλεύσει συνολικά 5,6 δισ. ευρώ. Αναλυτικά ο κ. Αποστόλου τόνισε πως συνολικά ως σήμερα έχουν προκηρυχθεί 2,3 δισ. ευρώ, ενώ 1,5 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν σε συνεχιζόμενα από τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο έργα, δηλαδή το 65% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος έχει δεσμευτεί. Σε ότι αφορά στις πληρωμές, ο κ. υπουργός είπε ότι τις δύο πρώτες χρονιές εφαρμογής του, το 2016 και το 2017, ξεπέρασαν το 1,5 δισ., δηλαδή το 31%. Σχετικά με τους στόχους του υπουργείου για το 2018 και το 2019 ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι «οι στόχοι θα εστιαστούν στην ενεργοποίηση όλων των μέτρων και ειδικά αυτών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη βασικών δομών υποστήριξης των παραγωγών».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αποστόλου στον στόχους της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των άμεσων ενισχύσεων λέγοντας ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτική εξορθολογισμού και δικαιότερης κατανομής των ενισχύσεων, ώστε να περιοριστούν οι διαφορές που υπάρχουν ακόμη και για ίδια προϊόντα στην ίδια περιοχή».

Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον ανασχεδιασμό της αγροτικής οικονομίας, αλλά και στην προώθηση των εξαγωγών.

Όπως είπε ο κ. Αποστόλου βασικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής «είναι η υπεράσπιση της εθνικής ταυτότητας της ελληνικής παραγωγής». «Θεσμοθετήσαμε την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας άλμεξης γάλακτος και προέλευσης του κρέατος. Θα προχωρήσουμε και στην εισαγωγή αποτελεσματικότερων συστημάτων ιχνηλασιμότητας, ώστε να εξαφανιστεί η δυνατότητα ”ελληνοποίησης” όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων» σημείωσε.

Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και σε άλλες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον αγροτικό κόσμο που αφορούν «την αντιμετώπιση των “κόκκινων” αγροτικών δανείων παραγωγικής κατεύθυνσης» και υποστήριξε ότι με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό «οι τράπεζες μπορούν να προσεγγίσουν το πρόβλημα». Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη της χρηματοδότησης του αγροτικού κόσμου. Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «στην επέκταση της κάρτας το αγρότη και στο πρασίνισμα δίνοντας τη δυνατότητα για περισσότερη ρευστότητα με χαμηλότερο κόστος με εγγύηση τις ενισχύσεις, αλλά και στη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας ή Ταμείου χρηματοδότησης και εγγυήσεων μικρομεσαίων και αγροτικού χαρακτήρα επιχειρήσεων».

Τέλος, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο και για την διασύνδεση των εγχώριων αγροτικών προϊόντων με τον τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε στην αναδιοργάνωση συλλογικών επαγγελματικών μορφών αγροτικού τομέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο για παράδειγμα η φέτα, ένα προϊόν μας που αποτελεί σημαία των Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρώπης να μην μπορεί να στηριχτεί από μία Διεπαγγελματική Οργάνωση».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί