«Κούρεμα» για 81.000 δάνεια του πρώην ΟΕΚ

Ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για την ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών για δάνεια που πήραν από κεφάλαια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)  πάνω από 81.000 δανειολήπτες.

Οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των οφειλών τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον επαναπροσδιορισμό της οφειλής τους και του τρόπου αποπληρωμής της, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (oaed.gr) όπου βρίσκεται η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα .

Οι δανειολήπτες δικαιούνται να υπαχθούν στις ρυθμίσεις μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2018.

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ρυθμίσεις αποτελεί η ιδιοκατοίκηση ή η χρήση της κατοικίας από τους γονείς, τα τέκνα και εν γένει συγγενείς β’ βαθμού, για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου. Με βάση την Υπουργική Απόφαση, οι δανειολήπτες μπορούν μέσω της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, να κάνουν αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις που αφορούν πολλές κατηγορίες δανειοληπτών.

 

Ενδεικτικά  κάποιες από αυτές είναι:

  • Διαγραφή οφειλών εφόσον το συνολικό χρέος είναι μέχρι 6.000,00€ (άληκτο κεφάλαιο + ληξιπρόθεσμες οφειλές + τόκοι υπερημερίας + τόκοι κεφαλαίου), κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Οι δανειολήπτες αυτοί θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει και δεν υφίσταται καμία εκκρεμότητα οφειλής προς τον ΟΑΕΔ
  • Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και υπερημερίας που έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί
  • Μείωση κατά 15% του αρχικού ποσού δανείου για όλους τους δανειολήπτες
  • Εκπτώσεις λόγω κοινωνικού κριτηρίου μετά την εφαρμογή της μείωσης του 15%:
  • Διαγραφή οφειλής, εφόσον ο δανειολήπτης έχει καταβάλει συνολικό ποσό μεγαλύτερο ή ίσο του 60% του τελικού ποσού δανείου.

        Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό 11320 (τηλεφωνικό κέντρο ΟΑΕΔ).

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί