Διαλύεται μετά από 60 χρόνια δράσης η ΕΤΑ

Τη διάλυση όλων τον δομών της ανακοίνωσε η ΕΤΑ σε μια επιστολή που χρονολογείται από τις 16 Απριλίου αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα στη διαδικτυακή ισπανική εφημερίδα eldiario.es.

«Η ΕΤΑ αποφάσισε να βάλει τέλος στον ιστορικό κύκλο της και στη λειτουργία της, βάζοντας τέλος στη διαδρομή της. Κατά συνέπεια, η ΕΤΑ διέλυσε πλήρως όλες τις δομές της και θεωρεί ότι η πολιτική πρωτοβουλία της τερματίστηκε» αναφέρεται στην επιστολή, που είναι γραμμένη στη γλώσσα των Βάσκων και φέρει το έμβλημα της οργάνωσης.

Στέλεχος της βασκικής κυβέρνησης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή η επιστολή δεν συνιστά την επίσημη, οριστική ανακοίνωση της διάλυσης της οργάνωσης που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την ΕΕ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αναμένει την επίσημη ανακοίνωση αύριο, πιθανότατα με βίντεο που θα σταλεί στο BBC.

«Είναι μια επιστολή που η ΕΤΑ έστειλε σε προσωπικότητες και οργανισμούς που συμμετείχαν, πριν από 7 χρόνια, στη Διακήρυξη του Αϊέτε», τη διεθνή πρωτοβουλία που οδήγησε, τον Οκτώβριο του 2011, στην οριστική εγκατάλειψη της βίας από την οργάνωση, εξήγησε η ίδια πηγή.

Η ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959, όταν την Ισπανία κυβερνούσε ο δικτάτορας Φράνκο. Στα χρόνια της δράσης γης για την ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων, στις επιθέσεις που εξαπέλυσε στην Ισπανία και τη Γαλλία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 829 άνθρωποι ενώ χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί