Εκδήλωση με θέμα: «Διανοούμενοι και Εξουσία»

Η σχέση των διανοουμένων με την εξουσία είναι ένα σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά την κριτική σκέψη και την ελευθερία της Κοινωνίας των Πολιτών. «Το Συμπόσιο Πολιτισμού», έχοντας επίγνωση του κρίσιμου ρόλου που κατέχει αυτή η κοινωνική κατηγορία, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Διανοούμενοι και Εξουσία», με ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Θεωρίας των Επιστημών του ΕΜΠ και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδη Μπαλτά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου, ημέρα Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Γιατί τις τελευταίες δεκαετίες το φαινόμενο υποταγής ή σιωπής των διανοουμένων έναντι της εξουσίας πολλαπλασιάστηκε σε όλο το Δυτικό κόσμο; Ποια είναι η ηθική της γνώσης και της επιστήμης; Ποια πρέπει να είναι τα όρια αυτονομίας του διανοούμενου; Ποια είναι η σημασία της αλήθειας και της ηθικής στη δημόσια λειτουργία των διανοουμένων; Πόσο η Τεχνοεπιστήμη επηρεάζει την ηθική και την κοινωνική ευθύνη των επιστημόνων; Κρίσιμα ζητήματα που αγγίζουν την κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική καθημερινότητα.

Ταυτόχρονα και οι δύο λέξεις -όπως και η σύνδεσή τους- δεν πρέπει να εκληφθούν ως αυτονόητες. Απαιτούν διευκρινίσεις. Τόσο σε όσα αφορούν την Ελλάδα όσο και σε όσα αφορούν ιστορικά τον Ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα.

Η ομιλία θα επικεντρωθεί και σε τέτοιες διευκρινίσεις, προσπαθώντας παράλληλα να θίξει συγκεκριμένα σημεία επαφής αυτών των διευκρινίσεων με δύο ζητήματα. Πρώτον, ζητήματα που αφορούν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις του με την ονομαζόμενη διανόηση από την εποχή του Συνασπισμού μέχρι τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς τον Γενάρη 2015. Και δεύτερον, ζητήματα που αφορούν τη σχέση διανόησης και εξουσίας, τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο κυβέρνησης, από το 2015 μέχρι σήμερα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί