Φίλης: Όχι σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία

«Όχι σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία» λέει ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα, καθώς, μάλιστα, η μνημονιακή καταστροφή έχει ονοματεπώνυμο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου που είχε τέτοια χαρακτηριστικά αποτέλεσε οδυνηρό παράδειγμα», τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή».

«Η μόνη πολιτικά βιώσιμη λύση είναι κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας με προοδευτικό ή συντηρητικό προσανατολισμό», διευκρινίζει ο κ. Φίλης και προσθέτει: «Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επιλέξει».

Tα πρωτογενή πλεονάσματα «υπονομεύουν την ανάπτυξη»

Σε ερώτηση αν ο ίδιος αμφισβητεί το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου ο κ. Φίλης πρότεινε να «μιλήσουμε καλύτερα για είσοδο σε νέα περίοδο και για το σχέδιο της επόμενης μέρας» και εξήγησε: «Δηλαδή, που πάμε, με ποιους όρους και υπέρ ποίων; Σύγκλιση με την Ευρώπη και μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων ή συνέχιση της απόκλισης και γιγάντωση των ταξικών διαφορών; Μετά τον Αύγουστο θα υπάρξουν αλλαγές. Απομένει να δούμε το εύρος τους».

«Οι δανειστές επιδιώκουν τη σκληρή επιτροπεία να τη διαδεχθεί μια χαλαρότερη επιτήρηση που θα είναι όμως αυστηρότερη από ό,τι συμβαίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βγήκαν από μνημόνια, με τη δικαιολογία ότι στην ελληνική περίπτωση παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα το δημόσιο χρέος. Συνεπώς, η Ελλάδα, παρά το νέο ευνοϊκότερο πλαίσιο, δεν θα επανέλθει αμέσως σε αυτό που ονομάζεται «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Δεν ωφελούν ούτε τα «αφηγήματα» θριαμβολογίας, ούτε η καταστροφολογία με την οποία η ΝΔ δηλητηριάζει το δημόσιο βίο», πρόσθεσε.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ακόμα πως τα πρωτογενή πλεονάσματα «υπονομεύουν την ανάπτυξη» και τόνισε πως «κατευθύνονται στην πληρωμή των τόκων του χρέους, δηλαδή, αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία».

«Λυπηρό γεγονός η παραίτηση Κριμιζή»

Σε σχέση με την παραίτηση Κριμιζή από τον Οργανισμό Διαστήματος και οι καταγγελίες του ο κ. Φίλης παραδέχθηκε πως «η παραίτηση ενός διαπρεπούς επιστήμονα που έχει τιμήσει τη χώρα μας διεθνώς είναι λυπηρό γεγονός».

«Εμπιστεύομαι, βέβαια, τη διαβεβαίωση του αρμόδιου υπουργού ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη εκταμίευση ούτε ενός ευρώ. Πάντως το «follow  the  money» του κ. Κριμιζή συνιστά μια ηχηρή προειδοποίηση. Ομως, είμαι βαθιά ενοχλημένος από το δημόσιο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του νέου Προέδρου του Οργανισμού. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω την επιστημονική του συγκρότηση. Αλλά, η υιοθέτηση εκ μέρους του αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών αντιλήψεων, μέσα σε ένα πλαίσιο που θυμίζει τις δοξασίες του θρησκόληπτου «ψεκασμένου» υπερσυντηρητισμού υπονομεύει την τοποθέτησή του», συνέχισε ο κ. Φίλης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση εκτίθεται με τουλάχιστον αμφιλεγόμενες επιλογές προσώπων (θυμίζω το προηγούμενο του ΕΦΚΑ) και οφείλουμε να πούμε ότι δεν είναι δυνατό μετά από τρία χρόνια στη διακυβέρνηση να γίνονται ακόμη τέτοια ατοπήματα. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε με τις λάθος επιλογές προσώπων να πλήττεται το ήθος και το ύφος της αριστερής διακυβέρνησης. Ούτε να δημιουργείται η εντύπωση, ότι, στο πλαίσιο της κυβέρνησης λειτουργούν κλειστά ή αυτονομημένα συστήματα εξουσίας», κατέληξε.

topontiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί