Στη βουλή τα Προγράμματα Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων 2018 – 2021

Την υλοποίηση προγραμμάτων Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί από το 2003 μέχρι και το 2021 τριετή προγράμματα εργασίας για Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.). Τα προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνται κυρίως από την υποχρεωτική παρακράτηση 2% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών αλλά και από εθνικά και ίδια κεφάλαια των συμμετεχόντων φορέων και αφορούν κυρίως σε:

μελέτες για τον κλάδο

εγκατάσταση συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης ελαιοκαλλιέργειας

εκπαίδευση παραγωγών

επενδύσεις σε εξοπλισμό παραγωγών

εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων

εγκατάσταση συστημάτων ποιότητας και ιχνηλασιμότητας

 

Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση, για τα προγράμματα της τριετίας 2018-2021 (ΥΑ 397/18235/16-2-17), ορίζεται ότι για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, απαιτούνται κατ’ ελάχιστο είκοσι (20) μέλη ενώ η απαιτούμενη ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής, για όλα τα προϊόντα που δύνανται να αναγνωριστούν ως Ο.Π. καθορίζεται σε 250.000 χιλιάδες ευρώ.  

Ωστόσο εν αναμονή της αξιολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί, καταγράφεται ιδιαίτερη ανησυχία στις Οργανώσεις Παραγωγών του νομού Ηρακλείου, που επικεντρώνεται στο γεγονός ότι Οργανώσεις Παραγωγών έχουν καταθέσει μεγάλο πλήθος προτάσεων, αλλά και στο γεγονός ότι ενώ η Κρήτη κατέχει περίπου το 35% της ελαιοπαραγωγής της χώρας θα λάβει το 25% της τριετούς Ενωσιακής χρηματοδότησης (33,3 εκατ ευρώ).

Δεδομένης της σημασίας της ελαιοκαλλιέργειας στην ανάπτυξη της Κρήτης, αλλά και δεδομένου ότι τα προγράμματα των Ο.Ε.Φ. χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Εθνικό Προϋπολογισμό και από τους ίδιους τους φορείς, ο κ. Βαρδάκης ρωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν το Υπουργείο έχει αξιολογήσει μέχρι  τώρα την υλοποίηση των προγραμμάτων Ο.Ε.Φ. για την τριετία 2015-2018 και πόσες προτάσεις έχουν κατατεθεί από Οργανώσεις Παραγωγών της Κρήτης ανά περιφερειακή Ενότητα.

Τέλος ο κ. Βαρδάκης ζητά να πληροφορηθεί αν το Υπουργείο σκοπεύει να ανακατανείμει τα ποσά του προγράμματος με στόχο να καλυφθούν τα επιμέρους προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών της Κρήτης οι οποίες καλύπτουν τα κριτήρια ένταξης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί