Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Π. Πολάκη στην Εξεταστική – Διώξεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ έως τις 15 Μαΐου

Στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία συνέχισε σήμερα την κατάθεση του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης – διαβάστε παρακάτω τα κύρια σημεία όσων είπε.

Το πόρισμα καταλήγει σε διώξεις για πάνω από 230 εκατ. ευρώ

Ανοίγοντας τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής στην προϊσταμένη του Σώματος Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), Μαρία Παπασπύρου, η οποία όπως τους είπε στις 3 Μαΐου θα έχει διαβιβαστεί στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, το τελικό πόρισμα των Επιθεωρητών για το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη συνέχεια, έκανε την «συντηρητική», όπως είπε, εκτίμηση ότι μέχρι τις 15 Μαϊου το πόρισμα θα περάσει τις πύλες της Βουλής, αλλά κι ότι θα έχουν ασκηθεί οι σχετικές ποινικές διώξεις κατά παντών υπευθύνων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Αυγής», κατά τη συζήτηση με τη γενική επιθεωρήτρια, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς έκανε το λάθος να τη ρωτήσει αν επαληθεύονται τα στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τα «χαμένα» 230 εκατ. ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Και πολύ περισσότερα πρέπει να είναι! Αφού όλα τα τιμολόγια ήταν πλαστά!», του απάντησε η Μ. Παπασπύρου και τον άφησε… σύξυλο!

Όπως σημείωσε ο κ. Μπαλωμενάκης, το πόρισμα που αφορά στις οικονομικές συναλλαγές του ΚΕΕΛΠΝΟ, τόσο τραπεζικές και εξωτραπεζικές, συντάχθηκε από 12 Επιθεωρητές. Αναφορικά με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσής του, ανέφερε ότι όπως τους μετέφερε είπε η Γενική Επιθεωρήτρια κ. Παπασπύρου, πολλά από τα απαραίτητα έγγραφα «εξαφανίστηκαν», με αυτό να σημαίνει ότι είτε χάθηκαν, είτε διαγράφτηκαν ή αναζητήθηκαν, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη βοήθεια από τους υπαλλήλους του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι καθυστέρησαν περαιτέρω τη διαδικασία με μηνύσεις που κατέθεσαν κατά του ΣΕΕΔΔ.

Υπενθυμίζεται ότι τo Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσε μήνυση κατά της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, καταγγέλοντας  « ακραίως πολιτικά κατευθυνόμενη και εξόχως μεροληπτική διενέργεια των ελέγχων, υπό την καθοδήγηση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, με σκοπό την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων απόκρυψης στοιχείων ή και χάλκευσης αυτών». Να σημειωθεί πάντως ότι πρόεδρος των Εργαζομένων είναι ο Σταμάτης Πουλής, ο οποίος κατά δήλωση του στην Επιτροπή είναι στέλεχος της ΝΔ, και το όνομα του εμπλέκεται σε υπερτιμολογήσεις αλλά και την οικογενειοκρατία στον οργανισμό.

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης ανέφερε επίσης ότι το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πολλά από τα τιμολόγια του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι εικονικά, ενώ μετέφερε και καταγγελίες της κ. Παπασπύρου ότι «κάποιοι παρακολουθούσαν τα γραφεία του ΣΕΕΔΔ». «Όσοι μπαίνουν και βγαίνουν στα γραφεία της Γενικής Επιθεωρήσεως παρακολουθούνται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλωμενάκης και κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές.

Ένταση για την offshore που χρηματοδότησε την Μαρέβα και τον Θέμο

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση όταν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ αναφέρθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης, τόσο της εταιρείας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όσο και του «Πρώτου Θέματος» του Θέμου Αναστασιάδη από μία «γαλαντόμο» και «μυστηριώδη» offshore, για την οποία ο Παύλος Πολάκης σημείωσε, απευθυνόμενος στη γαλάζια πτέρυγα των μελών της Επιτροπής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισήμως ζητήσει απαντήσεις, που μία εβδομάδα σχεδόν μετά την αποκάλυψη του θέματος, δεν έχουν δοθεί από τη ΝΔ.

Όπως είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και η διαφθορά ήταν συγκινωνούντα δοχεία και σημείωσε ότι με διάφορους τρόπους πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία αυτή, εμπλέκονται και στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως παράδειγμα ανέφερε τον Δ. Παναγιωτάκη του Action 24 που συμμετείχε στην επίμαχη αμφιλεγόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εφημερίδας του Θέμου Αναστασιάδη, και ο οποίος φέρεται να είχε πάρει μια «παχυλή» χρηματοδότηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ ως διαφημιστική δαπάνη, από τα μαύρα ταμεία του.

Η αναφορά και μόνο στην υπόθεση έκανε τον Γιώργο Γεωργαντά της ΝΔ να «εκραγεί», (σ.σ. για άλλη μία φορά), ο οποίος σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους επιτέθηκε στον βουλευτή των ΑΝΕΛ  διακόπτοντας τον σε μία προσπάθεια να μην τον αφήσει να ολοκληρώσει τον συλλογισμό του, και φυσικά μη δίνοντας καμία απάντηση για την ουσία του ζητήματος.

«Θράσος να το να μου κάνει μήνυση η κ. Στουρνάρα»

Παίρνοντας τον λόγο ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε στην μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες Τετάρτη, εναντίον του η σύζυγος του διοικητή της  ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, κατηγορώντας τον για απιστία, αναφερόμενη στην απένταξη του έργου «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», μέσω του οποίου είχε αναλάβει το υποέργο της επικοινωνιακής εκστρατείας για τον καρκίνο.

Ο Παύλος Πολάκης έκανε λόγο για στημένη διαδικασία ανάθεσης, εξηγώντας ότι ο διαγωνισμός είχε καταληκτική ημερομηνία την 16/10/2009 κι αφού δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, με μεταγενέστερες αποφάσεις, αντί να ακυρωθεί και να προκηρυχθεί νέος, επεκτάθηκε κατά 6 μήνες η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος, με την κ. Στουρνάρα να αναλαμβάνει τελικά το έργο. Να σημειωθεί ότι επρόκειτο για ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Μάλιστα υποστήριξε ότι η εταιρεία της είχε σκοπό την επέκταση του έργου με επιπλέον χρήματα, πράγμα που δεν «βγήκε» λόγω της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Το θράσος πρέπει να απαντηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κάνοντας λόγο για πυρήνες που πίστευαν στην «αριστερή παρένθεση».

Οι έως τώρα αποκαλύψεις

Ο αναπληρωτής υπουργός αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την κατάθεση του, τρίτη κατά σειρά, που επικεντρώνεται σε στοιχεία που διαθέτει για το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη καταθέσει στην Επιτροπή επίσημα στοιχεία που δείχνουν «μαύρη τρύπα» 230 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα,  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει καταγγείλει «ληστεία του ελληνικού λαού», καθώς όπως αποκάλυψε από το 2007 έως το 2014 εισήλθαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ εισροές με όρους πραγματικού χρήματος 750.304.452 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα τα έξοδα του ανήλθαν σε 522.297.387 εκατ. ευρώ, αλλά το αθροιστικό υπόλοιπο του οργανισμού στις 31/12/14 ήταν 3.173.703 ευρώ.

Βαρύτατες κατηγορίες για προσκόμιση πλαστογραφημένου εγγράφου προς υπεράσπιση των χειρισμών του Άδωνι Γεωργιάδη στο ΚΕΕΛΠΝΟ απεύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στη ΝΔ κατά τη δεύτερη κατάθεσή του στη Εξεταστική Επιτροπή που διερευνα τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας. Το επίμαχο έγγραφο είχε κατατεθεί στην Εξεταστική από τον Γιώργο Γεωργαντά της ΝΔ και περιλάμβανε απολογισμό των χορηγικών προγραμμάτων από τον υπεύθυνο δομής του ΚΕΕΛΠΝΟ για οροθετικούς και στέλεχος της ΝΔ Σταμάτη Πουλή. Το έγγραφο ουσιαστικά ανέφερε ότι 75 υπάλληλοι απασχολήθηκαν από το 2009 έως το 2014 και πληρώθηκαν από χορηγίες, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη ότι οι 23 προσλήψεις του δεν ήταν παράτυπες.

Επιπλέον, ο Παύλος Πολάκης είχε καταθέσει ότι σε ανώνυμη καταγγελία που έλαβε υπάρχουν στοιχεία για 894 συμβάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ με ΜΜΕ την περίοδο 2013 – 2014. Κατά τα λεγόμενα του, τα στοιχεία αντλήθηκαν από Η/Υ υπαλλήλων του Κέντρου και είναι προϊόν της «κρυφής» λίστας που κάποιοι εσκεμμένα απέκρυπταν, στοχεύονταςστη μη αποκάλυψη του «μαύρου» λογαριασμού του Κέντρου μέσω του οποίου διεκπεραιωνόταν το ξέπλυμα βρώμικου πολιτικού χρήματος.

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί