Λεφτά υπάρχουν, Σταύρο!- Πώς μεθοδεύει η περιφέρεια την αγορά ακινήτου έναντι 8,5 εκ. ευρώ, μέσω διαγωνισμού με… φωτογραφίες! (έγγραφο)

Τόσα πολλά λεφτά υπάρχουν στην περιφέρεια Κρήτης ώστε σπεύδει να αγοράσει ακίνητο πληρώνοντας 8,5 εκατομμύρια ευρώ; Και μάλιστα με διαδικασίες που μοιάζουν πολύ φωτογραφικές… Απόδειξη γι αυτό ότι μόνο ένα ακίνητο “ταιριάζει” στη διακήρυξη που είχε γίνει!

Πρόκειται για ακίνητο, περίπου 3.000 τετραγωνικών, που βρίσκεται στην περιοχή της Αλικαρνασσού και δεν έχει καν πρόσβαση σε οδική αρτηρία, παρά μόνο μέσω περιφερειακών οδών!

Η πρόταση για την εξαγορά του, που κατατέθηκε προχθές ανέρχεται στα 8.414.000 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α. Η οικοπεδική έκταση μάλιστα δε βρίσκεται σε πρώτη εμπορική θέση, αφού μπροστά της έχει εξαιρετικά  επιβαρυντικές χρήσεις – δράσεις όπως το υπερμάρκετ Σκλαβενιτης (πρώην Μαρινόπουλος), η Εθνική Τράπεζα, το πρώην πολυκατάστημα Sprider κ.ο.κ.

Προηγήθηκε βέβαια διαγωνισμός, αλλά με τέτοιες συγκεκριμένες διατάξεις ώστε – παρά τη μεγάλη ευκαιρία για έναν ιδιοκτήτη ακινήτου να πωλήσει στο δημόσιο, τέτοια ειδικά εποχή- μόλις μια πρόταση κατατέθηκε! Αυτή που φυσικά τελικά, μέχρι αυτή την ώρα, προχωρεί.

Στη συνέχεια θα δούμε μερικές από τις περίεργες προβλέψεις του διαγωνισμού αλλά και ολόκληρο το κείμενό του.

Το τεράστιο κόστος 

Για να καταλάβει κανείς το τεράστιο κόστος για την περιφέρεια, αρκεί να αναφέρουμε δυο στοιχεία, που ήδη συζητούν οι τεχνικοί επιστήμονες και οι άνθρωποι της αγοράς, οι οποίοι έχουν πληροφορηθεί την υπόθεση.

-Μόλις πριν περίπου ένα χρόνο η εταιρεία Καράτζης S.A. αγόρασε ένα γωνιακό κτίριο εξαιρετικά υψηλής εμπορικής προβολής αφού βρίσκεται στη γωνία της Λεωφ. Καζαντζίδη. Η εταιρεία στεγάζει εκεί τη θυγατρική εταιρεία της,  ΚΕΝ. Αυτό λοιπόν το ακίνητο το οποίο ξεπερνά τα 1.000 τ.μ. αποκτήθηκε στο στάδιο των επιχρισμάτων (δηλαδή είχαν ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός και τα κτίρια), νεόδμητο κτήριο σε τίμημα περίπου 500.000-550.000 ευρώ. “Η οικοπεδική έκταση που προτείνεται στην Περιφέρεια είναι ουσιαστικά ένα θαμμένο ακίνητο (δε το βλέπει κανείς από τις κεντρικές αρτηρίες) και ουδεμία σχέση έχει με την εμπορική θέση του ακινήτου Καράτζη. Παρολ’ αυτά αν συγκρίνουμε την εξαγορά Καράτζη και την πρόταση που έχει γίνει στην Περιφέρεια είναι σαν να λέμε ότι η οικογένεια Καράτζη αγόρασε όχι 550.000 ευρώ το ακίνητό της αλλά 2.500.000”, όπως λένε χαρακτηριστικά.
-Η ΚΤΕΛ Ηρακλείου – Λασιθίου Α.Ε. εξαγόρασε το ιστορικό συγκρότημα Αθηνά στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου, οικοπεδικής έκτασης 7 στρεμμάτων περίπου και ανακαινίζει χώρους εμβαδού 8.000 τ.μ. περίπου (υπερδιπλάσιο δηλαδή του ακινήτου που προσφέρεται στην Περιφέρεια) με τελικό κόστος το οποίο θα ανέλθει περί τα 6.000.000,00  – 6.500.000,00 ευρώ και μάλιστα με ειδική συμφωνία αποπληρωμής  με την ιδιοκτήτρια εταιρεία, σε βάθος 20ετίας. Βασική συμφωνία εξαγοράς 4.500.000,00 ευρώ (1.000.000,00 προκαταβολή, 3.500.000,00 αποπληρωμή σε 20 χρόνια) και υπολογίζεται ότι το σύνολο της ανακαίνισης – αναβάθμισης του κτιριακού και των αδειών θα ανέλθει στο ποσό των 2.000.000,00 – 2.500.000,00 ευρώ (η ανάπλαση του 60% του κτιριακού που έχει γίνει ήδη ανήλθε περίπου στο 1.000.000,00 ευρώ).
“Φωτογραφίες” στην προκήρυξη
Αναφέρουμε κάποιες από τις φωτογραφικές διατάξεις του διαγωνισμού που είχε ανακοινωθεί, αρχικά, τον Ιούνιο του 2015 και ουσιαστικά έκαναν αδύνατη την κατάθεση οποιασδήποτε άλλης προσφοράς :
 Κριτήριο 6 : υπάρχει καταγεγραμμένη αρνητική παρατήρηση από μέλη της επιτροπής για την ανεπάρκεια των χώρων ώστε να φιλοξενήσουν τις 225 θέσεις εργασίας που ζητούνται από το κριτήριο 6, αφού το πραγματικό εμβαδόν απέχει κατά πολύ από τη διακήρυξη…
Κριτήριο 7: Το οικόπεδο να έχει  οικοδομική άδεια  σε ισχύ (κτίριο γραφείων με υπόγειο και πατάρι). Για το εν λόγω ακίνητο εκδόθηκε άδεια  δόμησης τον Ιούνιο του 2015. Τον ίδιο δηλαδή μήνα που αναρτήθηκε ο διαγωνισμός…Ίσως είναι διαβολική σύμπτωση…
Κριτήριο 9:  Το ακίνητο να βρίσκεται σε ακτίνα 2 χλμ από την σημερινή έδρα της Περιφέρειας Κρήτης. Το συγκεκριμένο ακίνητο απέχει 1.870 μέτρα
· Κριτήριο 10: Να βρίσκεται κοντά (και όχι κατ ανάγκη επί αυτών) σε οδικές αρτηρίες μιας και το προσφερόμενο ακίνητο δεν εφάπτεται της Λ. Καζαντζίδη αλλά είναι σε κοντινή απόσταση από αυτήν.
Κριτήριο 11: Να διαθέτει περιμετρική πρόσβαση με οδούς πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων…ότι δηλαδή προβλέπει το σχέδιο πόλης της Νέας Αλικαρνασσού όπου βρίσκεται το ακίνητο!·
Κριτήριο 13: Επουδενί δεν δεχόμαστε αυτόνομους ορόφους σε πολυώροφα κτήρια.  Το κόστος σε μία τέτοια περίπτωση θα ήταν κατά πολύ λιγότερο για την Περιφέρεια αλλά θα έμενε εκτός το συγκεκριμένο ακίνητο.
Δείτε το κείμενο της διακήρυξης ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί