Γιούνκερ από τη Βουλή: «Υποχρέωση η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα» (Βίντεο)

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πυλώνες της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Όταν κοιτάμε το μέλλον και την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, ξέρω ότι μπορούμε να βασιστούμε στην Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων το μεσημέρι της Πέμπτης

 «Η Ελλάδα είναι πρώτη στην αξιοποίηση του προγράμματος Γιούνκερ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και πρόσθεσε: «Τον ερχόμενο Αύγουστο ξεκινάει μία νέα εποχή για την Ελλάδα».«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ» τόνισε επίσης ο κ. Γιούνκερ. «Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει, πλέον, νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα» επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.

«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν “όχι” στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία», σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους» πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.

Ν. Βούτσης: Υψηλός συμβολισμός στήριξης της χώρας μας και της κοινωνίας 

Τον υψηλό συμβολισμό της παρουσίας του στην Αθήνα και των συζητήσεων του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, αυτόν της στήριξης της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις, ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Κατά την προσφώνησή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έδρα της Ολομέλειας, λίγο πριν ο κ. Γιούνκερ ανέβει στο βήμα για την εκφώνηση της ομιλίας του, ο κ. Βούτσης απευθύνθηκε στον ευρωπαίο αξιωματούχο λέγοντας: «Οι συζητήσεις σας εδώ με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου, προσδίδουν έναν υψηλό συμβολισμό στήριξης της Επιτροπής στο τελευταίο στάδιο εξόδου της χώρας από τις ακραίες μνημονιακές δεσμεύσεις. Επίσης δίνετε ένα μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κοινωνία στον αγώνα να παραμένει όρθια με αισιοδοξία για το μέλλον».

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε τη διαχρονική συμβολή του κ. Γιούνκερ, στην συνειδητοποίηση ότι η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν αφορά μόνον τις πληγείσες οικονομίες μέσα σε ένα περιβάλλον, που ευνοούσε, δυστυχώς, και επέβαλλε πολύ σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, «τις οποίες η ελληνική κοινωνία και η νεολαία βίωσαν». Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι ο κ. Γιούνκερ παρέμεινε προσηλωμένος στην παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη, ότι έχει θετική συμβολή στο να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρσφυγική κρίση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, «σε αντίθεση με την αδιαφορία ή και την ανοιχτή υπονόμευση αυτής της πολιτικής από ηγεσίες άλλων κρατών – μελών».

«Μας δόθηκε η ευκαιρία προ ολίγων ημερών στην Διάσκεψη των Προέδρων στο Ταλίν της Εσθονίας, στο πλαίσιο του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης να αναφερθούμε μέσα σε ένα περιβάλλον δημιουργικού προβληματισμού, αλλά και σημαντικών αντιθέσεων και αποκλίσεων από τις ηγεσίες ορισμένων κρατών – μελών στην προφανή ανάγκη για περισσότερη Δημοκρατία και για κοινωνική σύγκλιση, για ενεργότερο ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, για τερματισμό της λιτότητας και για αλληλέγγυες πολιτικές με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Για μια νέα δυναμική και δημοκρατική νομιμοποίηση στο όραμα των λαών, όπως επίσης και στον ρόλο της ΕΕ σε διεθνές περιβάλλον. Με ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στην οποία η χώρα μας αποτελεί το σύνορο της ΕΕ. Για την καταπολέμηση των νέων εθνικιστικών και ξενοφοβικών τάσεων, που αρνούνται τις ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής στην παρέμβασή του.

Λίγο νωρίτερα, ο Ν. Βούτσης υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Κομισιόν στη Βουλή:

left.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί