Στημένα παιχνίδια και στο τένις

Πολύς θόρυβος είχε ξεσπάσει γύρω από το παράνομο ποδοσφαιρικό στοίχημα και την υπόθεση στημένων αγώνων. Τώρα ένα νέο «τσουνάμι» από στημένα παιχνίδια χτυπάει και το «εκλεπτυσμένο» τένις, σύμφωνα με νέα μεγάλη έρευνα για τη διαφθορά στο άθλημα που δημοσιεύει το BBC.

Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου (IRP) δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν την συγκάλυψη αυτών των ζητημάτων από τα διοικητικά όργανα ή τη Μονάδα Ακεραιότητας του Τένις (TIU). Εκτός αυτού δεν βρέθηκαν στοιχεία για την εμπλοκή των κορυφαίων παικτών στους στημένους αγώνες.

Η διετής έρευνα, η χρηματοδότηση της οποίας κοστολογείται σε 20 εκατ. λίρες περίπου, έκανε λόγο για περισσότερους από 100 παίκτες. Συνολικά φαίνεται να ερευνήθηκαν περίπου 3.200 επαγγελματίες. Από τους ερωτηθέντες, 464 δήλωσαν ότι γνώριζαν από πρώτο χέρι για τα στημένα παιχνίδια.

«Φαίνεται, ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς στο μεσαίο και χαμηλότερο επίπεδο του αθλήματος. Επίσης το 80% των ύποπτων αγώνων εμφανίστηκε σε τουρνουά ανδρών», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση έχει επίσης κάποιες αποδείξεις που δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα και σε μεγάλα τουρνουά, όπως το Grand Slams, αλλά τα στοιχεία δεν αποκαλύπτουν ένα διαδεδομένο πρόβλημα στην ελίτ του επαγγελματικού τένις.

Άλλα βασικά ευρήματα της έρευνας

  • Οι συντάκτες της έκθεσης ανέφεραν ότι από τον Οκτώβριο έως το τέλος του έτους υπήρχαν «ίχνη για 2-3 στημένους αγώνες κάθε ημέρα», στα τουρνουά της παγκόσμιας ομοσπονδίας (ITF).
  • Οι έρευνες στο Grand Slams ήταν «ανεπαρκείς», όπως και οι κινήσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ATP) στο πλαίσιο της απαιτούμενης υποστήριξης για την ολοκλήρωση της έρευνας.
  • Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια ρεαλιστική προσέγγιση για τον αριθμό των παικτών που μπορούν να θεωρηθούν επαγγελματίες, καθώς και για την αναδιοργάνωση του TIU.

Η έκθεση προτείνει επίσης την παύση της χορηγίας στοιχημάτων στο τένις, ιδίως τα πρωταθλήματα.

Οι φορείς του επαγγελματικού τένις εξέδωσαν κοινή δήλωση, συμφωνώντας με τα συμπεράσματά της έρευνας και υποστήριξαν ότι αναγνωρίζουν τις αδυναμίες του αθλήματος, ιδίως στα χαμηλότερου επιπέδου τουρνουά και δεσμεύονται να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα.

Η δήλωση χαιρετίζει επίσης την διαπίστωση της IRP που δείχνει ότι δεν υπάρχει διαφθορά ή κάλυψη της διαφθοράς από τις αρμόδιες αρχές του τένις και την Μονάδα Ακεραιότητας του Τένις. Ωστόσο, δεν ανέφερε κάτι σχετικά με τις κινήσεις της Ένωσης Επαγγελματιών Αντισφαιριστών (ATP) που δεν παρείχαν την απαιτούμενη υποστήριξη για την ολοκλήρωση της έρευνας.

tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί