Η διαχρονική “αμαρτία” του νερού στο Ηράκλειο!- Από τα “ψυχολογικά” του Μ. Καρέλλη στα ποτιστήρια του Β. Λαμπρινού!

Ήταν τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 όταν το Ηράκλειο αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα νερού. Σχεδόν σε όλα τα σπίτια υπήρχαν τα περίφημα μοτεράκια (μηχανάκια για να τραβούν το νερό στα ντεπόζιτα), μια πανελλήνια γενικευμένης χρήσης πρωτοτυπία (μαζί με τα ντεπόζιτα) που είχε και έχει το Ηράκλειο.

Δήμαρχος ήταν ο μακαρίτης ο Μανόλης Καρέλλης. Οι διαμάχες τότε με τους πολίτες και τις επιτροπές τους, καθημερινές. Η αρθρογραφία για την κατάσταση που βίωνε η πόλη, ανάλογη.

Θα ήταν φθινόπωρο του 1985 όταν έγινε μια έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία παρολίγο να υπάρξουν και επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής.

Τις ίδιες εκείνες ημέρες ο Μανόλης Καρέλλης είπε το περίφημο “η έλλειψη νερού είναι ψυχολογικό πρόβλημα στο Ηράκλειο”! Τί εννοούσε, όπως το εξήγησε σε εκείνη τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου; Γράφουν οι εφημερίδες (μόνο έντυπα υπήρχαν τότε και ο τοπικός ραδιοσταθμός της ΕΡΤ), διαβάζουν οι νοικοκυρές, σπεύδουν να μαζέψουν νερό, αλλά αυτό δε φτάνει. Ανοίγει η μια γειτόνισσα το μοτεράκι, την ακούει η άλλη, ανοίγει κι αυτή και τότε γενικεύεται το πρόβλημα και η έλλειψη, αλλά και οι τσακωμοί στις γειτονιές για το ποιος θα πρωτοπάρει νερό!

Έγινε, βέβαια, ένας χαμός! Η “Πατρίδα” τότε είχε βγει με πρωτοσέλιδο: “Μανόλης Καρέλλης: Ψυχολογικό το πρόβλημα του νερού στο Ηράκλειο”!

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Μα επειδή φαίνεται ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, ξαναπάμε πίσω στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με τα μοτεράκια να εμφανίζονται, μαζί με τις διαμάχες στις γειτονιές!

Κι επειδή για πολλές δεκαετίες όλα είχαν αφεθεί στον Αποσελέμη, στην ουσία – με διαχρονική ευθύνη όλων των δημοτικών αρχών- στο Ηράκλειο δεν έγινε κάτι το ουσιαστικό από πλευράς επάρκειας νερού, πέραν από το να αντικατασταθεί σταδιακά το δίκτυο ώστε να μην υπάρχουν τόσες απώλειες.

Και σήμερα φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο, πέραν από το να καταριόμαστε την ανομβρία και να απαγορεύουμε τη χρήση του νερού, στην πραγματικότητα. Κι ακόμα δεν έχουν φτάσει τα εκατομμύρια των καλοκαιρινών επισκεπτών.

Το θέμα του νερού στο Ηράκλειο είναι μια διαχρονική “αμαρτία”. Που εκφράζεται με τα… “ψυχολογικά αίτια”, που διακήρυξε ο Μανόλης Καρέλλης και, σήμερα, με την έλλειψη στοιχειώδους πολιτικής, με την απαγόρευση της χρήσης λάστιχων και τη “συμβατή” χρήση ποτιστηριών…

Στην υγειά μας…

Candiot

 

Δείτε επίσης

Τα μέτρα του δήμου Ηρακλείου για τη λειψυδρία: Ποτιστήρια, αστυνομικά μέτρα και πρόστιμα για τη μείωση κατανάλωσης!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί