Με επιτυχία οι εκδηλώσεις των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε Ρέθυμνο και Χανιά

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΝΕ, σχετικά με τα μαθητικά φεστιβάλ της σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Στα Χανιά,το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών, με σύνθημα “Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας, να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη”. Πλήθος κόσμου πέρασε από τον χώρο του φεστιβάλ και συμμετείχε στις δραστηριότητες που ετοίμασαν οι μαθητικές οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με διαγωνισμό graffiti και hip-hop με τίτλο: « Εχθρός μας δεν είναι οι γείτονες λαοί… Έξω οι βάσεις και οι ΝΑΤΟϊκοί »,όπου οι συμμετέχοντες έστειλαν μήνυμα απέναντι στον πόλεμο,απαίτησαν με τον δικό τους τρόπο να δίνονται λεφτά για την παιδεία και όχι για τους πολέμους των εκμεταλλευτών.Παράλληλα στον χώρο του Φεστιβάλ οι μικρότερες ηλικίες συμμετείχαν με ενδιαφέρον στο επιδαπέδιο παιχνίδι που είχε ετοιμαστεί με τίτλο: «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

Ακολούθησε συναυλία με κρητικά από μαθητές του μουσικού σχολείου που τους συνόδεψε με κρητικό χορό ο λαογραφικός χορευτικός σύλλογος Χανίων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με συναυλία από το  συγκρότημα «Εναλλασσόμενη τάση» και συναυλία hip-hop.

Μέσα από το φεστιβάλ, οι μαθητές των Χανίων, ένωσαν την φωνή τους απέναντι στη συμμετοχή της χώρας μας στο έγκλημα που συντελείται στη Συρία και την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που την ίδια στιγμή που πετσοκόβει την χρηματοδότηση των σχολείων, δαπανά δίς ευρώ για την συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ. Κομβικό ρόλο στα σχέδια των ιμπεριαλιστών έχει η βάση της Σούδας που λειτουργεί στα Χανιά.Οι μαθητες με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο έστειλαν μέσα από το Φεστιβάλ το δικό τους μήνυμα: «Ότι το νησί μας δεν μπορεί να μετατρέπεται σε ορμητήριο των φονιάδων των Λαών»

Αντίστοιχη επιτυχία είχαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο, το Σάββατο 21 Απρίλη στην Πλατεία Μικρασιατών.Από νωρίς το απόγευμα ο χώρος του φεστιβάλ υποδεχόταν μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα άνοιξε με επιτραπέζιο παιχνίδι από τους μικρότερους μαθητές στο στέκι ενάντια στον πόλεμο, με τίτλο « ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σας ξέρουμε καλά, για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνονται παιδιά». Παράλληλα το στέκι του 1ου και 2ου  ΕΠΑΛ , από νωρίς είχε γεμίσει κόσμο, στο παιχνίδι- quiz με τίτλο: «Μην ναρκώνεις το μυαλό και την ζωή σου, πές όχι σε όλα τα ναρκωτικά».  Οι μαθητές απάντησαν ερωτήσεις  για το ποιοι κερδίζουν από τα ναρκωτικά, για την συζήτηση περί νομιμοποίησης της κάνναβης στην  Ελλάδα κλπ, για το αν υπάρχουν σκληρά και μαλακά ναρκωτικά κλπ. Μέσα από το παιχνίδι αναδείχτηκαν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που νε όχημα την φαρμακευτική χρήση της κάνναβης πρωτοστατεί στην επί της ουσίας νομιμοποίηση των ναρκωτικών.Οι μαθητές συζήτησαν για το πώς το σύστημα διαχρονικά τα χρησιμοποιούσε για να βγάζει αμύθητα κέρδη και να κρατά ταυτόχρονα την νεολαία μακριά από τον αγώνα και την συλλογική διεκδίκηση και συμφώνησαν στο σύνθημα του στεκιού «Πές όχι σε όλα τα ναρκωτικά».

Αμέσως μετά ακολούθησε παρουσίαση project για το δικαίωμά μας στον Αθλητισμό, που ετοιμάστηκε από μαθητές του 1ου και του 3ου Γυμνασίου που ανέδειξαν μέσα από την εργασία τους την αναγκαιότητα να υπάρχουν δωρεάν χώροι άθλησης για την νεολαία και τους μαθητές. Η κεντρική συζήτηση του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από την Νάνσυ Λιακοπούλου,μέλος του Σ.Π Κρήτης της ΚΝΕ και ήταν αφιερωμένη στην πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών.

Το Πρόγραμμα συνεχίστηκε με συναυλία από μαθητικό συγκρότημα και έκλεισε με κρητικούς χορούς  από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ.

Στο τέλος του Μαθητικού Φεστιβάλ, οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους  για την απεργία της Πρωτομαγιάς,αλλά και για την Παγκρήτια συγκέντρωση που οργανώνουν οι επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και τα ταξικά σωματεία στην  βάση της Σούδας την Κυριακή 13/5.

Οι εκδηλώσεις των Μαθητικών Φεστιβάλ στην Κρήτη θα συνεχιστούν με πολύμορφες εκδηλώσεις που θα απλώσουν και στα χωριά του νησιού ενώ θα κορυφωθούν στο Ηράκλειο στις 28/4 στην Πλατεία Ελευθερίας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί