Στην συγκέντρωση για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο Μ. Συντυχάκης

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη στη συγκέντρωση των φορέων για τη στήριξη του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Αναλυτικά:

«Εργαζόμενοι/ες, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Δημότες του Αγίου Νικολάου

Εκ μέρους του ΚΚΕ και της κοινοβουλευτικής του ομάδας, χαιρετίζω την συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιδείνωση των προβλημάτων στο νοσοκομείο,  το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου και των φορέων της πόλης, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, η υποστελέχωση κλινικών και υπηρεσιών, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι άθλιες εργασιακές συνθήκες, η επικινδυνότητα των κτιριακών υποδομών, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού, η απουσία ψυχιατρικής κλινικής και Π.Φ.Υ. στην πόλη και πολλά άλλα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, στην ανταποδοτική λειτουργία του νοσοκομείου, ως αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας. Στόχος, η υγεία να καταστεί ατομική υπόθεση του ασθενή και της οικογενείας του και όχι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών του λαού μας.

Το ΚΚΕ, διαισθανόμενο τις αρνητικές συνέπειες για το λαό της περιοχής που έχει η όξυνση των προβλημάτων του νοσοκομείου και βλέποντας, ότι οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων για να κρατήσουν όρθιο το νοσοκομείο έχουν και τα όριά τους – έφερε για συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής και ενώπιων του υπουργού υγείας, τα αιτήματα του λαού του Αγίου Νικολάου, που αποτελούν και θέσεις αρχής του ΚΚΕ.

Ο υπουργός υγείας προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση, με συνεχείς και αδικαιολόγητες αναβολές. Με την επιμονή του ΚΚΕ και την ακούραστη στάση, εσάς των εργαζομένων του νοσοκομείου, αποφάσισαν να πάρουν θέση, στα δύο κρίσιμα αιτήματα :

1ον Να γίνουν ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και του Νομού Λασιθίου. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με μισθούς και σύνταξη αξιοπρέπειας.

2ον  Έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για μελέτες, κατασκευές έργων για τη βελτίωση των κτηριακών υποδομών, την αποκατάσταση των κτηριακών βλαβών και του μηχανολογικού εξοπλισμού, την αγορά νέου ιατροτεχνολογικού-βιοιατρικού εξοπλισμού.

Δυστυχώς, εισπράξαμε από την κυβέρνηση τον χλευασμό και την απαξίωση. Ο υπουργός, όχι μόνο αρνήθηκε οποιαδήποτε δέσμευση για επίλυση έστω και κάποιων προβλημάτων του νοσοκομείου, αλλά με προσβλητικό και απαξιωτικό ύφος, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί, παραλληλίζοντας τις ελλείψεις προσωπικού, τις άσχημες εργασιακές συνθήκες  και τα κτιριακά προβλήματα, με «το πόμολο της πόρτας που στράβωσε».

Η επιδείνωση των όρων παροχής υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο λαό δεν είναι προσωρινή, λόγω της κρίσης. Έχει μόνιμο χαρακτήρα, συνδέεται με το δόγμα της αγοράς, ότι «η υγεία του λαού είναι κόστος», προκειμένου να την παραδώσουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο «εξορθολογισμός» των δαπανών που λέει η κυβέρνηση, το «νοικοκύρεμα», η καταπολέμηση της «σπατάλης και της διαφθοράς», οι παροχές με βάση τις «πραγματικές ανάγκες», αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο», για να εισάγουν στη λαϊκή συνείδηση ως «κανονικότητα» τις επιπλέον κρατικές και ασφαλιστικές περικοπές και τις επιπλέον πληρωμές σε φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό κ.λπ. Οι ψευτιές αυτές, έχουν τη συναίνεση της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Το ΚΚΕ δεν θα πάψει να στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων – μέσα και έξω από τη βουλή.

Σας καλεί σε συστράτευση για την αναβάθμιση του νοσοκομείου, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας. Για την διεκδίκηση ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας , σύγχρονου, πλήρως στελεχωμένου με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, με απολύτως δωρεάν εξετάσεις, νοσηλεία και φάρμακα, χωρίς πλαφόν και περικοπές, με κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Για την κατάργηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για την πανελλαδική ανάπτυξη αποκλειστικά κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, με παροχή υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε περιοχής και για τις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών, των ΑμεΑ, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των μεταναστών. Με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, με 24ωρη λειτουργία και βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Για γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που να ανταποκρίνεται στο σύνολο των λειτουργικών και κτιριακών αναγκών, του μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που έχουν ανάγκη να νοσοκομεία και τα Κ.Υ.».

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί