Θραψανιώτης στη συγκέντρωση στήριξης του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου: Η δημόσια υγεία στο Λασίθι ενισχύθηκε σε ιατρικό προσωπικό και πόρους

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μανόλη Θραψανιώτη στη συγκέντρωση στήριξης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Αναλυτικά:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραβρεθώ στην συγκέντρωση για την στήριξη και ενίσχυση του  Γενικού Νοσοκομείου ΑΓ. Νικολάου.

Όπως αντιλαμβάνεστε η επιστολή μου αυτή σημαίνει ότι δεν μπορώ να παραβρεθώ παρ όλο που το επιθυμώ.

   Ανεξάρτητα από την φυσική μου παρουσία, γνωρίζετε ότι η στήριξη μου σε κάθε προσπάθεια που αφορά την αναβάθμιση  των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες είναι δεδομένη. Γνωρίζετε επίσης ότι όποτε ζητήθηκε η συμπαράσταση μου δεν την αρνήθηκα.

     Δεδομένη  επίσης πρέπει να θεωρείται η  βούληση της Υγειονομικής Περιφέρειας  (7ης ΥΠΕ ) και του Υπουργείου Υγείας για την αξιοποίηση κάθε δυνατότητας ενίσχυσης της Δημόσιας Υγείας, στις παρούσες συνθήκες.

       Είναι νομίζω χρήσιμο να κάνουμε μια αναδρομή όχι για να καταλογίσουμε  ευθύνες, αυτό αφορά τους ιστορικούς του μέλλοντος αλλά να θυμηθούμε γιατί και πώς  καταλήξαμε στην επιβολή σκληρών περιοριστικών μέτρων στα όρια της εκδίκησης, τα αποτελέσματα  των οποίων βιώνουμε ως λαός 8 χρόνια τώρα.

     Δεν υπάρχει καμία, μα καμιά αμφιβολία, και σε κανένα, όση προσπάθεια και αν καταβάλει, ότι την ευθύνη φέρουν στο ακέραιο οι πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια .

Είναι οι πολιτικές  εκείνες που ανάγκασαν επιφανή στελέχη, όπως ο Δ.   Κρεμαστινος και ο Γ. Σούρλας, των προηγούμενων κυβερνήσεων, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, να αναρωτιούνται  πώς και γιατί αυξήθηκαν τόσο οι δαπάνες για την υγεία, γιατί υπήρχε τόση διαφορά, τι έγιναν και που κατέληξαν αυτά τα χρήματα;

Σήμερα οι περισσότεροι γνωρίζουμε, και άλλοι μαντεύουν τι έγινε. Η διαφθορά στον  τομέα της υγείας είναι μία από τις αιτίες που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία.

 

     Θέλω  επίσης να ανατρέξουμε και να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση τον Σεπτέμβρη  του 2015 στα Νοσοκομεία του νόμου Λασιθίου σε Αγ. Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.

   Ελλείψεις Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Διοικητικού προσωπικού, αδυναμία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού εξ αιτίας της δέσμευσης 5 αποχωρήσεις μια πρόσληψη, απολύσεις   γιατρών ΕΟΠΥΥ, υποχρηματοδότηση, απλήρωτες υπερωρίες κλπ.

 

   Πρώτο μέλημα της  κυβέρνησης ήταν η σταθεροποίηση ενός συστήματος που κατέρρεε. Συνειδητή επιλογή  για κάποιους, η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, για προφανείς λόγους.

    Η δημόσια υγεία στο Λασίθι όχι μόνο δεν κατέρρευσε αλλά  σταθεροποιήθηκε και ενισχύθηκε σε ιατρικό προσωπικό και πόρους, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για να περιορίσει τις ελλείψεις. Μακριά από μένα κάθε σκέψη ωραιοποίησης μιας κατάστασης, που ναι μεν βελτιώθηκε αλλά  εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα τα οποία δεν μπορούμε να τα σπρώχνουμε κάτω από το χαλί.

Υπάρχουν ελλείψεις, το τόνισα εξάλλου και στην συνάντηση στο νοσοκομείο τις προηγούμενες μέρες. Υπάρχουν ελλείψεις, κυρίως σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.

Υπάρχουν καθυστερήσεις σε έργα υποδομής.  Άλλα από αυτά απαιτούν ενέργειες για τις οποίες υπάρχουν περιορισμοί, πχ. μόνιμες προσλήψεις σε   νοσηλευτικό βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, για τα οποία το Υπουργείο εξετάζει τρόπους κάλυψης τους, πχ. με επικουρικό προσωπικό ή με  άλλα προγράμματα. Άλλα απαιτούν περισσότερη αποφασιστικότητα και όχι χρήματα.

     Η λειτουργία των Τ Ε Π, όπου έχουν προκηρυχθεί οι θέσεις  Ιατρών για να στελεχωθούν, θα ανακουφίσει τις κλινικές, όπως και η ίδρυση και  λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ Μ Υ), θα ενισχύσει την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

 

      Σε λίγους μήνες από σήμερα, η χώρα μας θα γυρίσει σελίδα όπως όλα δείχνουν, ανεξάρτητα αν κάποιοι το απεύχονται.

Τον Αύγουστο λήγει η περίοδος  των μνημονίων και της αυστηρής επιτήρησης και θα ιεραρχήσουμε προτεραιότητες και πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθεί ικανός  δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθούν κρίσιμοι τομείς, όπως της ΥΓΕΙΑΣ, της Παιδείας, του κοινωνικού κράτους.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι θα λυθούν όλα  την επόμενη. Όμως είναι βέβαιο ότι οι θυσίες 8 χρόνων δεν θα πάνε χαμένες.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί