Τρία από τα μεγαλύτερα νέα μεγάλα έργα της χώρας στην Κρήτη

Στην Κρήτη στρέφεται το ενδιαφέρον λόγω των νέων μεγάλων έργων που πρόκειται να γίνουν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, τρία μεγάλα project θα λάβουν χώρα και σκοπό έχουν να αλλάξουν την εικόνα του νησιού σε δύο κρίσιμους παράγοντες: τον συγκοινωνιακό και τον ενεργειακό.

Ο ΒΟΑΚ, το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι και η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης είναι σήμερα μερικά από τα σημαντικότερα έργα για τη χώρα και φυσικά τα μεγαλύτερα της Κρήτης.

Ο ΒΟΑΚ, ο δρόμος που θα επιχειρήσει να διορθώσει τον σημερινό τίτλο της καρμανιόλας, από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο με κόστος που αγγίζει τα 1,8δισ.ευρώ, σύμφωνα τις εξαγγελίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα είναι στα πρόθυρα της έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Με την έναρξη της υλοποίησης του θα γίνει το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών για την Κρήτη.

Το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι είναι στην τελική ευθεία για την έναρξη της κατασκευής. Η σύμβαση παραχώρησης θα οδεύσει προς το Ελεγκτικό Συνέδριο και αν δεν εχουμε άλλες καθυστερήσεις μέχρι το Φθινόπωρο η σύμβαση θα έχει υπογραφεί και θα μπουν οι μπουλντόζες. Η επένδυση θα φτάσει τα 500εκατ.ευρώ και η ολοκλήρωση του προγραμματίζεται για το 2023.

Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης, είναι το πρώτο βήμα για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού. Η δημοπράτηση της λεγόμενης “μικρής διασύνδεσης” από τη Λακωνία στα Χανιά φέρνει την υπόσχεση πως μέχρι το 2020θα έχει λειτουργήσει η πρώτη αυτή σύνδεση. Το κόστος ξεπερνά τα 380εκατ.ευρώ. Η δεύτερη φάση που προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης θα φτάσει σε κόστος το 1δισ.ευρώ αλλά θα εξασφαλίσει οριστικά την Κρήτη ενεργειακά.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί