ΣΥΡΙΖΑ: Να στηρίξουμε όλοι το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ  ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, σχετικά με την συγκέντρωση υποστήριξης του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει:

Χαιρετίζουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων και της κοινωνίας του Αγίου Νικολάου για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Η λαϊκή παρέμβαση και στήριξη των δημόσιων δομών υγείας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια συμφερόντων για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του Δημόσιου Αγαθού της Υγείας, όπως επιτάσσουν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η δημόσια υγεία και παιδεία είναι οι δύο τομείς που χτυπήθηκαν ανελέητα από τις μνημονιακές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με διάλυση τομέων, απολύσεις και μεταφορά δραστηριοτήτων στους ιδιώτες. Ιδίως στην Υγεία, είχε προηγηθεί ένα πάρτι λεηλασίας των δημόσιων πόρων που συνέβαλε καθοριστικά στην υπερχρέωση και τη χρεοκοπία της χώρας, δημιούργησε σχέσεις διαφθοράς και διαπλοκής από την κορυφή μέχρι τη βάση και τώρα αποκαλύπτεται. Τις συνέπειες αυτής της λεηλασίας και των συνηθειών που καλλιέργησε, πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά και η “ηθικοποίηση” του ΕΣΥ είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον ανθρωπιστικό και κοινωνικό του ρόλο.

Απέναντι στην κατάσταση διάλυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης, προσπάθησε σε ακραία δύσκολες συνθήκες (διαπραγμάτευση, μνημονιακές υποχρεώσεις, υποστελέχωση, έλλειψη πόρων) να στηρίξει τη λειτουργία του Συστήματος Υγείας και να εξασφαλίσει την δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας του πληθυσμού, που βίωνε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης,

Συνοπτικά

  • Κατάργηση του 5ευρου για την επίσκεψη.
  • Δωρεάν πρόσβαση των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων σε όλες τις δομές υγείας.
  • Διαγραφή χρεών ανασφάλιστων που είχαν βεβαιωθεί στις εφορίες (28 εκατ. ευρώ) ή πάγωμα όσων ήσαν ακόμα στα νοσοκομεία (150 εκατ. ευρώ).
  • Στελέχωση με κάθε δυνατό τρόπο, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων που κατέρρεαν.
  • Δημιουργία νέων υπηρεσιών και τομέων για κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
  • Απομάκρυνση των εργολάβων από τις λειτουργίες των νοσοκομείων και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων αλλά και σημαντική εξοικονόμηση.
  • Χρηματοδότηση, τακτική και μηνιαία, των νοσοκομείων από τον ΕΟΠΥΥ.
  • Περιορισμός σπατάλης και διαφθοράς με το Κεντρικό Σύστημα Προμηθειών.

 

Ειδικότερα στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εκτός από τα παραπάνω,

 

  • Προκηρύχθηκαν και ολοκληρώθηκαν προσλήψεις ιατρικού προσωπικού με βάση τις άμεσες ανάγκες αλλά και το μελλοντικό σχεδιασμό, για την κάλυψη των αναγκών δευτεροβάθμιας περίθαλψης του νομού Λασιθίου, που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν (ογκολόγος, ψυχιατρική κλινική, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – ΤΕΠ κ.α.).
  • Έγιναν συστηματικές προσπάθειες στελέχωσης σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αν και δεν μπόρεσαν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί.
  • Ολοκληρώθηκε η σχεδόν πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τόσο των παλιών όσο και των νέων.
  • Προγραμματίστηκε και χρηματοδοτήθηκε η μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, αν και έχει καθυστερήσει.
  • Ολοκληρώθηκαν και προγραμματίστηκαν εξοπλισμοί και υποδομές που βελτιώνουν την λειτουργία του νοσοκομείου.
  • Υπογράφηκαν ατομικές συμβάσεις εργασίας και καταργήθηκαν οι εργολαβίες στην καθαριότητα.

Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου έχει το ρόλο του κεντρικού νοσοκομείου του νομού που καλύπτει και τις αυξημένες τουριστικές ανάγκες αλλά και την περιοχή της Χερσονήσου και των Μαλίων. Το νοσοκομείο της πόλης μας, εκτός από την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νομού, έχει και σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο καθώς αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν ολόκληρου του νομού.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι μέρος ενός συστήματος Υγείας όλου του νομού και ότι η ομαλή και αρμονική λειτουργία όλων των μονάδων υγείας του νομού είναι αναγκαία προϋπόθεση για την σωστή και πλήρη υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και η συνεργασία ανάμεσα στα νοσοκομεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, θα βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου:

  • Χρειάζεται ιδιαίτερη στήριξη, ιδίως στη στελέχωση του σε νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά του.
  • Πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατός τρόπος, παρά τους μνημονιακούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς, ώστε οι συνθήκες εργασίας αλλά και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας να βελτιωθεί.
  • Πρέπει να επιταχυνθούν οι μελέτες και οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των κτιριακών υποδομών που είχαν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους στο παρελθόν.
  • Ταυτόχρονα η απουσία Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Δομής Υγείας στον Άγιο Νικόλαο επιβαρύνει τη λειτουργία του Νοσοκομείου και πρέπει να είναι προτεραιότητα η δημιουργία της (TOMY) και η τοπική κοινωνία και οι φορείς της πρέπει να την απαιτήσουν αλλά και να τη στηρίξουν με όλους τους πρόσφορους τρόπους.

Καθυστερήσεις ή λάθη μπορεί να υπάρχουν αλλά ο βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της πόλης και του Λασιθίου, με το διάλογο και τη συνεργασία, προστατεύοντας τη φήμη και την εμπιστοσύνη που έχει κερδίσει χάρη στην αξιοσύνη και την αυτοθυσία των εργαζόμενων.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί